UNESCO, İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’nde yer alan Türk güreşinin en büyük organizasyonu olarak kabul edilen 664’üncü Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri başladı.
664’ÜNCÜ TARİHİ KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ RESMİ TÖRENLE BAŞLADI
664’üncü Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin resmi açılışı Sarayiçi Er Meydanı’nda düzenlenen törenle gerçekleşti. Açılışa, Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, Edirne Milletvekilleri Fatma Aksal, Ahmet Baran Yazgan, Ediz Ün ve Mehmet Akalın Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş, Kırkpınar Güreşleri Ağası Ufuk Özünlü, 4 altın kemer sahihi Kırkpınar eski Ağası Seyfettin Selim, çok sayıda siyasi parti temsilcisi, kurum müdürü, STK temsilcileri ve güreşseverler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından geçen yılın başpehlivanı Yusuf Can Zeybek tarafından şanlı Türk bayrağımızı göndere çekti.
Ardından belediye bandosu eşliğinde Beyazıt Sansı’nın sözlerini yazıp bestelediği Kırkpınar Marşı, söylendi.
AĞA ÖZÜNLÜ, “3 YILDA 3 KALICI ESER SÖZÜMÜZ OLSUN”
Açılışta ilk konuşmayı gerçekleştiren Kırkpınar Ağası Ufuk Özünlü, hayatını kaybeden genç güreşçi Burak Bozkurt’a rahmet, ailesine başsağlığı dileyerek başlayan Özünlü, Kırkpınar geleneğini büyütme ve yaşatma konusundaki kararlılığını vurguladı. Kırkpınar markasını sadece Türkiye’de değil dünyada da büyütmek istediklerini ifade eden Özünlü, bu süreçte başta Edirne Belediye Başkanı ve Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı olmak üzere birçok kurumla iş birliği içinde çalıştıklarını belirtti. Efsane Ağa Seyfettin Selim’in teşvikiyle bu yola çıktığını söyleyen Özünlü, “3 yıl bu görevi üstlenmemi istedi, biz de üstüne bir söz daha ekleyelim dedik: 3 seneye 3 kalıcı eser Edirne’ye armağan edelim” ifadelerini kullandı.
BİR MİLYON FİDAN PROJESİ BAŞLATTI
Konuşmasında Türkiye’de yaşanan orman yangınlarına dikkat çeken Özünlü, çevre bilincini gelenekle buluşturarak anlamlı bir adım attı. “Bir milyon fidan” hedefiyle bir çevre seferberliği başlattığını duyuran Kırkpınar Ağası Özünlü, ilk etapta 100 bin fidan bağışladığını açıkladı. Kırkpınar’ın yalnızca bir spor organizasyonu değil, bir milletin kimliğini taşıyan kültürel miras olduğunu söyleyen Özünlü, gençlerin geleneklere sırt çevirmesinden şikayet etmenin yerine, onların anlayacağı dille bu değerlerin anlatılması gerektiğini ifade etti: “Gençler bizi dinlemiyor diye şikâyet etmeyin. Çünkü biz onlara gelenekleri yeterince yaşatmıyoruz. Kırkpınar, modernlikle çelişmez. Gelenek meselesi, gelecek meselesidir.”
Konuşmasını, Mevlana’dan Hacı Bektaş-ı Veli’ye, Yunus Emre’den İstiklal Marşı’na kadar uzanan sembolik göndermelerle sonlandıran Özünlü, Kırkpınar’ın birliğin, beraberliğin ve millet olmanın simgesi olduğunu vurgulayarak sonlandırdı.
TÜRKİŞ, “KIRKPINAR BİZİM OLİMPİYATIMIZDIR”
Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş, “Kırkpınar, bizim olimpiyatımızdır” diyerek organizasyonun taşıdığı değeri vurguladı. Türkiş, yağlı güreşin izleyici yaş ortalamasının 55 yaş üzerine olduğunu belirterek, “Eğer bu yapıyı değiştirmezsek, geleneğin geleceği olmaz” dedi. Gençlerin ilgisini artırmak için aldıkları kararlarla bazı kesimlerden tepki aldıklarını ifade eden Türkiş, “Aileler artık çocuklarını güreşe yönlendiriyor” diye konuştu.
Güreşlerin TRT Spor’da yayınlanması sayesinde geniş kitlelere ulaşıldığını vurgulayan Türkiş, “25 milyon izleyiciye ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.
BAŞKAN GENCAN AKIN, “KIRKPINAR, EDİRNE’NİN KALBİNDEKİ MADALYADIR”
Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın da Kırkpınar’ın sadece bir spor organizasyonu değil, bir kültür, hafıza ve halkın ruhu olduğunu vurgulayarak, “Bugün burada sadece bir spor geleneğini değil, sabırla yoğrulmuş bir tarihi ve alın teriyle yazılmış bir destanı yaşatıyoruz” dedi.
Bu yıl Sarayiçi’nde birçok yenilik yapıldığını belirten Başkan Akın, alanın hem tarihine uygun şekilde korunduğunu hem de modern ihtiyaçlara cevap verecek biçimde düzenlendiğini söyledi. Alandaki düzenleme çalışmaları için Edirne Valisi, Kırkpınar Ağası ve Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu’na teşekkür etti.
Kırkpınar’ın özünü ahlak, mertlik ve kardeşliğin oluşturduğunu ifade eden Başkan Akın, “Bu topraklarda sadece bedenler değil; mertlik, kardeşlik ve ahlak güreşir. Bu ruh oldukça Kırkpınar yaşayacak” dedi.
Konuşmasının sonunda Edirne halkına da teşekkür eden Başkan Akın, kendisine bu görevi vererek tarihle geleceği buluşturma fırsatı tanıdıkları için minnettar olduğunu belirterek, “Kırkpınar, Edirne’nin kalbindeki en parlak madalyadır” dedi.
VALİ SEZER, “KIRKPINAR, MİLLETİMİZİN RUH KÖKLERİNİN DİRİLİŞİDİR”
Açılışta son olarak konuşan Vali Yunus Sezer de Kırkpınar’ın yalnızca bir spor müsabakası değil, milletin kültürünü, ruhunu ve ahlakını temsil eden köklü bir gelenek olduğunu belirterek, ““Bugün burada sadece güreş izlemiyoruz; tarihimizin, kültürümüzün ve ruh köklerimizin yeniden dirilişine tanıklık ediyoruz” dedi.
Kırkpınar’ın tarihsel gücüne dikkat çeken Sezer, Koca Yusuf, Kurtdereli Mehmet, Kel Aliço ve Ahmet Taşçı gibi isimlerin sadece birer şampiyon değil, aynı zamanda milletin vakur duruşunu ve yiğitliğini temsil eden abide şahsiyetler olduğunu söyledi.
Sezer, sadece pehlivanların değil, ağalık görevini üstlenmiş isimlerin de Kırkpınar’ın bugüne ulaşmasında büyük katkısı olduğunu ifade etti: “Ufuk Özünlü, Seyfettin Selim, Alper Yazoğlu ve nice güreş ağalarımızın emeği unutulmaz. Hepsine minnettarız.”
Konuşmasında, Kırkpınar’a her yıl katkı sunan tüm kurum ve kişilere teşekkür eden Sezer, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Edirne Belediyesi ve Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu’na şükranlarını sundu.
GEÇİT TÖRENİ YAPILDI
Konuşmaların ardından Er Meydanı’nda pehlivanlar, hakemler, cazgırlar, davul zurna ekibinin yer aldığı kortej Edirne Belediyesi Bandosu eşliğinde Er Meydanı’nda resmi geçit yaptı.
Haber: Erkan Ekşi / Harun Aker
GÜNCEL
04 Temmuz 2025GÜNCEL
04 Temmuz 2025GÜNCEL
04 Temmuz 2025GÜNCEL
04 Temmuz 2025MARMARA BÖLGESİ
04 Temmuz 2025MARMARA BÖLGESİ
04 Temmuz 2025GÜNCEL
04 Temmuz 2025