DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20773841,96%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

707 esnaf kepenk kapattı

707 esnaf kepenk kapattı

ABONE OL
15 Aralık 2021 11:30
707 esnaf kepenk kapattı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, kentte 2021 yılı içerisinde bin 680 esnafın dükkan açtığını, 707 esnafın ise dükkan kapattığını açıkladı. Odalarına farklı sektörlerdeki esnaflardan yağmur gibi zam talebi geldiğini belirten Cingöz, talepleri ocak ayındaki toplantıda görüşecekleri ve ocak ayının zam ayı olacağını söyledi.

EDESOB Başkanı Kemal Cingöz, 2021 yılında açılan ve kapanan dükkan sayılarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“2021 KAPANAN DÜKKAN 707, ANCAK BU GİDİŞLE SAYI DAHA ADA ARTAR”

Odanın resmi kayıtlarına göre açılan bin 680 esnafın dükkan açtığını ve 707 esnafında dükkan kapattığına işaret eden Cingöz, “Kapanan sayısı açısından farklılık olabilir. Esnaf dükkanını 6 ay içerisinde vergisini kapatsa da sistemden düşmüyor. 181’inci gün E-devlet veri tabanı odaları uyarıyor. Bu kişiyi üyelikten çıkaracaksınız diyor. Açılan sayısı net ve doğrudur. Edirne ilinde bin 680 dükkan açılmış.  İnsanlar arayış içerisinde herkes bir şeyler yapmak istiyor. Bu bin 680 kişi açmış ama 2021’in kaçıncı ayında açmış 2022’nin kaçıncı ayında kapatacağına da bakmak lazım. Çünkü Uzunköprü’de açılan dükkanları görüyorum aradan 3 ay geçiyor dükkan kapanmış halde. Şöyle de olabiliyor dükkanları açanlardan bazıları gece yarısı toplanıyor ve kaçıyor. Piyasaya olan borçları da kalıyor. Fiyat artışları devam ederse pandemi olmasa bile çok esnaf dükkan kapatabilir. Dayanamaz çünkü. Küçük esnaf etkilenir, büyük esnaflara bir şey olduğu yok. Zincir marketlerde kasiyerler ürünleri geçiyor. Diğer çalışanlardan birkaçı da yeni barkod değiştiriyor. Onlara da kimse bir şey demiyor onlara. Herkes esnaf da esnaf diye söylüyor” dedi

“OCAK AYI ZAM AYI OLACAK”

Esnafların odaya aşırı derecede zam talebi olduğunu ancak Ocak yılı beklediklerini ve o ay zam verileceğini vurgulayan cingöz “Zam talebi yağmur gibi geliyor. Zat talebinde bulunmayan esnaf grubu yok. Bizim tarife vereceğiz nitelikte olan esnaflarımızın hepsi zam talebinde bulunuyor. Lakin; vermeyeceğiz demiyorum vereceğiz de bende fiyatların oturmasını bekliyorum. Şimdi bugün versek yılbaşından sonra tekrar zam isteyecekler. Bunu ben biliyorum. Çünkü piyasalar çok dalgalı, sabahki fiyat ile akşam satılan fiyatlar örtüşmüyor. Arada fiyat artışı oluyor. O yüzden Ocak ayındaki toplantıda değerlendireceğiz hepsine de zammı vereceğiz. Esnafın da yerden göğe haklı. Ben esnafa mana bulmuyorum. Ertelememin sebebi vermemek için değil, inşallah bu fiyatlar bir oturursa, zammı verirsek, en azından 5-6 ay bize kimse zam talebiyle ilgili rahatsız etmez. O yüzden biraz geciktiriyoruz. Zammı vereceğiz. Bana göre istedikleri oranlar bugünkü fiyatlara göre düşük. Baktım tekliflere yüzde 35’i geçen zam talebi yok. ama bugün girdi fiyatlarında yüzdü 100’ü aştı. Bakın biz Ciğercilere zam verdiğimiz zaman 5’lik sıvı yağın tenekesi 72 lirayı, şu an 150 lira, bazı yerlerde 125 lira olduğunu duyuyorum büyük tüp 130 liraydı şimdi 220 lira, unun kilosu 3 lira 60 kuruştu şu anda 6 lirayı aşmış durumda. Bunun yanında enerjiye de yüzde 50 zam geldi. O yüzden zam vereceğiz. Ocak ayı zam ayı olacak. Esnaf haklı. Zamlarda benim hassasiyetimi de bilen bilir. Ben çok fazla zam vermekten yana olan biri değilim. Zam vereceğiz ama bu sabit ücretliler ne yiyecek ona bakmak lazım” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.