DOLAR 32,4592 -0.11%
EURO 34,7627 -0.64%
ALTIN 2.435,880,00
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2062557-2,02%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Balkan dili okuyan öğrenci Edirne’de kalmıyor

Balkan dili okuyan öğrenci Edirne’de kalmıyor

ABONE OL
21 Eylül 2021 11:48
Balkan dili okuyan öğrenci Edirne’de kalmıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, Trakya Üniversitesi’ne Balkan dilleri okuyan öğrencilerin, Balkanlara açılan kapı Edirne’de kalmamasını değerlendirerek yaşam koşullarının etkili olduğunu söyledi. Trakya Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu’nda Boşnak Dili ve Edebiyatı, Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı, Bulgarca-Almanca- İngilizce Mütercim Tercümanlık ve Arnavut Dili ve Edebiyatı okuyan baka şehirden gelen öğrenciler, mezun olduktan sonra Avrupa’ya ve Balkanlara açılan şehir Edirne’de kalmak istemiyor.

Yerli turistin aksine Balkanlar’dan daha çok turist ağırlayan Serhat Şehri Edirne esnafının bu öğrencilerle çalışmasının hem şehre hem kendilerine katkı olacağını söyleyen Cingöz, Balkan dilleri bölümünden mezun olan öğrencilerin, yaşam koşulları sebebiyle memleketlerine döndüğünü ifade etti.

“BULGARCA, YUNANCA OKUYAN ÖĞRENCİ MEMLEKETİNE DÖNÜYOR”

Çoğunluğu Bulgaristan ağırlıklı olan Balkanlar’dan yabancı turist akınına uğrayan Edirne’de, Balkan dili mezunlarının kalmamasını yaşam koşullarına bağlayan Başkan Kemal Cingöz “Edirne’de ciddi manada Balkan dilleri konusunda çalışan eleman problemi yaşanıyor.  Özellikle bizim bölgede Edirne vilayetinde, ilçeler için çok ihtiyaç olmayabilir. Ancak dışarıdan gelen Bulgar Türkçe bilmiyor. Sende Bulgarca bilmiyorsun, tarzanca anlaşmaya çalışıyorsun. Ama senin kalifiye Bulgarca bilen elemanın olsa, onunla iletişim kurar, o ne alacağını söyler kuvvetli bir alış veriş bağı olur. Bulgar artık rahat iletişim kurduğu esnafı da kafasına yazar ayağı oraya gider. Çokta iyi olur. Ama o da yok. Burada çocuklar Trakya Üniversitesi’nde Bulgarca, Yunan ve Balkan dillerini okuyorlar ama memleketlerine dönüyorlar. Tam işlerine yarayacak olan, Bulgaristan’a, Yunanistan’a, Balkanlara, Avrupa’ya açılan kapı Edirne’de kalmıyorlar. Demek ki onların gittikleri yerde yaşam koşulları, maaşları daha iyi ki burasını değil orasını tercih ediyorlar. Burada mezun oluyorlar ama memleketlerine gidiyorlar. Yoksa Trakya Üniversitesi’nde ciddi sayıda Balkanlar’dan gelip okuyan çocuklar var. Türkiye’nin farklı şehirlerinden, ilçelerinden gelip Balkan dilleri okuyanlar var. Ama demek ki yaşam koşulları onları burada tatmin etmiyor” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.