DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2052678-1,25%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

513 yıllık camideki restorasyon sürüyor       

513 yıllık camideki restorasyon sürüyor       

Edirne'nin Keşan İlçesi’nin en eski ve önemli tarihi yapılarından biri olan 513 yıllık Hersekzade Ahmet Paşa Camii'nin restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor. 2022 yılı Ocak ayında başlanan çalışmaların bu yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor.

ABONE OL
6 Mart 2024 12:06
513 yıllık camideki restorasyon sürüyor       
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’nin Keşan İlçesi’nin en eski ve önemli tarihi yapılarından biri olan 513 yıllık Hersekzade Ahmet Paşa Camii’nin restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor. 2022 yılı Ocak ayında başlanan çalışmaların bu yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Edirne Bölge Müdürlüğü’ne bağlı olarak yürütülen restorasyon çalışmaları, caminin eski ihtişamını yeniden kazanması için titizlikle sürdürülüyor.

1511 yılında Osmanlı Veziriazamı Hersekzade Ahmet Paşa tarafından inşa ettirilen cami, Edirne’nin Keşan ilçesinde bulunuyor ve ilçenin en eski ve en önemli tarihi yapılarından biri olarak biliniyor. Cami, geçmişten günümüze değerini koruyarak günümüze ulaşmış bir tarihi miras niteliği taşıyor.

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, Hersekzade Ahmet Paşa Camii’nin restorasyon sürecinin detayları hakkında bilgi verdi. Saraç, caminin ana yapısı ve minaresinin farklı renkte taştan yapıldığını ve son cemaat yeri sivil mimari tarzının şık bir örneği olduğunu vurguladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün tüm eserlerinde gösterilen yoğun ve hassas çalışmaları bu eserde de uyguladıklarını belirten Bölge Müdürü Saraç, Restorasyon çalışmaları kapsamında caminin temel ve beden duvarlarının güçlendirildiğini, duvarların paslanmaz çelik levhalar ve duvar içi paslanmaz gergilerle desteklendiğini belirtti.

Saraç, cami kubbesinde tespit edilen çatlakların karbon file ile kapatıldığını ifade ederek, cami minaresinde de yapısal sorunlar tespit edildiğini ve minarenin kaidesine kadar sökülerek yeniden örüldüğünü açıkladı.

Saraç ayrıca, yöresel malzeme olan kum taşından imal edilmiş minarenin özgün taşının ocağı olmaması nedeniyle araştırmalar yapıldığını ve camiye yakın bir bölgede aynı taşı bulduklarını belirtti.

KEŞAN HERSEKZADE AHMET PAŞA CAMİİ

2024 yılı içerisinde restorasyon çalışmalarının tamamlanması planlanan Hersekzade Ahmet Paşa Camii II.Bayezit ve I. Selim hükümdarlığında veziriazam ve 1506-1511 arasında kaptan-ı derya olarak görev yapmış olan Hersekzade Ahmet Paşa tarafından 1511 yılında inşa ettirilmiştir. Dıştan 12 x 12 m. ölçülerinde kare planlıdır. Harimi, 9.50 metre çapında kubbe örter. Her cephesinde altta dikdörtgen, üstü sivri kemerli, dörder kasnak eteğinde birer pencere vardır. Orijinalinde kubbeli revaklı olan son cemaat bölümü 1886-1887 yıllarında üç yönlü kırma çatılı, etrafı duvarlarla kapalı, iki koldan merdiven ile mahfiline ulaşılan halini almıştır.

Haber: Mehmet Güzey

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.