DOLAR 32,4066 0.2%
EURO 35,0878 -0.12%
ALTIN 2.324,760,23
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 23015272,61%
Edirne
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Ateş çemberi ile çevrilmiş vaziyetteyiz”

“Ateş çemberi ile çevrilmiş vaziyetteyiz”

ABONE OL
4 Mart 2022 14:20
“Ateş çemberi ile çevrilmiş vaziyetteyiz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TBMM 28.Başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti 27.Başbakanı Binali Yıldırım, Edirne ziyaretinde Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşına değinerek, “Ateş çemberi ile çevrilmiş vaziyetteyiz. Bu savaşın nereye evirileceğini bilemeyiz. Bütün gücümüzle birliğimize sahip çıkacağız Bugün ekmekten de sudan da daha büyük ihtiyacımız birlik ve beraberliktir. Vatanımıza gözümüz gibi sahip çıkacağız” şeklinde ifade etti.

TBMM 28’inci Başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti 27’inci Başbakanı Binali Yıldırım, geldiği Edirne’de iş insanları ve Sivil Toplum Kuruluşları (STK) temsilcileri ile kentteki bir restoranda bir araya geldi.

 “ATEŞ ÇEMBERİ İLE ÇEVRİLMİŞ VAZİYETTEYİZ”

Pandemiden dolayı bütün düzenin altüst olduğunu anlatan Binali Yıldırım, “Üretim, eğitim, ticaret sistemimiz bozuldu. Dünyanın ayarı bozuldu. Tam bu iş düzeldi derken bu sefer yanı başımızda denizin öbür tarafında bir savaşla karşı karşıyayız. Bu savaşların hiçbiri iyi değildir. En kötü barış bile savaştan çok çok iyidir. Kaldı ki bu savaş çok anlamsız bir savaş, orantısız bir savaş. Bir ülkenin bağımsızlığına toprak bütünlüğüne aleni tecavüz var. Bu savaşın bedelini ödeyen sivil insanlar, masum çocuklar.  Daha geçtiğimiz senelerde Suriye’de, Libya’da, Yemen’de, Karabağ’da karşılaştığımız savaşlar kuzeye sıçradı. Ateş çemberi ile çevrilmiş vaziyetteyiz. Bu coğrafya bizim kaderimiz. Bu coğrafyada hür ve bağımsız olmak kolay bir şey değil. Gazi Mustafa Kemal Atatürk İstiklal mücadelesinden sonra Mudanya anlaşması ve Lozan’la birlikte sınırlarımız belirlenmiş oldu. O gün bugün hür ve bağımsız yaşıyoruz. Alnımız ak, başımız dik bu topraklarda ay yıldızlı bayrağın altında özgürce yaşamımızı sürdürüyoruz. Kıtlık, yokluk giderilir ama özgürlük, vatan, bayrak olmayınca hayat olmaz. En iyi bilen millet biziz. 1900’lü yılların başında bu topraklarda neler çekildi dedelerimiz, atalarımız çok iyi bilir. Bugün ekmekten de sudan da daha büyük ihtiyacımız birlik ve beraberliktir. Vatanımıza gözümüz gibi sahip çıkacağız” dedi.

“RUSYA VE UKRAYNA İLE YILDA 40 MİLYAR DOLARLIK ALIŞVERİŞİMİZ VAR”

Ukrayna’nın Avrupa Birliği tarafından ayartıldığını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın savaşın başlamaması için elinden geleni yaptığını söyleyen Yıldırım, “Bu savaşın nereye evirileceğini hiç kimse kestiremiyor. Savaşların başlamasının da bir mantığı yok. Tamamen bir vesile ile başlamıştır. Bu savaşları başlamasına gelinceye kadar çeşitli evreler var. Bunun altında çeşitli birikimler var. Bu savaşın en büyük mağduru Ukrayna’da yaşayan insanlar, sonraki mağduru da biziz. Ukrayna ve Rusya ile komşuluk ilişkilerimiz var. İkisiyle yılda 40 milyar dolarlık alışverişimiz var. Her iki ülkeden bize 10 milyonun üzerinde turist geliyor. Ticaretimiz katkı sağlıyorlar. Bizim sebep olduğumuz bir şey değil. Cumhurbaşkanımız savaşın başlamaması için çok büyük çaba sarf etti. Ama Avrupa ülkelerinin de büyük taksiratı var. Çok fazla Ukrayna’yı ayarttılar, ayarını bozdular. Sonunda arkasında durmadılar. Ümit ederim kısa sürede bu bela ortadan kalkar ve bölgemizde huzur barış hakim olur. Zor günler geçiriyoruz. Zor günlerde sevinçlerimizi paylaşacağız” dedi.

“ŞİMDİ DAHA FAZLA EKECEĞİZ VE MALİYETLERE GEREKEN DESTEKLER VERİLECEK”

Yıldırım, “Bugün tek yürek, tek bilek beraber olacağız. Geleceğimiz için, milletimizin bağımsızlığı için her türlü fedakarlığı birlikte yapacağız. Bu olmazsa çeltik üretimini, ayçiçeği konuşamayız, hayvancılığı konuşamayız. Bunlar huzur olan, güven olan yerde konuşulur. Bu topraklar verimli topraklar. Bu topraklarda pandemi ile başlayan halen savaşla devam eden son 10 günde doğalgaz iki katına çıktı. Son 10 günde petrol 90 dolardan 115 dolara çıktı. Nereye gideceği belli değil. Kendi petrolümüz yok, doğalgazımız yok, fabrikalar çalışacak, taşımacılık yapılacak. Bunlar petrol, doğalgazla oluyor. Şu mesajı vermek istiyorum, şartlar ne olursa olsun ekmekten, içmekten geri durmayın. Ukrayna, Rusya’da tahıl bitti. Bizim yüzde 40 ihtiyacımızı karşılayan yerler. Şimdi ne yapacağız, daha fazla ekeceğiz. Mazot pahalı, gübre pahalı, yemler aynı tabi ki bunların hepsi gözetilecek. Ürünümüzde çıkınca bu maliyetler dikkate alınacak gereken destekler verilecek. Bütün bunların üstesinden gelme yolu güven ve istikrardır. Verilen destekleri bu sene ve önümüzdeki sene daha basitleştirerek vereceğiz” dedi.

“TARIMDA 64 KALEM DESTEĞİ KALEMDE TOPLAYACAĞIZ”

Binali Yıldırım “Tarımda 6 kalem, hayvancılıkta 3 kalem destek var. Ama bunlar parça, pinçik, küçük destekler. Dolayısıyla destekler tam anlamıyla yerini bulmuyor. Cumhurbaşkanımız talimatlandırdı, ve bu destekler ana ürün kalemlerine dağıtılmak üzere mazot, gübre, tohum, yem, süt gibi 5 kalemde toplanıp destekler verilecek. Böylece vereceğimiz 30 milyar destekte anlamlı hale gelecek. Derdimize derman olacak. Bu konuda bakanlığımız gerekli çalışmayı yapıyor. Kısa sürede de bunu sonuçlandırmış olacağız. Sorsam bunu hissedemiyorsunuz, hissetmenin yolu o 64 kalemi 5 kaleme düşürmek. O zaman ana girdileri karşıladığın zaman desteklerde anlamlı hale gelecek” dedi.

“MOBİL GÜNEŞ PANELLERİ YAPILIYOR”

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından mobil güneş panelleri müjdesi veren Binali Yıldırım, Çakmak Barajı’ndan da bahsederek “Bir problemde tarımda elektrik. Elektrik maliyetleri yüksek. Bunun farkındayız. Bakanlığımız bir çalışma yapıyor. Mobil güneş panelleri  yapılıyor. Tarlanın başına çekeceksiniz, sulamanızı yapıp başka yere götüreceksiniz. Bakanlık bu şekilde çalışma içinde. Çakmak Barajı bitti, su tuttu. Dağıtım şebekeleri henüz yapılmadı. Hızlandırılması için takipçisi olacağız” dedi.

“TÜRKİYE’Yİ BÖLDÜRMEYİZ”

Çanakkale Köprüsü ile Edirne’nin önemine değinen Yıldırım, “Edirne gittikçe çok önemli hale geliyor. Eskiden de önemliydi. Daha önemli hale geliyor. Çünkü Çanakkale Köprüsü. İnşallah 18 Mart’ta açacağız. Dünyada kendi dalında en büyük eserdir. Orta açıklığı 2023 metre Cumhuriyetin yüzüncü yılını temsil ediyor. Kule yüksekliği 318 metre yani üçüncü ayın 18’i. Yani Çanakkale geçilmez dediğimiz günü sembolize ediyor. Dünyanın en büyük asma köprüsü. Artık gidiş geliş daha kolay olacak, taşımacılık kısa yoldan yapılacak. Bu yollar hayat damarları gibi. Damar tıkalıysa hayat riski başlamış demektir. Biz yolları bölmeyi prensip edip, yolları böldük. Hayatları birleştirdik. Yolları böleriz, Türkiye’yi böldürtmeyiz” dedi.

“HIZLI TREN”

Biz bu hızlı tren projesi için çok uğraştık. Niye uğraştık? Avrupa Birliği’nden kaynak çıkardık. 225 milyon Euro bu projeye Avrupa Birliği’nden bakanlığım döneminde para çıkarttırdım. Türkiye’ye tek seferde verdikleri en büyük miktar. Bütün ihaleler tamamlandı yapım süratle devam ediyor. 239 kilometre bittiğinde 1 saat 10 dakikada İstanbul’dasınız. Oradan isterseniz havalanı metrosuna, Marmaray’a geçin. Nereye isterseniz oraya gidin. İşte medeniyet bu. Biz Avrupa Birliği’nde bir ülke değiliz. Sınır kapılarından çıkın oraların halini görün sonra memleketimize bakın. Memleketimizle gurur duyalım. Bunlar 20 yılda oldu. 80 yılında işini 20 yıla sığdırdık. Hiçbir zaman işleri yaparken bu şu partiden, bu partiden demedik. Hizmetle siyaset olmaz, hizmet insan için yapılır dedik”dedi

“26 MİLYAR LİRA YATIRIM EDİRNE’YE HELALİ HOŞ OLSUN”

Edirne’ye yapılan 26 Milyar liralık yatırımdan bahseden Yıldırım “1.Murat Şehir Hastanesi yapıldı. 300 milyon. Helali hoş olsun. Edirne’ye 26 milyar lira yatırım yapmışız. Helali hoş olsun, daha fazlasını da yaparız. Bugünlerde birlik ve beraberliğimiz her şeyin önüne geçiyor. Çok uyanık olmamız lazım. Türkiye yakın tehlike altında. Bu savaşın nereye evrileceğini bilemeyiz. Bütün gücümüzle birliğimize sahip çıkacağız” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.