DOLAR 32,3073 -0.11%
EURO 34,8473 0.06%
ALTIN 2.409,320,68
BIST 10.267,09-0,10%
BITCOIN 2040101-1,61%
Edirne
19°

AÇIK

20:12

AKŞAM'A KALAN SÜRE

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları protesto edildi

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları protesto edildi

Trakya Üniversitesi Trakya’dan Geçerken Topluluğu ve Edirne Genç İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı (İHH) tarafından Filistin'e yaşanan insanlık dramı sebebiyle Trakya Üniversitesi Kampüs Cami önünde 'Gazze İçin Sessiz Ol' eylemi yaptı.

ABONE OL
26 Nisan 2024 15:17
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları protesto edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Üniversitesi Trakya’dan Geçerken Topluluğu ve Edirne Genç İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı (İHH) tarafından Filistin’e yaşanan insanlık dramı sebebiyle Trakya Üniversitesi Kampüs Cami önünde ‘Gazze İçin Sessiz Ol’ eylemi yaptı. Topluluk basın açıklaması öncesi ilk olarak Mescid-i Aksa için şiir dinletisi gerçekleştirdi ve sessiz protesto düzenleyerek dikkat çekti.

“KÜRESEL VİCRANI DERİNDEN YARALAMAKTADIR”

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi 3.sınıf öğrencisi Enez Büyükçetintaş “Son günlerde Filistin ve İsrail arasında yaşanan çatışmalardan dolayı çok sayıda sivil can kaybının yaşanması ve bölgede barış ve güvenliğin bozulması küresel vicdanı derinden yaralamaktadır. Gazze’nin yoğun bombardımana tabi tutularak orantısız güç kullanılmasından ötürü bölgede ağır bir insanlık trajedisi yaşanmaktadır. Son yaşanan olaylar İsrail ve Filistin arasında 1948 yılından bu yana devam eden çatışmaların kronikleşmiş bir hal aldığını ortaya koymaktadır. Gazze’de 16 yıldır kadınlar, çocuklar ve yaşlılar başta olmak üzere milyonlarca insan temel gıda, su, ilaç-tıbbi gereçler, akaryakıt ve enerji kaynaklarına erişememiş bölge adeta ablukaya alınarak açık hava hapishanesine çevrilmiştir. Tarihsel süreç içerisinde milyonlarca insanın vatanından sürgün edilmesi, binlerce sivilin katledilmesi ve yüzlerce yerleşim yerinin tahrip edilmesi savaş suçu olmakla birlikte, olağanüstü önlemlerin alınmasında geç kalınmış bir insanlık suçudur” diye konuştu.

“SİVİL CAN KAYBININ ARTIŞI ENDİŞE VERİCİ BOYUTA ULAŞMAKTADIR”

Bölgede yaşayan siviller güvenli noktalara taşınması gerektiğinin altını çizen Büyükçetintaş “İsrail Filistin savaşının insanlık dramının son bulması açısından durdurulması gerektiğine değinen Büyükçetintaş “Kuşkusuz insancıl hukuk kapsamında alınacak önlemlerin en başında sivil halk için insani yardım koridoru oluşturulması gelmektedir. Ancak pratikte süregelen çatışmalar, bu topraklar üzerinde yaşayan insanların temel hak ve özgürlükler başta olmak üzere, güvenliklerini ve temel yaşam ihtiyaçlarının kesintiye uğramasına yol açmaktadır. Gazze’ye sağlanan temel gıda, enerji ve insani yardımların kesilerek sivil yerleşimlerin hedef gözetilmeksizin vurulması, uluslararası hukukun açık ve ağır biçimde ihlali olarak karşımızda durmaktadır. Bölgede yaşayan siviller için acilen güvenli bir bölgeye geçiş sağlanmalı; insani yardım koridoru vasıtasıyla hayati öneme sahip sağlık ve gıda yardımları bölgeye ulaştırılmalıdır. İsrail-Filistin arasındaki çatışma daha fazla insanlık dramına yol açmadan bir an önce sona erdirilmelidir. Zira çatışmada çok sayıda masum sivil hayatını kaybetmekte ve sivil can kaybının artışı endişe verici boyuta ulaşmaktadır. İnsancıl hukuk açısından temel öncelik, bu çatışmalarda sivil halkın can ve mal güvenliğinin bir an önce sağlanmasıdır” dedi

“SİVİLLER İNSANLIK DIŞI MUAMELELERDEN UZAK TUTULMALI”

Büyükçetintaş “Başta BM olmak üzere tüm uluslararası kuruluşların tarafları masaya çağırarak, sorunun adil biçimde, diplomatik yöntemlerle ve ivedilikle çözümü hususunda tarafları uzlaşıya davet etmesi icap etmektedir. Siviller her durum ve koşulda korunmalı ve “toplu cezalandırma” gibi insanlık dışı muamelelerden kesinlikle uzak tutulmalıdır. Bölgede büyük travmalara yol açan ve uzun yıllar devam eden bu sorun, artık iki devletli çözüme yönelik yerleşik Birleşmiş Milletler prensipleri temelinde barışçıl yollarla, adalet sağlanarak daimi bir çözüme kavuşturulmalıdır” dedi

Trakya Üniversitesi Trakya’dan Geçerken Topluluğu ve Edirne Genç İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı (İHH) tarafından gerçekleştirilen eylem Edirne Müftü Yardımcısı Fatih Samet Okumuş’un Gazze için dua okumasıyla sona buldu.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.