DOLAR 32,3791 -0.13%
EURO 34,7257 -0.24%
ALTIN 2.403,52-1,28
BIST 10.100,850,18%
BITCOIN 1970736-1,81%
Edirne
15°

KAPALI

20:06

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Bir yılda 276 üretici hayvancılığı bıraktı

Bir yılda 276 üretici hayvancılığı bıraktı

ABONE OL
3 Kasım 2021 11:08
Bir yılda 276 üretici hayvancılığı bıraktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne KÖY-KOOP Başkanı Ahmet Erken, süt üreticilerinin artan girdi fiyatlarına rağmen süt fiyatında bir değişik olmaması ve başlayan buğday ekiminde çiftçilerin gübre bulmakta zorlandığına yönelik açıklamalarda bulundu.

Her şeye zam gelirken süt fiyatına zam gelmediğini belirten Erkan, sütün hala fiyatının yerlerde süründüğünü ve sütün sudan ucuz olduğunu söyledi.

Buğday üreticilerinin şu an ekim zamanı olduğunu ancak gübre bulamadığını ve gübresiz ekim yapacağını da belirten Erken, üreticiye gübre, tohum veya ilaç desteklerinin sağlanması gerektiğini ifade etti.

“SÜT SUDAN UCUZ, 276 ÜRETİCİ 1 YILDA HAYVANCILIĞI BIRAKTI”

Süt üreticisine beklenen zam verilmemesi ve 5 köye denk gelen sayıda üreticinin hayvancılığı bıraktığının altını çizen Edirne KÖY KOOP Başkanı Erken, “Bir ülkede mazot, gübre, enerji, su yükseliyorsa benim süt işi yapan anaç sığır hayvancılığı yapan sütten para kazanmak isteyen üreticim ne yapacak? Onunda maliyetlerine zam geldi.  Süt hala yerlerde sürünüyor fiyatı. Sudan ucuz. Ben gidiyorum bir markette yarım kilo bazı yerde 1 buçuk, bazı yerde 1 lira, bazı yerde 2 buçuk lira. Ama sütün fiyatı sabit. 3 bin 200 lira içinden kesintilerle soğutulmuş süt satacaksın da para kazanacaksın üretim yapacaksın. Her şey satılıyor. 276 tane üreticimiz bir yılda hayvancılık işini bırakmış. Bu da her köye 50 kişi koyarsa 5 köye denk gelse, 5 köy bu işi bırakmış anlamındadır. Meriç’in bir köyünde süt olmadığından dolayı süt merkezini kapattık. Öbür taraftan deniyor ki Edirne’de şu kadar araç artmış. Bunlar normal şeyler. Bizim Edirne Suakacağı’ndan, Üyüklütatar’a, Karpuzlu’dan Keşan’a kadar sulu tarım yapılan o bölgelerde her üreticisi çeltik ekimine göre ekipmanlarını, pahalı ekipmanlarla aldılar bugüne kadar. Motorlarının güç oranı yüksek, en ufak motor 120’lik. Şu anda en ufak 120’lik motorun fiyatı Avrupa’sı 750 bin lira. 1 kurutma 500 milyon. Bunlar maliyetli iş. Kazandığımız yıllarda oldu. 2020 yılında Allah bin bereket versin üretici kazandı. Kazandı am ne oldu kira bedelleri yükseldi. Tekrar bir önceki yıla düştü. Belki de daha zor duruma düştü. Gübre yüzde 300 arttı, kiralar, elektrik, ilaç fiyatları arttı. Hepsi dolarla. Seneye ne olacağını bilmiyoruz. Sabit bir kur yok. Tabandaki üzüntü bu” dedi.

“BUĞDAY EKİMLERİ BAŞLADI ÇİFTÇİSİ GÜBRESİZ EKİM YAPIYOR”

Çiftçilere destek sağlanması gerektiğini savunan Başkan Erkan, “Gerçekten zor bir süreçten geçiyoruz ama yine de üreteceğiz. 83 milyon ülkede köylü, çiftçi üretmedi mi tüketici ne yapacak? Dışarıdan almaya devam edecek. Ne kadar alacaksın? Mecburen üretmek zorundayız. Üretiyorsak da destek istiyoruz. Bu insanlara gübre desteği mi olacak, tohum desteği mi olacak ilaç desteği mi olacak? Hibe olması gerekir borç ertelendiğinde bir dahaki yıl Kasım’da olacak 15 lira. Hibe olması gerekir. Her üründe öyle. Şu anda buğday ekimleri başladı. Gübre bulamıyoruz başkanım, gübresiz ekeceğiz diyorlar. Sıkıntı var, çare üretmek gerekiyor. Mutlaka daha fazla işin üzerinde yorum yapmak gerekiyor” şeklinde ifadelerini sonlandırdı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.