DOLAR 32,6276 0.31%
EURO 34,8418 -0.13%
ALTIN 2.522,831,56
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 1999809-0,10%
Edirne
16°

PARÇALI BULUTLU

13:09

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Anlamlı günde anlamlı açılış

Anlamlı günde anlamlı açılış

ABONE OL
22 Aralık 2021 11:18
Anlamlı günde anlamlı açılış
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Edirne’ye gelişinin 91’inci yıldönümü nedeniyle kentin ana caddelerinin bulunduğu yolları içine alan Atatürk Bulvarı düzenlenen törenle açıldı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, toplamı 18 bin 742 metre olan bu bulvarın Türkiye’nin en uzun Atatürk Bulvarı olduğunu belirtti.

Belediye Meclisi Aralık Ayı Toplantısı’nda görüşülen ve Talatpaşa Caddesi ile doğusunda eski E-5 olarak bilinen Yıldırım semti altında bulunan kısmı ve batısında E-5 Karayolu Caddesi ile birlikte yeni Kırklareli Kavşağı’na kadar olan kısmının Atatürk Bulvarı olarak adlandırılmasına oy birliğiyle kabul edilmişti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Edirne’ye gelişinin 91’inci yıl dönümü vesilesiyle dün bulvarın açılışı için Eski Cami önündeki kavşakta tören düzenlendi.

Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Çakır’ın meclis kararını okudu.

Ardından konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Ulu Önder Atatürk’ün Cumhurbaşkanı olarak Edirne’ye 4’üncü kez gelişinin ama bir daha hiç gitmeyişinin 91. yıl dönümü olduğunu belirterek, “Kuşkusuz Atatürk sadece Türk milletine değil tüm dünya milletlerine, mazlum milletlerine de örnek olmuş bir liderdir. Ölümünün üzerinden bunca yıl geçmesine rağmen değeri ve zaman geçtikçe önemi, insanlık tarihi için yaptıkları ve söyledikleri daha da çok anlaşılıyor, kıymetleniyor” dedi.

“ATATÜRK BULVARI OLMASINI UZUN ZAMANDIR ARZU EDİYORDUK”

Edirne’de çok uzun yıllardır kimi bölümü Talatpaşa, kimi bölümü Londra Asfaltı kimi bölümü de E-5 karayolu olarak bilinen ana caddenin isminin Atatürk’ün Edirne’ye gelişinin 91’inci yılında Atatürk Bulvarı olmasını uzun süredir arzu ettiklerini belirten Gürkan, “Valimiz Ekrem Canalp de bu kararı onur ve mutlulukla onaylayacağını söylediler. Edirne Belediye Meclisi’ndeki bütün partilerin oy birliği ile de bu kararı Aralık ayı meclis toplantısında aldık. Karar valilik makamına iletildiği gün, Valimiz de kararı onaylayarak bu anlamda bir tarihe imza attılar. Kendilerine Edirne halkı adına çok teşekkür ediyorum. Edirnelilerin de bildiği gibi Sarı Bayır mevkii, otoban köprüsünden başlayarak yeni Kırklareli Kavşağı’na kadar toplam 18 bin 742 metre olan ve Türkiye’nin en uzun Atatürk Bulvarı olan bulvarın açılışını yapıyoruz. Türk milleti hep var olacak, Türk milleti var oldukça Atatürk’ün ismi sonsuza kadar yaşayacaktır”

“EDİRNE’Yİ BOYDAN BOYA GEÇEN ANA BULVARIN ADI ARTIK ATATÜRK BULVARIDIR”

Atatürk’ün adının her şeyde yaşatılması için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini kaydeden Edirne Valisi Ekrem Canalp de “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Osmanlı, Türk ve Edirne tarihiyle ilgili bir tespitinden bahsedeceğim. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Edirne’ye gelişinde Selimiye Camii ziyaretinde diyor ki; “Bakınız, ecdadımız İstanbul’un fethinden 125 yıl sonra bu muhteşem eseri, Selimiye gibi bir camiyi İstanbul’da değil Edirne’de yapmıştır. Ve bu camiyi Edirne’ye yapmakla Edirne’ye damgasını vurmuş, tescillemiştir.” Evet, aynen Atamızın ifadesi gibi şuanda gölgesinde bulunduğumuz muhteşem eserler bizim Trakya’da, Balkanlar’da tarihimiz, bugünümüz için damgamız, tescilimizdir. Biz bu damgaları, tescilleri Atamızdan emanet, miras olarak devraldık. Atamızın ifadesi ile tescil olan bu eserlere layık olmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Selimiye’nin etrafında devam ede çalışmayı görüyoruz. Bu çalışma Edirne Belediyesi’nin ödüllü projesiyle faaliyete geçen bir çalışmadır. Proje belediyenin, finansman desteği ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza aittir. Vakıflar Genel Müdürlüğü ile yaptığımız anlaşma ile Selimiye’nin çevresindeki 360 derecelik bütün alanın yenilenmesini yapıyoruz. Bu alan bittiği zaman Selimiye Cami’si ihtişamıyla tekrardan göz dolduracak. Ama aynı zamanda camiinin ana yapısını da yakın zaman içerisinde yeniden restore edeceğiz. Bizler Atamızın ifadeleriyle ecdadımızın emanetlerine, miraslarına sahip çıkıyoruz. Devletimizin kurucusu, milletimizin ölmez önderi Gazi Mustafa Kemal’in adını her şeyde yaşatmak için elimizden gelen  gayreti göstermeye çalışıyoruz. Edirne’yi boydan boya geçen ana bulvarın adı bundan sonra Atatürk Bulvarı’dır. Gelecek nesiller de bu bulvarın adını farklı isimlerle değil ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün adıyla anacaklardır” dedi.

Konuşmaların ardından Eski Cami ile Edirne Belediyesi ortasında bulunan kavşakta Atatürk Bulvarı’nın açılışı kurdele kesimi ile gerçekleşti.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.