DOLAR 32,3330 0.24%
EURO 35,0937 -0.11%
ALTIN 2.298,920,95
BIST 8.982,101,99%
BITCOIN 22857151,16%
Edirne
22°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Arabacı, “Korona üretimi etkilemeyecek”

Arabacı, “Korona üretimi etkilemeyecek”

ABONE OL
19 Ekim 2021 15:21
Arabacı, “Korona üretimi etkilemeyecek”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, çiftçilerin tarladaki işlerini gruplar halinde değil tek başlarına yaptığı için korona virüs salgının üretimde bir sıkıntı yaşanmayacağına değinerek, her yıl olduğu gibi mevsimsel yağışların düzenli gerçekleşmesi ile buğday ve ayçiçeğinde sıkıntı olmayacağını söyledi.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, tüm dünyayı etkisi altına alan ölümcül korona virüsü nedeniyle kapanan köy kahvehaneleri, çiftçiler ve tarım ürünlerinin üretimine yönelik açıklamalarda bulundu.

“YAŞLILARIN GİDECEĞİ TEK YER KÖY KAHVESİ KAPALI, O YÜZDEN EVDEN ÇIKMAZLAR”

Köylerde kahvelerin kapanması ile yaşlıların evlerden çıkmadığını, tarlaya giden yaşlı çiftçilerinde tek başına çalıştığı için bir sorun teşkil etmediğini söyleyen Edirne Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arabacı, “Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi köy kahveleri de kapatıldı. Artık köylerde de insanlar kahvelere gitmiyor topluca bir arada oturulmasın diye önlemler alındı. Fakat çiftçi tarlasına gittiğinde zaten toplu bir şekilde çalışmıyor. Traktörüne biniyor bir tek kendisi traktörde oluyor. o yüzden toplu alanlar oluşmadığı için kırsal kesimde sıkıntılar yaşanacağını düşünmüyorum. Sadece bir araya gelmeyip kendimize dikkat edelim. Zaten gerekli önlemler alındı. Köy kahveleri kapatıldı. Ama biz üretim yapmazsak olmaz işte arazide yapılması gereken buğdayın ilaçlama dönemi şu an onlar yapılıyor. Ayçiçeği yerlerinin hazırlanma işlemleri başladı. Bu işlerinde yapılması gerekiyor. Biz de büyüklerimizin söylediği bir laf vardır, “bir gün bir yılı besler” çünkü yapılması gerektiği günde o işi yapmazsanız ertesi gün bir yağış olur veya süre uzar bu sefer verim kaybına uğrarsınız. O yüzden çiftçilik hata kabul etmez. Çiftçilerimiz şu an ki süreçte işçilik yaptığı dönemde traktörün içerisinde tek başına çalışıyor. Bundan dolayı da sıkıntılı bir süreç olacağını sanmıyorum. Köylerdeki yaşlılarımız şu an da evlerden çıksa gidecekleri tek yer köy kahvesi zaten onlarda kapalı o yüzden çıkmasına gerek yok. Çünkü gidebileceği bir yer yok şu an. Sadece işi olanlar tarlalarına gidiyor onun dışında genelde evlerinde oluyorlar. Ciddi anlamda bir sıkıntı olduğu görmüyorum ben şu an da korona virüsü üretimde sıkıntı yaratmayacak. 3’erli 5’erli gruplar halinde çalışılmıyor bu zamanda herkes traktörüne binip işe gidiyor. Tek başına yapıyor bu işi o yüzden de sıkıntı yaşanılacağını zannetmiyorum” dedi.

“KORONA VİRÜSÜ ÜRETİMDE SIKINTI YARATMAYACAK”

Her yıl olduğu gibi mevsimsel yağışların düzenli gerçekleşmesi ile buğday ve ayçiçeğin de sıkıntı olmayacağını söyleyen Arabacı “Edirne ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, “Bu süreçte çiçek açan ağaçlarımız oldu. Bunlardan etkilenir düşüncesindeyiz. Bu işi geniş kapsamlı yapan meyveci arkadaşlarımız önlemini alıyor. Evinin bahçesinde olan meyve ağaçları muhakkak bu kırağıdan etkilenecektir. Erken çiçek açan ağaçlarımız oldu. Bu işi profesyonel yapan meyve bahçeleri kendilerini korumaya çalıştı. İnşallah başarılı olmuşlardır. Çok fazla etkilenmeden bu süreci atlatırlar diye düşünüyorum. Buğdayda hassas ilaçlar aldık. Şu an buğdayda sıkıntı var diyebileceğimiz bir pozisyon yok. Bizim için güzel. Tamam kış yağışları yeterli almadık ama bizim için bundan sonra yağışlar önemli. Her yıl olduğu gibi mevsimsel yağışlarımızı düzenli alırsak buğday ve ayçiçeğinde sıkıntı olmayacağından eminim. Ama tabi ki bu önümüzde ki günlerde alacağımız yağışlar önemli. Ayçiçeğini eken arkadaşlarımız var ama havaların soğuması ile çok acele etmemek gerekiyor. Çünkü gece soğuk gündüz sıcak. Bence çok acele etmeyip, ayçiçeğinde sıcak havaların gelmesini beklemeliyiz. Onun haricinde ürünlerimizde yağıştan dolayı sıkıntı var demek yanlış olur. Kış yağışlarının yetersiz olmasından dolayı nehirlerimizin debileri düşük. Burada çeltik üreticisi çok karamsar. Hep ümidimiz önümüzde ki dönemde ki yağışlar. Onlar yeterli seviyede olursa çeltik üreticimizde bir nebze rahatlar diye düşünüyoruz. Şuan için yapılacak çok bir şey yok. Bizler hep dile getiriyoruz burada projesi bitmiş, ihale aşamasında olan barajlarımız var, bu barajları hayata geçirirsek, bu baraj yapılmış olsaydı, çeltik üreticimiz nasıl ekerim, su kurur mu düşüncesinde olmayacaktı. Bu yıl ki kuraklığın bunların ne kadar önem arz ettiğini gösterdi bize bir kez daha” dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.