DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2062832-0,48%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

ADD Bahriye Üçok’u andı

ADD Bahriye Üçok’u andı

ABONE OL
6 Ekim 2021 18:19
ADD Bahriye Üçok’u andı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şubesi, evine gönderilen kitap paketini kapısının önünde açmaya çalışırken içine yerleştirilen bombanın patlamasıyla yaşamını yitiren Bahriye Üçok’u katledilişinin 31’inci yılında saygıyla andıklarını bildirdi.

ADD Edirne Şubesi Başkanı Celil Özcan, derneğin kurucu üyelerinden Bahriye Üçok’un uğradığı suikast sonucu katledilişinin 31’inci yılı nedeniyle yönetim kurulu adına açıklamada bulundu.

“İLAHİYAT FAKÜLTESİ’NİN İLK KADIN ÖĞRETİM ÜYESİ”

Doç. Dr. Bahriye Üçok’un 1919 yılında Trabzon’da dünyaya geldiğini ve 1953’te Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde ilk kadın öğretim üyesi olarak çalışmaya başladığını hatırlatan Özcan, “Üçok, 1964 yılında “İslam Devletleri’nde Kadın Hükümdarlarla” adlı tez çalışmasıyla doçent unvanını aldı. İyi derecede Fransızca, Farsça ve Arapça bildiği için İslam dini üzerine yaptığı araştırmalar sonucunda Kur’an-ı Kerim’e bağlı kalarak İslamiyet’i çağdaş, gerçekçi ve dinin özünde bulunan hoşgörüyle yorumladı. Bu nedenle radikal gruplardan tehditler almaya başladı. Tehditler artınca akademik çalışmalarına bir süre ara vermek zorunda kaldı” dedi.

“LAİKLİK, KADIN HAKLARI VE İRTİCA TEHLİKESİ ÜZERİNDE DURDU”

İlahiyat Fakültesinde çalışan Doç. Dr. Üçok’uh, Laiklik, kadın hakları ve irtica tehlikesi üzerinde durduğunu belirten Özcan, “Kız öğrencilerin başörtü takmalarının İslam dini ile ilgisinin bulunmadığını, türban ve başörtünün birtakım tarikatların bayrağı gibi kullanıldığını” söyleyen Üçok, İslamiyet’e ılımlı yaklaşımlarda bulunmuş, yobazlığın önüne geçmeye çalışmıştır” dedi.

“BİRÇOK MAKALE VE ARAŞTIRMA YAZISI KALEME ALDI”

Özcan, ‘İslamdan Dönenler ve Yalancı Peygamberler’, ‘İslam Devletinde Kadın Hükümdarlar’, ‘İslam Tarihi’, ‘Emeviler-Abbasiler’ ve ‘Atatürk’ün İzinde Bir Arpa Boyu’ adlı yapıtları bulunan Üçok’un, birçok makale ve araştırma yazısı kaleme aldığını belirterek, “Aly Mazahéri’nin “Ortaçağ‘da Müslümanların Günlük Yaşayışları“ adlı ilginç yapıtını da Türkçe’ye kazandırdı” dedi.

“TÜRK SİYASETİ İÇİN OLDUKÇA ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPTI”

Doç. Dr. Bahriye Üçok’un, Türk siyaseti için oldukça önemli çalışmalar yapmış değerli bir politikacı olarak da tanındığını belirten Özcan, “1971 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından kontenjan senatörü seçilen Üçok, 5 yıl Cumhuriyet Senatosu divan üyeliği yaptıktan sonra 1977‘de CHP’ye katıldı. 1983 yılında Halkçı Parti’nin kurucu üyesi oldu. 1984‘te yapılan genel seçimlerde bu partiden Ordu milletvekili seçilerek TBMM’ye girdi” dedi.

“KİTAP PAKETİNE YERLEŞTİRİLEN BOMBAYLA HAYATINI KAYBETTİ”

1986 yılında SHP’ye geçen Üçok’un, yaşamı boyu laik Türkiye Cumhuriyeti’nin ilkelerine bağlı kalarak Atatürk aydınlanması ışığı içinde Kadın Haklarının savunucusu olduğunu belirten Özcan, “1989 da televizyonda yapılan bir açık oturumda, “İslamda Örtünmenin Zorunlu Olmadığını” açıklamasından sonra, gericilerin, şeriatçıların yoğun tehditlerini almaya başladı. Yılmadı, açıklamalara her fırsatta devam etti. 6 Ekim 1990 günü evine gönderilen kitap paketini kapısının önünde açmaya çalışırken içine yerleştirilen bombanın patlamasıyla yaşamını yitirdi. Bahriye Üçok o dönemde partisi SHP için bir laiklik raporu hazırlıyordu. Türkiye’nin yetiştirdiği çok önemli bir isim olan Bahriye Üçok’un ölümünün ardından adı İzmir‘de bir meydana, Artvin ve Ankara’da da bir caddeye verildi” dedi.

“HAİN SUİKASTİ ŞİDDETLE KINIYORUZ”

Özcan, “Atatürkçü Düşünce Derneği Yönetim Kurulu olarak, “kız öğrencilerin başörtü takmalarının İslam dini ile ilgisinin bulunmadığını, türban ve başörtünün birtakım tarikatların bayrağı gibi kullanıldığını” kanıtlayan Doç. Dr. Bahriye Üçok’a yapılan hain suikasti şiddetle kınıyoruz. 31 yıl önce yapılan bu suikastin yıldönümünde Bahriye Üçok, Turan Dursun, Çetin Emeç, Ahmet Taner Kışlalı, Uğur Mumcu ve Muammer Aksoy gibi Ulusumuzun aydınlanması adına kendi canlarını feda eden bütün Devrim Şehitlerimizi saygı, minnet ve özlemle anıyoruz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.