DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2062832-0,48%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Aile hekimlerinden eylem kararı

Aile hekimlerinden eylem kararı

Aile hekimleri 'vergide adalet ve tek ücret istiyor' sloganıyla eylemlerini Edirne’den başlattı. TTB Aile Hekimliği Kol Sekreteri Dr. Sibel Uyan, 21 Şubat Çarşamba günü tüm Türkiye'de eylemlerin başlayacağını ve her Çarşamba vergi oranının düşürülmesi talebiyle eylemlerin devam edeceğini ifade etti.

ABONE OL
17 Şubat 2024 19:32
Aile hekimlerinden eylem kararı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de Türk Tabipler Birliği (TTB) Edirne Tabip Odası tarafından düzenlenen basın açıklamasıyla, aile hekimleri vergide adalet ve tek ücret talebiyle eylemlerine başladı. Tabip Odası Lokali’nde gerçekleşen açıklamaya Batı Marmara’nın çeşitli şehirlerinden aile hekimleri katılım gösterdi.

Eylemde konuşan TTB Aile Hekimliği Kol Sekreteri Dr. Sibel Uyan, Edirne’den yükselen bu sesin ilerleyen günlerde Türkiye’nin dört bir yanından destek göreceğini belirtti. Uyan, 21 Şubat Çarşamba günü tüm Türkiye’de eylemlerin başlayacağını ve her Çarşamba vergi oranının yüzde 15’e düşürülmesi talebiyle eylemlerin devam edeceğini ifade etti.

Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının vergi oranının düşürülmesi talebinin karşılanana kadar eylemlerin süreceğini vurgulayan Uyan, aile hekimlerinin vergi adaleti için mücadelelerini sürdüreceklerini dile getirdi.

TTB Aile Hekimliği Kol Sekreteri Dr. Sibel Uyan, geçtiğimiz günlerde Edirne Tabip Odası’nın ev sahipliğinde Batı Marmara Bölgesi’nde görev yapan aile hekimleri, yaşadıkları sorunları ve çözüm yollarını tartışmak üzere bir araya geldiklerini belirterek, 15-16 Şubat 2024 tarihlerinde de Edirne ve ilçelerindeki Aile Sağlığı Merkezleri’ni ziyaret ettiklerini ve çalışma koşullarını yerinde gözlemlediklerini belirtti.

“AİLE HEKİMLERİ İDARİ BASKILARLA KARŞI KARŞIYA”

Uyan, aile hekimlerinin performansa dayalı sözleşmeli çalışmak zorunda kaldığı, uygunsuz ve yetersiz binalarda bazen tek başına çalıştıkları, koruyucu hekimlik yerine tedavi edici hekimliğin teşvik edildiği bir ortamda hizmet verdiklerini ifade etti. Aile hekimlerinin, birinci basamak sağlık hizmetlerinin temel özellikleri ve toplum sağlığına olan katkıları açısından önemli rol oynamalarına rağmen, ekonomik ve özlük haklarına yönelik kısıtlamalarla, idari baskılarla karşı karşıya kaldığını vurguladı.

Dr. Sibel Uyan, sağlık sektöründe yaşanan sorunlara dikkat çekerek, son dönemde yapılan düzenlemelerin sağlık çalışanlarını olumsuz etkilediğini belirtirken, özellikle Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının gelirlerinin azalmasına ve ekonomik zorluklar yaşamalarına sebep olduğunu ifade etti.

“İPTAL EDİLEN DÜZENLEME YENİDEN YASAYA KONULDU”

TTB’nin ve muhalif partilerin milletvekillerinin itirazlarına rağmen sağlıkla ilgili bazı kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de yapılan değişikliklerin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlatan Uyan, bu düzenlemelerin yeniden yasaya konulduğunu ve ASM çalışanlarına disiplin cezası ve ek ödeme kesintisi getiren yasanın komisyonda olduğunu belirtti.

“YETERSİZ ÜCRET ARTIŞI VE ÜCRETLERDEN KESİLEN VERGİ DAYANILMAZ HALE GELDİ”

Aile hekimlerinin ücretlerinin yetersiz olduğunu ve ücretlerden kesilen vergilerin dayanılmaz hale geldiğini vurgulayan Uyan, sağlık çalışanlarının enflasyon karşısında güç kaybettiğini ve gelir kayıplarının arttığını dile getirdi. Aile hekimlerinin ücretlerinin parçalı hale getirilmesi ve temel maaşın yoksulluk sınırının altında kalmasıyla birlikte ek ödemelerin emekliliğe yansımayan bir ödeme sistemi haline dönüştüğünü belirten Uyan, bu durumun çalışanları daha da zor durumda bıraktığını söyledi. Aile hekimlerinin, diğer sağlık çalışanlarının aksine ek ödemelerin vergiye dahil edilmesi nedeniyle gelirlerinin daha da düştüğünü ifade eden Uyan, vergi dilim sınırlarının enflasyonun çok altında artırılarak yapılan zamların vergi dilimi içinde kaybolduğunu belirtti.

“HER ÇARŞAMBA EYLEM”

Uyan, Aile Sağlığı Merkezleri çalışanlarının vergi uygulamalarından duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, kesilen vergilerin yıl içinde sabitlenmesi ve vergi kesinti oranının en fazla yüzde 15 ile sınırlandırılmasını talep ettiklerini belirtti. Bu taleplerin karşılanana kadar her Çarşamba günü ülke genelinde süresiz eylemler yapacaklarını ifade etti.

“Eylemlerimiz haklı ve meşrudur, emeğimizin karşılığını alana kadar sürecektir” diyen Uyan, “Aile sağlığı çalışanları vergide adalet istiyor!” sloganıyla her hafta Çarşamba günleri Aile Sağlığı Merkezlerinde eylem yapacaklarını duyurdu. Pankartlar ve dövizlerle desteklenecek eylemlerin, halkın sağlık hakkı ve sağlık çalışanlarının hakları için sürdürülen mücadeleye kamuoyunun destek vereceğine inandıklarını ifade etti.

“ARKADAŞLARIMIZ, ALTIN MADENLERİNİN VERGİ YÜKÜ AFFEDİLMESİNİ, ÇALIŞANLARDAN YÜZDE 35 VERGİ ALINMASINI KABUL ETMİYOR”

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları da sağlık çalışanlarının vergi yükünün artmasına tepki göstererek, altın madenlerine sağlanan vergi affıyla çalışanlardan alınan yüksek vergi oranını kabul etmediklerini belirtti.

Eroğulları, sağlık hizmetlerine ayrılan bütçenin her geçen yıl azaldığını ve sağlık emekçilerinin özverisiyle bu sistemin sürdürüldüğünü vurguladı. Eroğulları, arkadaşlarının talebinin altın madenlerine milyonlarca dolarlık vergi affı tanıyan hükümetin, çalışanlardan yüzde 35 vergi almasını kabul etmedikleri için burada olduklarını söyledi.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.