DOLAR 32,5938 0.35%
EURO 34,7628 0.01%
ALTIN 2.495,270,45
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 20175060,70%
Edirne
12°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bakkal sayısı arttı

Bakkal sayısı arttı

ABONE OL
19 Ocak 2022 12:28
Bakkal sayısı arttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Bakkal ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, 2021 yılında 79 bakkal esnafı kepenk kapatırken, 107 yeni bakkal esnafının dükkan açtığı söyledi. Yaşagör, ayrıca fiyat etiketlerinde ciddi artış yaşanmasına rağmen bunun esnafın cirosuna yansımadığını da söyledi.

Edirne Bakkal ve Tekel Bayileri Odası’nın 2021 yılında 79 bakkal esnafı kepenk kapatırken, 107 yeni bakkal esnafının dükkan açtığı belirtildi. Pandemi sürecinde bakkal ve gıda sektörünün kapanan esnaf olmaması sebebiyle başka meslek gruplarından da arayış içinde olanların bakkal işine girdiği öğrenildi. 2022 yılı için yaşanan enflasyon sebebiyle bakkal esnafının işini çok iyi takip etmesi gerektiğini söyleyene Edirne Bakkal ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, ürünlerde yaşanan yüzde 50 fiyat artışının cirolara yansımadığını da söyleyerek bakkal esnafının da etkilendiğini dile getirdi.

“107 BAKKAL AÇILIRKEN, 79 BAKKAL KEPENK KAPATTI”

Pandemide kendi sektöründe açılma umudunu bulamayanların kapanma yaşamayan bakkal esnaflığına yönelmesiyle sektörlerinde esnaf artışı olduğunu kaydeden Başkan Yaşagör, “2021 yılı bakkal esnaflarında 79 kapanış olurken, 107 yeni kayıt yapıldı. Pandemi süreci döneminde bazı meslek gruplarında kapanmalar oldu. Bizim bakkallarda kapanma olmadı. Bir kısımda bu başka meslek gruplarını yapıp, açılacağından umudunu kesenler bakkal ve gıda işine girende oldu. Bu şekilde yen kayıt artışı oldu. Tabi insanların ticaret için arayışa girip meslek değiştirme durumu da oldu. Enflasyonda esnaflarımızın sermayesini koruyabilmek işlerini çok yakında takip etmesi lazım. İnşallah bu piyasalar dengeye gelir de bir düzene girer. Bu piyasada esnafların giderleri çok yükseldiği için gelirleri karşılamıyor. Gelirlerin yükselmesi için piyasanın durağana geçmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“FİYATLAR YÜZDE 50 ARTTI, CİROYA YANSIMADI”

Enflasyon sebebiyle fiyat etiketlerinde ciddi artış yaşanmasına rağmen bunun esnafın cirosuna yansımadığını da aktaran Yaşagör, “Bakkal esnafında artan fiyatlar sebebiyle müşterilerinde alım gücünün düşüşünü görmekteyiz. Bunun işlere yansıdığı da görülmekte. Herkesin belli bir bütçesi var. Bizim müşterilerimizin büyük çoğunluğu gelir düzeyi belli olan kişiler. Dolayısıyla bizim satışlarımızda düşüş oldu. Fiyatlarda yüzde 40, yüzde 50 artmasına rağmen cirolarda o oranda artış olmadı. Dolayısıyla bizlerde bu fiyat geçişlerinde etkileniyoruz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.