DOLAR 32,6061 0.11%
EURO 34,9720 0.27%
ALTIN 2.427,930,21
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2094701-3,44%
Edirne
21°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Bağlarda üzüm hasadı başladı

Bağlarda üzüm hasadı başladı

ABONE OL
4 Eylül 2020 09:57
Bağlarda üzüm hasadı başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde üzüm şırası, pekmez, pestil ve şarap yapımında kullanılmak üzere yetiştirilen üzümler toplanmaya başladı. Hasat etkinliğinde tarım işçilerin yanı sıra bölgenin geleneksel kıyafetini giymiş gençlerde katılarak renkli görüntüler oluşturdu.

Üzüm hasadının başlaması nedeniyle, Uzunköprü Yeniköy’de yöresel kıyafetler giyen mankenler eşliğinde bir etkinlik düzenlendi. Gündelik işçilerin çalıştığı bin 200 dönüm arazideki hummalı çalışma dikkat çekti.

Burada gazetecilere açıklamalarda bulunarak, Edirne’nin üzüm ve şarap üretimi için çok önemli bir konumda olduğunu anlatan, Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu, “Bilindiği gibi Trakya, Dünyanın ve Türkiye’nin en önemli şarapçılık üzümü üretilen yerlerinden biri. Edirne de özellikle Papazkarası üzümleri ve diğer çeşit üzümlerle beraber çok önemli üzüm ve şarap üretiminin olduğu yerlerden bir tanesi olmaya başladı. Geçmişte yazılmış türkülerde bile Edirne’nin üzümle ilişkisini görmek mümkün. Zaten bu bölge, İpekyolu geçiş noktasında olan bir yer. Öğrendiğimiz bilgilere göre; Osmanlı döneminde buradan tonlarca şarabın Avrupa’ya ve Fransa’ya bile bir dönem ihraç edildiği biliniyor. Bölge üzüm, üzüm ürünleri ve üzüm gastronomisine dayalı turizmle ilgili geleceğe sahip bir yer. Bu anlamda da Yeniköy özellikle tarihi üzüm bağlarının olduğu bir nokta. Bu bölgede üretilen üzümlerin hem gastronomik olarak hem de turizm değeri açısından çok önemli bizim için. Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği olarak bu tarz faaliyetlere çok önem veriyoruz. Edirne’de 2 büyük bağcılık tesisi var. Bunlardan bir tanesi burada bir tanesi de Edirne Merkez’de. Biz Edirne’nin turizmini çeşitlendirme adına bu bölgedeki bağcılığı ve bağcılığa dayalı gastonomik ürünlerin üretimine çok önem veriyoruz.”dedi.

“2 MİLYON LİTRE ŞARAP ÜRETME KAPASİYEMİZ VAR”

Özellikle pandemi sürecinde şarap tüketimin oldukça arttığını belirterek bunu karşılayabilecek şekilde üretim yapmaya çalıştıklarını belirten, Edirne Şarapları Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Demir Öktem, şöyle konuştu, “Biz bir aile şirketiyiz. Yatırımlarımıza 2003 yılında Yeniköy’de başladık. Bölgenin toprak yapısı ve iklim açısından şaraplık üzüme çok yatkın bir bölge olduğu nu öğrendiğimiz için burayı tercih ettik. 2010 yılında üretim tesisimizi bitirdikten sonra 400 bin kapasiteyle işe başladık. Bugün geldiğimiz noktada yılda 2 milyon litre şarap üretme kapasitemiz var. Geçen sene 1 milyon 200 bin litre ürettik. Bu sene 1 milyon 750 bin litre üretme hedefimiz var. Pandemi sürecinde tüketim çok arttığı için satışların artacağını öngörüyoruz ve bu nedenle üretimi arttırıyoruz. Bizim en önem verdiğimiz üzüm, bölgenin üzümü olan Papazkarası. Biz bunu geliştirmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Bir tabir vardır; köpek öldüren şarap diye. O şarabın hammaddesi olan üzüm, Papazkarasıydı. Biz bunu oradan alıp kaliteli ve Türkiye’de her restoranda her menüye girebilecek seviyede bir şarap yaptık. Bununla da gurur duyuyoruz. Yine Dünyanın kabul ettiği bazı üzüm türlerini de yetiştiriyoruz.”

Hüsnü Sarıgül

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.