DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20791441,51%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Akıllı telefonlarda bataryaya dikkat!

Akıllı telefonlarda bataryaya dikkat!

İnsan hayatında çok önemli bir yere sahip akıllı telefonların en korkulan yönü batarya konusunda Telekomünikasyon sahibi Ziver Akoğlan vatandaşlara uyarılarda bulundu.

ABONE OL
11 Mart 2024 15:35
Akıllı telefonlarda bataryaya dikkat!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İnsan hayatında çok önemli bir yere sahip akıllı telefonların en korkulan yönü batarya konusunda Telekomünikasyon sahibi Ziver Akoğlan vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Günümüzde cep telefonu firmaları, her yeni modelle birlikte şarj ve batarya konusunda da değişkenlik ve gelişim gerçekleştiriyor. Elimizden düşmeyen akıllı telefonların batarya ve şarj konusunun önemli olduğunu belirten Akoğlan, yeni lityum pillerin yanma patlama değil, şişme yapıp ekrana zarar verebileceğini söyleyerek özellikle orijinal şarj aleti kullanılmasını tavsiye etti. Hızlı şarj özelliğinin şarj süresini kısalttığını ancak pilin ömründen götürdüğünü kaydeden Ziver Akoğlan, telefonun gece şarja bırakıldığında ahşap mobilya haricinde beton ve cam yüzeyler bırakılmasını önerdi.

“LİTYUM PİL PATLAMAZ ŞİŞER ÇÜNKÜ ETRAFI GAZLA SARILI”

Sosyal medya ve televizyonlarda telefon patlama görüntülerini içine sıcak hava tutulmasıyla alakalı olduğunu, yeni tarz pillerin şişme yaptığını ve bununda ekrana zarar vererek başka türlü masraf çıkardığını dile getiren Ziver Akoğlan “Bataryalarla ilgili telefon markaları kalitesini arttırdıkça, bataryaların da şekilleri değişiyor. Yani 15 sene önce çıkan cep telefonlarının bataryaları çok öyle şişmeler yapmıyordu. Onların çoğu nikel, kalmiyum pillerdi. Şimdi yeni çıkan piller, lityum iyon piller diyoruz. Etrafı gaz sarılı. Gaz olduğu için gazda patlayıcı ve yanıcı bir madde. Yan sanayi pillerde çok kullandık, öyle bir patlama falan olmaz. Ancak şişme oluyor pillerde, o şişme ekranı bozuyor. Şişme arka kapağı zorluyor. Zaten onu kullanıcı hemen hissediyor. Bize getirdikleri zaman pillerdeki şişmeyi hemen hissediyoruz. O pili alıp, o içindeki gazını çıkarıp bizim artık pil kutusuna atıyoruz, yeni pil takıyoruz. Ama böyle ekranlarda falan görüyorsunuz, televizyonlarda işte pil patladı, onlara inanmayın kesinlikle. Dikkat edilirse, o kişi sıcak hava tutuyor. İçinde gaz var bunun, sıcak hava tersine patlar tabii, yanar” dedi.

“TELEFONU MOBİLYA VE AHŞAP ÜZERİNDE ŞARJA BIRAKMAYIN, BETON YA DA CAM YÜZDE DURSUN”

Vatandaşların cep telefonunu şarja bıraktığı yerin de çok önemli olduğunu, ahşap ve mobilya ürünlerinin aksine, beton ve cam yüzey tercih edilmesinin oluşabilecek yangın durumunun da önüne geçileceğini kaydeden Akoğlan “Şunu öneriyoruz genelde, gece farklı bir şarj aleti olabilir, yanlış bir şarj aleti takılabilir, onlardan kaynaktan arızalar oluşuyor. O yüzden şarjı koyduğu zaman koltuk üzerlerine, mobilya üzerlerine falan koymamalı. Isındığı zaman çünkü yangını çıkarabilir. Mutlaka bir kül tablasına, bir cam kenarına, bir beton veya ahşap olmayan, yanıcı olmayan bir zemin üzerine koymalarına fayda var” diye konuştu.

“HIZLI ŞARJ PİL ÖMRÜNÜ TÜKETİR, ORJİNAL OLMAYAN ŞARJ ALETİ PİLİ ŞİŞİRİR”

Halk arasında hızlı şarjın çok önemli olduğu söylemlerine karşı, bunun pil ömrünü tükettiğini belirten Ziver Akoğlan, telefonun kendi şarj aletiyle şarj edilmesinin önemine vurgu yaptı. Vatandaşların şarj aleti kullanımında orjinal konusuna önem vermesini isteyen Akoğlan “Genelde şarjları biz akşam takın sabaha kadar kalsın diyoruz ama, şimdi yeni çıkan şarj aletleri çok kısa, 1.5-2 saat bile sürmüyor, çabucak dolduruyor. Hiç hoş değil bunlar esasında. Yani teknik olarak hızlı şarj, hızlı doldurup pilin dönümünü kısaltıyor. Çünkü pillerin voltajları genelde 3.6 volt. Sistem yüzde 20 fazlasıyla şarj etmeyi gerektirir. O da 5 voltu geçmemeli ama hızlı şarjlar 7.5-8 volt verip piller çabucak dolduruyor, vatandaş da övünüyor, benim şarjım çok çabuk doluyor ama hızlı şarj. Halbuki yanlış, pilin dönümü kısalıyor, fazla voltaj veriyorsunuz. Bu da ısınmalara sebep oluyor telefonlarda, pilleri bozabiliyor. O yüzden benim tavsiyem aynı kutusundan çıkan orijinal şarj aletiyle uzun zaman o telefonu kullanabilmek. Mutlaka bir şarj aleti devamlı size ait olsun. Hep onunla kullanın. Çünkü 1-2 gün sonra bir sıkıntı olursa belli olur ama çocuğunki hızlıdır, sizinkine uymaz, pillerini şişirir. Buna dikkat etmesi lazım herkesin” diyerek evdeki diğer bireylerin farklı şarj aletlerini kullanmanın doğru olmadığını kaydetti.

“TELEFONUNUZ SABAHA KADAR ŞARJDA DURSUN”

Akşam yatmadan önce telefonun İnterneti açık bırakıldığında gerçekleşen veri akışı sebebiyle telefonun şarjı düşeceğini ve kullanıcının güne düşük şarjla başlayacağını altını çizen Akoğlan, “Mümkünse mesela akşam eve geldiniz, 8’de taktınız, saat 9’da 10’da çıkardınız. Eğer wifi’yi kapatmıyorsanız, internetiniz, mobil veriniz açıksa, sabaha kadar sizin pilinizin mutlaka yüzde 20’yi yakınını yiyecektir. Çünkü veri alışverişi var şebekeyle. O yüzden sabaha kadar takmayı öneriyorum. Sabahleyin çünkü işe gidersen yüzde 100’e gidebilirsiniz. Çünkü öbür türlü yüzde 65, yüzde 70’lere düşebiliyor. Mesela öğleden sonra 3’te, 4’te bitiyor pil vatandaşın. Hele yeni telefonlarda, iPhone’da bir gün gidiyor ortalama, 2 gün giden çok az. O yüzden tavsiyem, akşam yatarken takıp sabaha kadar kalsın, sabahleyin yüzde 100’e çıkarıp kullanabilirler” şeklinde noktaladı.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.