DOLAR 32,5951 0.34%
EURO 34,8303 0.21%
ALTIN 2.513,041,16
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20895361,13%
Edirne
15°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Antibiyotik kullanımında ciddi düşüş var

Antibiyotik kullanımında ciddi düşüş var

ABONE OL
12 Aralık 2022 12:36
Antibiyotik kullanımında ciddi düşüş var
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Özellikle kış mevsiminde bazı kesimlerin hastalık sürecinde antibiyotiklere sarılmasının bilim dışı bir davranış olduğunu söyleyen Edirne Eczacı Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, “Antibiyotik hekim kontrolünde bakteriyel durumu yavaşlatmak için kullanılan bir ilaç. Tüm dertlerin devası değil” şeklinde ifade etti. Artık antibiyotiği eczanelerden reçetesiz temin edilemediğinin belirten Kılıçcıgil, genel olarak antibiyotik kullanımda ciddi bir düşü olduğunun da altını çizdi.

“ANTİBİYOTİK KULLANIMDA CİDDİ BİR DÜŞÜŞ SÖZ KONUSU”

Viral enfeksiyonlar durumunda hekimlerin antibiyotik tercih ettiğini ve antibiyotik kullanımında da ciddi düşüş yaşandığını kaydeden Edirne Eczacı Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, “Mevsimsel reaksiyonlar mevsimsel üst solunum enfeksiyonları çok yoğun bir şekilde eczanelerimizi de görüyoruz. Bu rahatsızlıkların temel kaynağı ve temel kökeni viral rahatsızlıklarda oluşuyor. Viral rahatsızlıklarda hekimlerimiz genel olarak antibiyotik tercih etmiyorlar. Zaten geçtiğimiz haftalarda akılcı ilaç kullanımıyla ilgili farkındalık haftasıydı. Bununla ilgilide hekimlerimiz mümkün olduğu kadar gerektiği durumlarda antibiyotik reçete ediyorlar. Sadece bazı viral enfeksiyonlar. Sadece bazı viral enfeksiyonlarında mix enfeksiyonu dediğimiz bakteriyel kökenli hem de viral kökenli rahatsızlıkların birlikte göründüğü durumlar söz konusu olabiliyor. Hekimlerimiz o dönemde antibiyotik tercih ediyorlar. Genel olarak söyleyebilirim ki antibiyotik kullanımında ciddi bir düşüş yaşıyoruz” dedi.

“ANTİBİYOTİK TÜM DERTLERİN DEVASI DEĞİL”

Halk arasında belli kesimlerde antibiyotiği her hastalandığında kullanılabilecek ilaç olarak görenlerinde olduğunu ancak antibiyotik kullanımına hekimlerin muayene sonrası karar vereceğini dile getiren Gürkan Kılıçcıgil “Maalesef antibiyotiği sanki bütün rahatsızlıklarımızın çözümü antibiyotikdeymiş gibi bir yaklaşım söz konusu. Ama tabii ki böyle bir şey tamamen bilimin dışında bir olay. Bakanımız çok doğru söylemiş o konuyla ilgili olarak. Bugün antibiyotik dediğimiz şey işte bir bakteriyel durumu, bir bakteriyi öldürmek için kullanılan ya da işte enfeksiyonu yavaşlatmak için kullanılan bir ilaç. Bu tamamen hekiminizin kontrolünde gerekli tetkikler muayeneler yapıldıktan sonra hekimin tercih etmesi gereken bir ürün. Zaten bugün artık antibiyotiği eczanelerden reçetesiz bir şekilde temin edemiyorsunuz. Bir hekimin reçetesine ihtiyacımız var onu vatandaşlarımıza verebilmemiz için. Hani antibiyotik tüm dertlerin devası değil onu net bir şekilde söyleyebilirim” diye ifade etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.