DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2056771-0,89%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Artan maliyetler etikete yansıdı

Artan maliyetler etikete yansıdı

ABONE OL
8 Ağustos 2022 11:07
Artan maliyetler etikete yansıdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Pazarcılar Manavlar ve Seyyar Satıcılar Odası Başkanı Şeref Hasır, halk pazarındaki yerli meyve sebze fiyatlarındaki yükselişin Karaağaçlı üreticilerin gider maliyetleri nedeniyle sıkıntıya düştüğünü ve ekimi yarı yarıya yaptığı için etikete yüksek fiyatlar yansıdığını söyledi.

Cumartesi Pazar’ında meyve sebze fiyatlarındaki yükselişin Karaağaç üreticisinin ekimiyle alakalı olduğunu söyleyen Edirne Pazarcılar Manavlar ve Seyyar Satıcılar Odası Başkanı Şeref Hasır, üreticinin gider masraflarından dolayı buğday, arpaya yöneldiğini, sebze meyveyi yarı yarıya ekmesinden kaynaklandığını ifade etti. Cumartesi Pazarı’nda fiyatların normalden biraz daha üstte seyretmesinin üreticinin işçi bulamadığı, mazot, gübre, tohum fiyatlarındaki yükseliş sebebiyle az ektiği ve ürünün az olmasıyla da yüksek fiyat etiketlerinin oluştuğunu kaydetti. Kapya biber sezonunun açıldığını ancak şu an 15 liradan satıldığını kaydeden Hasır, birkaç güne fiyatın düşeceğini de dile getirdi.

“GİDER MALİYETLERİ KARAAĞAÇ’TA ÜRETİCİYİ DE EKİMDE YARIYA DÜŞÜRTTÜ”

Karaağaç’ta yerli üreticinin mazot, gübre masrafları yanı sıra işçi bulamamasıyla da sıkıntıya düştüğünü ve ekimi yarı yarıya yaptığı için fiyatların etikete yüksek yansıdığını söyleyen Şeref Hasır “Domates 7 buçuk- 10 lira arası satılıyor. Sıcaktan tarlalarda domatesler yandı. O yüzde fiyatlar bu şekil. İnşallah 5 liraya kadar düşmesini bekliyoruz. Karaağaç bölgemizde bu sene ekimlerimiz çok az. Mazot, gübre pahalı olduğu için insanlar yarı yarıya ekti. Mal da az olunca fiyatlar yüksek oldu. Karaağaç bu sene sebzeye dönmedi. Sebze ekimi azaldı.  Karaağaç buğday, arpa ekti. Sebebi işçi bulamamak, mazotun pahalı olması, tohumun pahalı olması, gübrenin pahalı olması. Hepsi neden” dedi.

“KAPYA BİBER FİYATI ŞU AN YÜKSEK, BİRKAÇ GÜNE DÜŞER”

Kapya biberin 15 lira civarında satıldığını ancak birkaç güne düşebileceğini belirten Hasır “Bu sene kapya sezonu başladı. Tezgahlarımıza koymaya başladık. Fiyatını 13-15 arası satıyoruz. Ama birkaç gün sonra tabi ki kapya biber bollanır, fiyatı da düşer. Geçen seneye bakarsak ekim olarak kapya biber ekimi az. Az olduğu için bu fiyatlar yüksek. Geçen sene 4- 5 liraydı. Bu sene 15 liradan açıldı. Ama birkaç gün sonra düşmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Pazar’daki diğer etiket fiyatları şöyle, Domates 10 lira, salatalık 10 lira, havuç 12 lira, patlıcan 10 lira, barbunya 25 lira, çarliston 10 lira, yeşil soğan 10 lira, üzüm 20 lira, armut 15 lira, bamya 40 lira, şeftali 15 lira, kapya biber 15 lira, dolma 20 lira, mor lahana 10 lira, biber 15 lira olarak yansıdı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.