DOLAR 32,5613 0.21%
EURO 34,9626 -0.04%
ALTIN 2.458,610,94
BIST 9.884,261,72%
BITCOIN 20955961,56%
Edirne
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Babacan, “KDV indirimi hareketlilik yaratacak”

Babacan, “KDV indirimi hareketlilik yaratacak”

ABONE OL
30 Mart 2022 10:39
Babacan, “KDV indirimi hareketlilik yaratacak”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı konut sektöründeki KDV indirimine yönelik değerlendirmede bulunan Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği 2.Başkanı Namık Babacan, KDV indiriminin sektörü rahatlatacağını ve piyasada hareketlilik oluşacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrası KDV indirimleri arasında 150 metrekareyi aşmayan konutlara KDV yüzde 8, 150 metrekare üstü konutlara yüzde 18 KDV uygulanacağını söyledi. Bunun yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan arsa ve arazi KDV oranının da yüzde 8’e düşürüldüğünü duyurdu.

Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği 2.Başkanı Namık Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı KDV indirimine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

“DURGUNLUK YERİNİ HAREKETLİLİĞE BIRAKACAK”

Babacan, “Cumhurbaşkanı kabine toplantısından sonra bir açıklama yaptı. İnşaat sektörü de bir sıkıntı vardı. Yani KDV oranında yüzde 18 olarak. Bunu 150 metrekare olan yerlere yüzde 8’e düşürdüler. Tabii bu alıcı kişiye de satıcı kişiye de yansıyacak. 150 metrekare üzerindeki yüzde 18 olan devam ediyor. Tabii şimdi bu sadece onunla bitmedi. Arsa ve arazilerde de aynı yüzde 18’di. Yüzde 8 çekildi. Bu piyasaya bir hareket getirileceğini düşünüyorum. Tabii böyle yenilikler yapılması gerekiyor. Yapılmadığı süre içinde zaten piyasada bir durgunluk vardı. Müteahhitler olsun, alıcı kişiler olsun biraz daha rahatlanmış olacak. Daha uygun evler almaya çalışacaklar. Çünkü devir hesap kitap devri oldu. Bunu her kişi değerlendirecek diye düşünüyorum. Edirne’mizde nispeten bir az da olsa bir hareket vardı. İnşallah bundan sonra daha da bir hareket olur” dedi.

“EDİRNE’DE EV FİYATLARI CİDDİ YÜKSELDİ”

Edirne’deki konut fiyatlarının beklentinin üzerine çıktığını kaydeden Babacan, “Evlerin fiyatları zaten çok yükseldi. Hani bizim beklediğimiz fiyatların üzerine çıktı. Bu da nasıl diyeyim? Bir iki artı bir dairemiz şu anda sıfır olarak şey yaptığımızda 900 bin liradan, 950 bin liraya. En düşüğü 850 bin lira gibi. O da çok az nadir yerlerde var. 3+1 olanlar bir milyonun üzerinde. Yani bir milyon 100, bir milyon 200, bir milyon 300, bir milyon 500 gibi. Yerin ve inşaatın durumu konumuna göre bu şekil fiyatlar devam ediyor. Arazilerde bir arz talep olayı oluşmaya başladı. Tabii bizim genelde Edirne tarafından alıcı fazla bulamıyoruz ama başka illerden gelen, artı yurt dışından devletimize yani verilen kanunlara göre alabilecek Türk vatandaşı olan veya daha bizim Türk Cumhuriyeti protokol imzaladığı ülkelerin kişileri de buradan alabiliyor. Bunlar da belirli bir yerlere yatırım yapmaya başladılar. İnşallah Edirne’miz için hayırlı olur. Vatandaşımız için hayırlı olur. Şu anda Edirne’deki projeler devam ediyor. Edirne’nin bir yıldızı parladı. İnşallah bu daha devam eder. Bu döviz yükselmesi bizi bizim için kötü oluyor fakat komşu ülkelerimiz için daha iyi oluyor. Neden? Biz de  1 doların 15 lira gibi, Euro’nun 16 lira gibi olması bizim paramızın değerinin düşük olması onlara karşı burada arz talep oluşturduk. Şu anda alışverişlerini buradan yapıyorlar. Tabii bu Edirne ekonomisi de Türkiye ekonomisine katkısı çok büyük” dedi.

“HIZLI TREN EDİRNE’DE YER SATTIRACAK”

Hızlı trenin gelmesiyle başka şehirlerden gelip Edirne’yi keşfedenlerin buradan bağ-bahçe alacağını söyleyen Babacan, “Esnafımız burada mutlu. Nasıl mutlu? Alışveriş yaparsa bu vatandaşlar bir de öğrenci de etken bizde. Öğrencimiz de etken olduğu için tabii arz talep oluşuyor. Şimdi burada bir öğrenci olsun, diğer illerden gelen kişiler olsun burada Edirne’mizin rahat ve sakin olduğunu bildikleri için buraya geliyorlar, Cuma’dan geliyorlar. Cuma günü de akşam üzeri geliyorlar. Cumartesi, Pazar. Bazısı pazartesi sabahı erken saatte burada otellerde kalıp çekip gidiyor. Ne yapıyor? Burada alışveriş yapıyor. Yiyeceğini içeceğine gezeceğini karşılayıp karşıladıktan sonra burada mutlu şekilde dönüyor. Tabi bu bize etken. Bir bakıyoruz bir geliyor, iki geliyor, üçüncüde değil ya Edirne çok sakin. Ben buradan bir yer alayım. Özellikle son zamanda bağ bahçe türü şeyleri çok olmaya başladılar. Hala daha devam ediyor. Arz talep olayı. Çünkü büyükşehirlerde yaşayan insanlar yarın öbür gün bu hızlı trenin geldiği zaman nitekim 2023’te tamamlanacağını düşünüyorum, söylüyorlar yetkililer. Bu da tabii bize etken yapacak. Neden etken yapacak? Şimdi oradaki vatandaş İstanbul’dan veya daha değişik illerde olan kişiler binecek hızlı trene gelecek buraya. Bir bahçesi veya bir evi olduğu zaman daha rahat bir şekilde hareket edecek. Tabii bu etken oluyor. Şimdi bu KDV’lerin de düşmesi de ben çok büyük bir etken bekliyorum. İnşallah bizim düşündüğümüz gibi olur. Ülkemize hayırlı olsun derim. Teşekkür ederim” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.