DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2075866-1,65%
Edirne
20°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ayakkabıcılara can suyu

Ayakkabıcılara can suyu

ABONE OL
23 Ocak 2020 12:04
Ayakkabıcılara can suyu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ziraat Bankası’nın, imalat, ticaret ve satış dahil olmak üzere faaliyet zincirinin tamamını kapsayacak şekilde tasarlanan Ayakkabı İmalat ve Ticareti Değer Kredisi ürününü kullanıma sundu. Sunulan kredinin ayakkabı sektörüne canlılık getireceğini belirten Ali Paşa Çarşısı esnaflarından Yılmaz Sanış, “Hem üretim olacak hem bu perakendeciyi ve toptancıyı destekleyerek üretilenin tüketime de yansıması olacak. Tabi ki bu ayakkabı sektöründe bir canlılık getireceğine düşünüyoruz” dedi.

Geçtiğimiz yıl zor duruma düşen ve peş peşe iflaslarla gündeme gelen ayakkabı sektörüne can suyu geldi. Ziraat Bankası, imalat, ticaret ve satış dahil olmak üzere, faaliyet zincirinin tamamını kapsayacak şekilde tasarlanan ‘Ayakkabı İmalat ve Ticareti Değer Kredisi’ ürününü kullanıma sundu. Söz konusu kredi ile imalatçı firmaların üretimi desteklenecek, istihdamın devamlılığı ve artışı sağlanacak. Toptan ve perakende ticaret yapan firmalar ise aynı kapsamda uygun maliyetlerle kesintisiz ve vadeli mal alım imkânı ile uygun şartlarda mal tedarik ederek satış hacmini artırabilecek.

“TÜRKİYE AYAKKABI ÜRETİMİNDE ÇİN’İ GERİDE BIRAKTI”

Ayakkabı sektörüne yapılan can suyunu değerlendiren Ali Paşa Çarşısı esnafı Yılmaz Sanış, “Son iki yılda döviz kurunun artması ile beraber piyasalarda bir sıkışıklık yaşandı. Ayakkabı sektörüne malum 3-4 tane ulusal firma battı. Şu anda bir tanesi de konkordato ilan etti. Bu büyük firmaların iflas etmesi ayakkabı sektöründe a’dan z’ye bütün herkesi etkiliyor. Çünkü büyük firmalara herkes mal tedarik ediyor. Bizim s dediğimiz üst kısımda malzeme olarak da veriyorlar, tabanı da veriyorlar, bağcığını da veriyor. Bunlar zarar gördüğü zaman bütün ayakkabı firmaları üreticilerinin hepsinde bir sıkıntı var. Kaldı ki Türkiye’de yıllık 775 milyon kapasiteyle dünyada üretim kapasitesi ile sayılı bir yerde. Özellikle terlik bazında bunlar Türkiye’de 1. Sırada. Haliyle bu büyük dediğimiz 3-4 firmanın batması bu üretime biraz yavaşlatmaya gitti. Ayakkabı sektöründe bunlar mal tedarik eden orta ölçekli ve küçük ölçekli atölye ve fabrikalar kapanmak durumunda kaldı. Son çıkan ayakkabı imalat sektörüne yardım ve kredilerle beraber tekrar ayakkabı sektörünün canlanacağını düşünüyoruz. Kaldı ki ayakkabı sektörü ihracatta önemli bir pay tutmakta. Özellikle Güneydoğu Gaziantep, Antakya, Adana buralarda yapılan üretimler Ortadoğu’da inanılmaz derece de talep görüyor. Hatta bu piyasalar özellikle Çin’le rekabet halindeler. Ve Türkiye üretimde kalite bazında Çin’i geride bıraktı. Tercih olarak Türk malları tercih ediliyor” dedi.

“SUNULAN KREDİ HEM AYAKKABI ÜRETİCİSİNE HEM DE TOPTANCI VE PERAKENDECİYE YARIYOR”

Bu kredinin hem ayakkabı üretiminde hem satışında canlılık kazandıracağını söyleyen Yılmaz Sanış “Tabi ki bu ayakkabı üretiminde tekrar hayata geçmesi için bu tarz krediler üretim sektörünü destekleyeceğine inanıyoruz. Hakikaten yıllık bazda tekrar edelim, ayakkabı satış bazında Türkiye’de ve dünyada sayılı yer tutuyor. Bugün Türkiye’de hemen hemen dünyanın her yerine ürünler ihraç ediyor. O kredinin bir ayağında da şöyle bir açıklama var hem toptancı hem de perakendeciye Ziraat Bankası aracılığıyla 9 aya kadar vadeli para ödemesiz mal alımı da sağlıyor. Çift ayaklı olacak bunu düşündüğümüzde. Hem üretim olacak hem bu perakendeciyi ve toptancıyı destekleyerek üretilenin tüketime de yansıması olacak. Tabi ki bu ayakkabı sektöründe bir canlılık getireceğine düşünüyoruz. Herkese hayırlı olsun dileyelim” dedi.

“DÜNYANIN AYAKKABIDA BİR NUMARASI İTALYA, ANTAKYA’DAN AYAKKABI ALIYOR”

Gündeme gelmese de Türk malı olarak üretilen ayakkabıları dünya piyasalarında büyük yer edindiğini söyleyen Sanış “Doğru yerde kullanılırsa Türkiye hakikaten ayakkabı sektöründe doğru işler yapıyor. Belki de çok fazla gündeme gelmiyor ayakkabı yani yerli üretim. İnanılmaz derecede yurtdışında talep görüyor. Bazen üreticilerle konuştuğumuzda dünyanın ayakkabı da bir numarası, model, kalite bazında İtalyanlar Antakya’ya gelip, ayakkabı alıyor. Antakya İtalya’ya ayakkabı ihraç ediyor. Bizim giremediğimiz yerlere artık Türkiye mal satmaya başladı. Bu tarz üretimin desteklenmesi yani hem toptancının hem perakendecinin desteklenmesi ayakkabı sektörüne canlılık getirecektir. Tabi biz bunu ayakkabıcılar olarak değil bunun inşallah diğer sektörlere de faydalı olmasını diliyoruz. Çünkü ekonomi sadece ayakkabı ile değil, bunun turizmi, tekstili var, gıdası var. İnşallah onlara da bu şekilde kolaylıklar sağlanır” dedi.

“BU YENİ ÇIKAN KREDİ SİSTEMİ SADECE AYAKKABI SEKTÖRÜNDE KULLANILABİLECEK”

 

Perakende sektöründe çekilecek bu kredinin ayakkabı satışı yapan esnafın sadece kendi işi haricinde hiçbir yerde kullanamayacağını bu da öz kaynağı güçlendireceğini ifade eden Sanış, “Aslında burada en önemli nokta yıllarca alınan krediler, amacının dışına çıkmıştı farklı yerlere kullanılmıştı. Bu da sektörlerin tam olarak çalışmasını engellemişti. Bu çıkan sistem ve bu krediyle aldığınız kredi tamamen işine endeksli olması gerekiyor. Bu paranın doğru yerlerde kullanılması demektir. Bu aynı zamanda riski minimize edecektir. Kredilerin geri dönüşümünü de azaltmış olacak. Çünkü insanlar çoğu zaman bankalardan ihtiyaç, tüketici kredisi çektiği zaman bunu öz sermayesine kullanmıyor, daha farklı kişisel, araç alma, arabasını değiştirme, ev yenilemekte kullanılıyordu bu sefer öz sermayesini azaltıyordu. Bu şekilde aldığı hem öz sermayesini arttırmış oluyor. Aynı zamanda geleceğini binevi kurtarmış olacak. Bu kredi şansının iki ayağı hem üretim hem toptan ve perakende kısmı. Sistem kendi içerisinde kurulduğu için bu paranın farklı bir şekilde kullanılmasına zaten sistem olanak vermiyor. Bu krediyi farklı bir şekilde kullanma imkanınız yok” şeklinde konuştu.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.