DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2048115-1,90%
Edirne
16°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Arabacı, “Çeltik fiyatı beklentiye yakın”

Arabacı, “Çeltik fiyatı beklentiye yakın”

ABONE OL
15 Eylül 2022 10:47
Arabacı, “Çeltik fiyatı beklentiye yakın”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, Taner Öztürk, Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç ile birlikte düzenlediği basın açıklamasında ayçiçeği fiyatının tekrar revize edilmesi gerektiği ve 50 kuruş olan desteğin 3 lira olması talebinde bulundular. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından, türüne göre 12,50 ile 15 lira arasında açıklanan çeltik alım fiyatının da değerlendiren Başkan Hüseyin Arabacı “ maliyetleri göz önünde bulundurduğumuzda beklentimiz bir nevi yüksekti ama bugünkü açıklanan fiyata da çok kötü denilemez.

O yüzden hem zamanında açıkladılar hem de beklentiye yakın. 15 yıldan bugüne çeltikteki prim desteği 10 kuruş olarak hala devam ediyor. İnşallah üreticiyi memnun eden revize edilmiş bir destek açıklanır” şeklinde sözlerine yer verdi

“AYÇİÇEĞİ ALIM FİYATI REVİZE EDİLMELİ, DESTEK 3 LİRA OLMALI”

Ayçiçeği için açıklanan fiyatın neredeyse maliyet fiyatı ile eş değer açıklandığını, bu fiyatın revize edilmesi gerektiğini üst mercilerden talep ettiklerini aktaran Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı “TMO Genel Müdürümüz Edirne’ye geldi. Burada açıklamalarda bulundu. Dedi ki ‘siz üretimden kaçmayın. Ne gerekiyorsa yapın. Bir karış daha toprak bırakmayın, ekin.’ Bunun ardından Tarım Bakanlığımız açıklamalar yaptı. Ardından işte eski Başbakanımız eline geldi. Aynı açıklamaları yaptı. Ve biz üreticiler olarak da geçen yıl atıyorum bir milyon 70 bin dekar ayçiçeği ekerken Bu yıl bir milyon 2 bin dekar ayçiçeği ekildi. Tabii ki biliyorsunuz bir de aynı zamanda Rusya ve Ukrayna Savaşı’nda olmasıyla birlikte üreticilerimizin beklentisi biraz daha arttı bu konuda. Bu yılki biz maliyet hesabını yaptığımızda aşağı yukarı işçiliğe göre değişiyor tabi 10 lira, 11 lira bandında maliyet hesabı çıkardık. Yani bu Edirne ortalamasını 100 yetmiş kilo baza aldığımızda bu hesapları yaptığımızda 10, 11 lira maliyet çıkıyor. Fakat şu an açıklanan Trakya Birlik’in 12 lira fiyatı var. İşte Tarım Kredi’nin 11 buçuk lira fiyatı var. Tarım Bakanımız da dün açıklama yaptı. 12 liranın altına düşmemesi gerektiğini söyledi. Biz de oda başkanları olarak toplandık ve bu maliyetler karşısında bu kar payının çok düşük kaldığı neredeyse maliyet fiyatına bir fiyat açıklandığını gördük. Ve bu fiyatların tekrar Tarım Bakanlığımız’dan, Tarkiye Birlik’ten, Tarım Kredi’den revize edilmesini talep ediyoruz. Bunların tabii revize edilmesi, bu piyasaların yükselmesi için de yurt dışından şu an 11 lira, 11 buçuk lira gibi bandında çiçek geliyor bölgemize. Bunların yükselmesi için de biz Bakanlığımızdan hem ham yağ fiyatının hem de ayçiçek fiyatında bir miktar gümrük vergisi konulmasını talep ediyoruz bakanlığımızdan. Çünkü bizim neredeyse maliyet fiyatına bir piyasa var şu an. Bu piyasanın düzelmesi üreticilerimizin maliyetlerinin üzerinde bir rakam oluşması, önümüzdeki yılda sürdürebilirliğini devam ettirebilmesi için üreticilerimizin böyle bir beklentimiz var. Yani umuyorum ki bakanlığımız da bizim bu düşüncelerimizi baza alıp tekrar bununla ilgili bir güncelleme yapacaktır. İnşallah yani önümüzdeki yıllarda dediğim gibi sürdürülebilirliğin devam edebilmesi adına Bakanlığımızın acilen bir bununla ilgili açıklama yapıp arttırması gerekiyor. Tabi ki biliyorsunuz geçtiğimiz yıllarda ayçiçeği 1 lirayken de bizim ayçiçek desteğimiz 50 kuruştu. Şu an 12 lira bandına geldi. Yine 50 kuruş. Tabii bu fiyatlar haricinde yine bakanlığımızdan en az üç lira destek olması gerektiğini düşünüyoruz. Minimum bu desteğin olması ve üreticilerimizin üretime devam edebilmesi için bunların olmasını bakanlığımızdan talep ediyoruz. Destekteki fiyat beklentisi en az Şu anki fiyatlarla en az 3 lira olması gerektiğini düşünüyoruz. İnşallah bakanlığımız da bizim düşüncelerimizi göz önünde bulunduracaktır”diye söyledi.

“ÇELTİK FİYATINA KÖTÜ DİYEMEYİZ ANCAK PRİM DESTEĞİ REVİZE EDİLMELİ”

Açıklanan çeltik alım fiyatını değerlendiren ve fiyat için olumsuz konuşamayacaklarını aktrana Hüseyin Arabacı “Tarım Bakanımız çeltik fiyatlarını açıkladı. TMO Genel Müdürlüğü’müzün sayfasına da düştü. Açıklanan fiyatları biz tabii üreticilerimizle de istişare ettik. Düşüncelerini nasıl buluyorlar diye. Tabii bununla beraber de biz yine oda başkanlarımızla birlikte bir maliyet hesabı çıkardık. Her oda başkanımız kendi çapında ve sonrasında da hep beraber cumartesi çıkardık. Bugün çeltikteki serbest piyasalar aşağıya doğru iniyordu. Tam hasat dönemi öncesi gerçekten ürünü elinde ürünü olan, satmak isteyen üreticilerimiz zorların adı ve neredeyse zararına ürün satmaya başlamıştı. Bu anlamda TMO’nun bu dönemde fiyat açıklaması ve şu an üreticilerimizle bulunduğumuz istişarelere göre açıkladığı fiyat bugün kötü diyemeyiz. Biz tabii ki maliyetleri göz önünde bulundurduğumuzda beklentimiz bir nevi yüksekti ama bugünkü açıklanan fiyata da çok kötü denilemez. O yüzden hem zamanında açıkladılar hem de beklentiye yakın. Yani Ayçiçeği ile tabii ki kıyasladığımızda biraz daha iyi ama biz genel olarak çeltikteki maliyet hesabımız ve şu anki açıklanan fiyat üzerinden baktığımızda ve üreticimiz beklentisi açısından baktığımızda bu fiyata tabii ki çok kötü demiyoruz. Ha biz çıkardığımız maliyetlerde aşağı yukarı bir dekar çeltiğin 700 kilo ortalama aldığımızda 10 bin 30 kuruş bandında bir maliyet hesabı çıkardık. Tabii bu maliyet hesabında da bu değerlendirdiğimizde O yüzden kötü fiyat diyemeyiz. Ama geçtiğimiz aşağı yukarı 15 yıldan bugüne çeltikteki prim desteği 10 kuruştu. Hala 10 kuruş olarak devam ediyor. Yani bu bugüne kadar verilen prim desteği 10 kuruş şu an neredeyse faturayı karşılamıyor. Yani üreticilerimizin gerçekten bu geçen 15 yıl içerisinde alması gereken desteği bakanlığımızdan ve devlet büyüklerimizden talep ediyoruz. İnşallah bunu tekrar bu yıl revize eder. Ve üreticilerimizi mağdur etmeyecek bir destek açıklar. İnşallah hayırlı bölgemize, yöneticilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum”diyerek noktaladı.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.