DOLAR 32,5582 0.04%
EURO 34,9306 0.18%
ALTIN 2.430,280,31
BIST 9.770,130,49%
BITCOIN 2071688-4,14%
Edirne
24°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Başkan Helvacıoğlu; “Muhalefetlik bu değildir”

Başkan Helvacıoğlu; “Muhalefetlik bu değildir”

ABONE OL
9 Aralık 2022 13:01
Başkan Helvacıoğlu; “Muhalefetlik bu değildir”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Keşan Belediyesi Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı dün gerçekleştirildi.

Keşan Belediye Meclisi Toplantı Salonu’nda düzenlenen, saat 15.00’te başlayan toplantı, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu başkanlığında yapılırken, Meclis Üyeleri İbrahim Dinç ve Mithat Bulut mazeretleri nedeniyle izinli sayıldı.

Meclis toplantısını; AK Parti İlçe Başkanı Gürcan Kılınç, CHP İlçe Başkanı Recep Pekcan ve İYİ Parti İlçe Gökhan Yılmaz takip etti.

Toplantında ilk olarak gündeme; Meclis Üyeleri Yakup Balcı ve Tarık Uysal’ın su, katı atık ve atık su fiyatları, Alaaddin Öztürk’ün yıkılan dükkanlar ve enerji üretimi hakkındaki önergeleri ilave edildi.

Meclis daha sonra gündem maddelerini görüştü.

Toplantıda ilk olarak “Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğümüzün 15.11.2022 gün ve 35159 sayılı yazısına istinaden Türkiye Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen Çocuk Dostu Şehirler Fikir ve Proje Yarışması’nda, jüri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda Belediyemiz ödül almaya hak kazanmıştır. “Doğayla Özdeş Üreten Çocuklar Projesi” için 500.000,00 TL (Beşyüzbin Türk Lirası) maddi hibe destek verilecektir. Ödülün teslim alınabilmesi için taahhütname, protokol düzenleme, imzalama hususlarında Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’na yetki verilmesinin Meclisçe görüşülmesi” maddesi ele alındı.

“150 MİLYON TL VE 15 ARAÇ HİBE ALMIŞIZ”

Madde hakkında Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Andaç Gedik’in bilgilendirmesinin ardından söz alan Mustafa Helvacıoğlu, “Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’müzce hazırlanan Doğayla Özdeş Üreten Çocuklar Projemiz Türkiye Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen Çocuk Dostu Şehirler Fikir ve Proje Yarışması’nda ödül almış. Projeyi uygulamamız halinde 500 bin TL hibe edilecek. Alacağımız 500 bin TL’lik hibe ile çocuklarımıza hobi bahçesi yapacağız. Dönemimizde 150 milyon TL ve 15 araç hibe almışız. Bunla gurur duyuyorum. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanlarımız başta olmak üzere emeği geçen herkese sağladıkları hibe desteklerden ötürü teşekkür ediyorum.” dedi. Helvacıoğlu’nun konuşmasının ardından yapılan oylamada madde oy birliği ile kabul edildi.

Toplantının devamında İbrahim Atlı tarafından belediye hizmetlerinde kullanılmak üzere iki adet motosiklet hibesini içeren madde oybirliği ile kabul edildi.

Toplantı; Trakya Belediyeler Birliği’nden Keşan Belediyesi’nin üyeliğinin sona erdirilmesi hususunun görüşülmesiyle sürdü.

Maddeyle ilgili konuşan Mustafa Helvacıoğlu, konunun daha öncede meclis gündemine geldiğini hatırlatarak, “Temcit pilavı gibi oldu. 2023 yılında ciddi bir üyelik bedeli ödeyeceğiz. 350 bin TL gibi bir rakam. CHP’li belediyeler dahi üyelikten çıkmış. Paramız boşa gidiyor. Buraya vereceğimiz üyelik bedeliyle ihtiyaç sahiplerine yardım edebiliriz. Hiçbir işe yaramıyor. Belediyecilik bu değil. Hiç olmazsa bu üyelik bedeliyle soba, kömür, gıda paketi alalım, ihtiyaç sahiplerimize yardım edelim.” şeklinde konuştu.

Grup başkanlarının görüş bildirmesinin ardından madde oy çokluğu ile reddedildi.

“Belediyemizin Ocak 2022 ayı Meclis toplantısında 2022-08 sayılı Meclis kararımız ile İlçemiz mahalle muhtarlıklarının doğalgaz, elektrik, su, telefon ve internet giderleri hizmetlerine ilişkin fatura bedellerinin aylık 400 TL (Dörtyüz Türk Lirası)‘ ye kadar olan tutarını Belediyemiz tarafından karşılamaktayız. Ancak mahalle muhtarlıklarımızdan gelen 18.11.2022 tarihli dilekçe ile bu rakamın çok yetersiz kaldığını ve arttırılmasını talep ettiklerinden 2022-08 sayılı kararın güncellenmesi hususunun Meclisçe görüşülmesidir.” maddesi ise plan bütçe komisyonuna havale edilirken, S.S.129 No.lu Paşayiğitliler Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifinin ulaşım ücret tarifelerinin güncellenmesi talepleri 2023 Yılı Vergi Harç ve Ücret Tarifeleri kapsamında sivil 12 TL, öğrenci 8 TL olarak kabul edildi.

“Keşan Ticaret Borsası’nın 01.12.2022 gün ve 169 sayılı yazısı ile Ticaret Borsası tarafından işletilen ve mülkiyeti Maliye Hazinesi adına kayıtlı olan Büyük Cami Mahallesi, 1599 ada, 1 numaralı parselin Belediye Hizmet Alanı (Hayvan Borsası) olan fonksiyonuna ilişkin plan değişikliği yapılması talebinin Meclisçe görüşülmesi” ve “Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ) yazısı ile Aşağı Zaferiye Mahallesi, 314 ada, mülkiyeti TOKİ adına devir olan 6-7-8 numaralı parsellere ilişkin plan değişikliği teklifinin Meclisçe görüşülmesi” oy birliği ile imar komisyonuna havale edilirken, Büyük Cami Mahallesi, 493 adada imar yolu aksının değiştirilmesine ilişkin plan değişikliği talebi ise İmar Komisyonu Raporu doğrultusunda oy birliği reddedildi.

Toplantının devamında 01.01.2023-31.12.2023 tarihleri arasında Yunanistan ve Balkan ülkelerindeki Belediyeler ile kardeş belediyeciliği arttırmak, sınır ötesi iş birliği projeleri geliştirmek adına ziyaretlere gitmek için görevlendirilecek olan Meclis Üyeleri; Tarık Uysal, Mehmet Selim Aras, Müslim Çekiç, Barbaros Tokgöz, Ferudun Tümer, Özlem Uybaş, Süleyman Gürsel Paçaman, Abdi Kıyakoğlu, Erhan Engin, Mithat Bulut’a hizmet damgala pasaport çıkartılması oy birliği ile kabul edildi.

“Aşağı Zaferiye Mahallesinde uzun yıllar muhtar olarak hizmet vermiş, soy isimleri Şavluk ve Şilit, iki ayrı sokağa verilmiştir. Bahse konu sokak isimlerinin Muhtar Mehmet Şavluk ve Muhtar Sami Şilit olarak değiştirilmesi talebi ile İlçemiz  Yukarı Zaferiye Mahallesinde uzun yıllar muhtar olarak hizmet vermiş, birçok sivil toplum kuruluşunda görev almış, ilk muhtarlarımızdan olan Veli Dugulu ve Hüseyin Filiz isimlerinin Yukarı Zaferiye Mahallesinde, Edirne ili İpsala İlçesi Esetçe Beldesinde 02/12/2020 tarihinde korona virüs sebebiyle hayatını kaybeden Ecz. Merhum Fikret Atılgan’ın isminin yaşatılması için, uygun görülecek bir caddeye sokağa verilmesi taleplerinin Meclisçe görüşülmesi” maddesi İsim Belirleme Komisyonu’na havale edilirken, İspat Cami Mahallesi Beğendik Caddesi Mine Sokak’a, Keşan’ a tarım kuruluşlarının getirilmesi, faaliyete geçirilmesi konusunda hizmetleri geçen merhum Muhtar Aslan’ın isminin verilmesi talebi İsim Belirleme Komisyonu’nun raporu doğrultusunda oy birliği reddedilirken, Muhtar Aslan’ın isminin İspat Cami Mahallesi’nde yeni açılacak olan bir sokağa verileceği kaydedildi.

Toplantı; “Belediyemizce 2023 yılında uygulanacak Vergi, Harç ve Ücret Tarifelerine ait komisyon raporunun Meclisçe görüşülerek karara bağlanması” maddesinin görüşülmesiyle sürdü.

Madde hakkında Mali Hizmetler Müdürü Hasan Balcı’nın bilgilendirmesinin ardından Mustafa Helvacıoğlu söz aldı.

Helvacıoğlu, madde hakkındaki konuşmasının sürekli kesilmesi nedeniyle Meclis toplantısına 5 dakika ara verdi.

Aranın ardından meclis toplantısı Helvacıoğlu’nun madde hakkındaki konuşmasıyla yeniden başladı.

“KAR ETMEYELİM AMA BUNU SOSYAL HİZMETE DÖNÜŞTÜRELİM”

Su tarifesi düzenlemelerinde yine bilinçli bir algı yapıldığını dile getiren Mustafa Helvacıoğlu, “Her zaman ifade ediyoruz; kazanç elde etme derdinde değiliz. %40 yeni düzenleme ile suyun m3 fiyatı 10,60 TL olacak. Suyun şu andaki maliyeti 15 TL. Dolayısıyla %30’luk bir maliyet zararı oluşuyor. Yeni düzenleme ile en azından maliyetine gelmesini beklerdik. Enerji gideri açısından Trakya’nın en yüksek maliyetlerini ödeyen belediyesiyiz. Su maliyetinin %60’ı elektriğe gidiyor. Sadece su maliyeti için ayda yaklaşık 4 milyon TL elektrik gideri ödüyoruz. Civar il ve ilçe belediyelerinde düzenlemenin TEFE TÜFE’ye bağlandığını görüyoruz. Örneğin; Edirne Belediyesi, Enez Belediyesi, İpsala Belediyesi, Çanakkale Belediyesi, Tekirdağ Büyük Şehir Belediyesi TEFE-TÜFE’ye bağlanmış. %90 ve üzerinde zamlar yapıldığını izliyoruz. Mesela Uzunköprü’de tüm belediye meclis üyelerinin oylarıyla yeni %90’lık artış yapıldı. Burada kesinlikle ‘Belediye kar etsin’ anlayışı yok. Gelin samimiyseniz ve gerçekten halkı düşünüyorsanız bu %30’luk maliyet farkını geçim derdi olan vatandaşımıza yansıtalım. Geçim derdi olanı da olmayanı da bu düzenleme ile aynı yere koymuş oluyoruz. İhtiyacı olmayanları da sübvanse etmiş oluyoruz. Gelin kar etmeyelim ama bunu sosyal hizmete dönüştürelim. Aradaki bu maliyet farkı ile ihtiyacı olan vatandaşımız için sosyal yardım havuzunu güçlendirelim.” dedi.

“MUHALEFETLİK BU DEĞİLDİR”

Helvacıoğlu, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Samimi söylüyorum; bu masada sizin başkanınız otursaydı şu anda %100 zam yapmıştınız. Üzülerek söylüyorum sizin derdiniz halk falan değil…! Derdiniz siyaset olmuş, derdiniz Keşan değil, derdiniz bir dahaki dönemin hesabını yapmak olmuş. Belediye zarar etsin, Keşan hak ettiği yere gelmesin istiyorsunuz. 30 yıldır olduğu gibi; yolu olmasın, her yer çamur olsun, çukur olsun, çöp olsun. Biraz Keşan’ın değiştiğini anladınız halkımızın bize olan teveccühünü gördünüz iş yaptırmamak için uğraşıyorsunuz. Derdiniz Keşan’ı yönetmek değil, ama asıl derdinizi biliyoruz; derdiniz; ‘Nasıl yönetirsek yönetelim ama biz yönetelim’ olmuş. Muhalefetlik bu değildir. Bakın şunu da söyleyeyim; tepki alıyorsunuz. 4 yıldır aynı şeyi yapıyorsunuz sonra; ‘Partinize yakışmıyorsunuz’ dediğimizde de kızıyorsunuz. Bu tavır ile seçmeninizin yüzüne nasıl bakacaksınız, onların karşısına nasıl çıkacaksınız merak ediyorum. Halkımızın bizlere verdiği mesajı anlamamışsınız. İYİ Partili arkadaşlara seslenmek istiyorum; ne olur daha dikkatli davranın. Halkımız bize ‘Ortak hareket edin’ dedi ve bizi bu mecliste buluşturdu. Biz proje geliştirip, Keşan’ı yenileyip geliştirirken sizler ısrarla yaptırmamak için el kaldırıyorsunuz. Muhalefet olmayı ve halkın verdiği mesajı yanlış anlamışsınız. Arkadaşlar yaptırtmak için değil yaptırmak için el kaldırın. Sonra da çıkın kamuoyuna ‘bak bu işleri biz yaptırtıyoruz’ deyin.  Particilik budur, siyaset budur, siyaset hizmettir, siyaset eserdir, çalışmaktır, dertlenmektir, engel koymak değildir arkadaşlar.  ‘Hayır’larınızı ‘Evet’e çevirin ben bir dahaki dönem aday olmam. Net söylüyorum; korkmayın bizden. Biz hizmet için geldik. 65 bini temsil ediyoruz. Bu üslupla olmaz.”

Mustafa Helvacıoğlu’nun konuşmasının ardından 2023 yılında uygulanacak Vergi, Harç ve Ücret Tarifelerine ait komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi.

2021 yılı Sayıştay Denetim Raporu ile ilgili belediye meclisine bilgi verilmesinin ardından gündem dışı maddeler görüşüldü.

Gündeme ilave edilen Meclis Üyeleri Yakup Balcı ve Tarık Uysal’ın verdiği su, katı atık ve atık su fiyatlarıyla ilgili önerge Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

Mustafa Helvacıoğlu, Alaaddin Öztürk’ün yıkılan dükkanlar ve enerji üretimi hakkındaki önergeleri ile ilgili meclisi Ocak Ayı Meclis Toplantısı’nda bilgilendireceğini söyledi.

Ocak Ayı Meclis Toplantısı 5 Ocak 2023 Perşembe günü yapılacak.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.