Edirne’de Bilimsel Diş Hekimliği’nin 116’ıncı yılı düzenlenen törenle kutlandı. Türk Diş Hekimliği Günü ile Ağız ve Diş Sağlığı Haftası kapsamında Edirne Atatürk Anıtı’nda çelenk sunma töreni düzenlendi. Anıta sunulan çelenk sonrası saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törene Edirne İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. İshak Yıldırım, Trakya Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Altuğ Çilingir, Edirne Diş Hekimleri Odası Başkanı Agah Tümay Akgün, çok sayıda diş hekimi ve diş hekimliği fakültesi öğrencileri katıldı.
“EN ÖNEMLİ ETKENİMİZ DİŞ HEKİMLERİMİZ”
Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa İshak Yıldırım, “Bilimsel Diş Hekimliğinin başlangıcı, 22 Kasım 1908’e dayanmakta. Tıp fakültesi bünyesinde Dişçi Mektebi Aliyesinin kurulması çalışmaları başlıyor ve ilk bilimsel adımlar bu şekilde atılıyor. 22 Kasım’ı da, Diş Hekimliği günü ve 22 Kasım’ın bulunduğu haftayı da Ağız Diş Sağlığı Haftası olarak kutlamaktayız. Ağız Diş Sağlığı çok önemli. Çünkü sistemik hastalıklara zemin hazırlıyor. Sistemik hastalıklara zemin hazırlamasa bile yaşam konforumuzu çok önemli ölçüde bozuyor. Birtakım beslenme sorunlarını da beraberinde getiriyor ve bu da tekrar sekonder bir durumla tekrar sistemik hastalıklara sebebiyet veriyor. Ve burada en önemli faktörümüz, en önemli etkenimiz diş hekimlerimiz. Çünkü diş hekimleri sadece tedavi edici bir hizmet vermiyorlar. Aynı zamanda koruyucu bir hizmet de veriyorlar. Bizlere ağız ve diş sağlığının önemini, ağız ve diş sağlığını korumak için neler yapılması gerektiğini daha anne karnındayken, gebelik dönemindeyken, ilk öğretim çağındayken bizlere öğreten çok değerli diş hekimlerimiz. Ve kendileri aynı zamanda hastanelerimizde, sağlık kuruluşlarımızda da çok önemli özverili çalışmalar yapmaktadırlar. Covid döneminde de bizlere çok çok büyük destek verdiler. O yüzden tüm diş hekimlerimize çok çok teşekkür ediyorum. Diş Hekimliği günü kutlu olsun, ağız diş sağlığı haftamız kutlu olsun. Diş Hekimliği günü kutlu olsun. Ağız Diş Sağlığı Haftamız kutlu olsun” diye konuştu.
“GENÇLERİMİZİN GELECEĞİ UCUZ İŞGÜCÜ OLMAK YA DA İŞSİZ KALMAK OLMAMALIDIR”
Diş hekimlerinin yeterli bilgi ve tecrübeye sahip şekilde ağız diş sağlığı politikalarını oluşmasına hazır olduğunu söyleyen Edirne Diş Hekimleri Odası Başkanı Agah Tümay Akgün, “Mesleğimizin 116. yılını kutladığımız bu haftada Topluma Ağız Diş Sağlığı hakkında tüm ülkede yaratmaya çalıştığımızı farkındalıkta yanımızda yer aldığınız için teşekkür ediyorum Türk Diş Hekimleri Birliği ve 44 Diş Hekimleri Odası, 38 yıllık geçmişlerinden gelen birikimle toplum ağız diş sağlığı ve mesleğin sorunları ile ilgili çözümleri konusunda yeterli bilgi ve tecrübeleriyle ulusal ağız diş sağlığı politikalarını oluşmasında katkı yapmaya her zaman hazırdır. Mesleğimizin içinde bulunduğu tüm olumsuzluklara rağmen toplumumuzun ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirilmesi, bireylerin ağız ve diş sağlığının korunması ve iyileştirilmesinde, her türlü bakım ve tedavinin gerçekleştirilmesinde emeği geçen meslektaşlarımızın da “22 Kasım Diş Hekimliği Günü’nü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası”nı kutluyorum. Gençlerimizin geleceği ucuz işgücü olmak ya da işsiz kalmak olmamalıdır. Ülkemiz kaynaklarını kullanarak eğitim alan diş hekimlerinin yurt dışına gidişleri, hak ettikleri özlük hakları sağlanarak önlenmelidir. Bu konuyla ilgili önemsenmesini ve dikkate alınmasını acilen talep ettiğimiz diğer bir husus ise diş hekimliği fakültelerine alınan öğrenci sayısına sınırlamanın bir an önce hayata geçirilmesidir” diye vurguladı.
“ÇAĞDAŞ, BİLİMSEL, SON TEKNOLOJİYİ KULLANAN EĞİTİM KURUMU OLMA YOLUNDA HIZLA İLERLEMEKTEYİZ”
Kendileri gibi meslekte yetişen gençlerin de bayrağı devralacağını vurgulayan Trakya Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Altuğ Çilingir ise “Bilimsel diş hekimliğinin 116. yılını Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün huzurunda hep beraber kutladık. Atamızın bize hedef gösterdiği muhabbeti, muhasır medeniyetler seviyesine ulaşmak adına çağdaş, bilimsel, son teknolojiyi kullanan eğitim kurumu olma yönünde hızla ilerlemekteyiz. Onun gösterdiği muhasır medeniyetlerle yarışacak bilgi, beceri ve azminizin olduğunu zaten gözlerinizde de görüyorum. Umarım bizler bu başlangıçta, bayrağa devraldığımız hocalarımızdan bir adım ileri götürebildiysek, sizler de bizden bu bayrağı aldığınızda daha ileriye götüreceksiniz. Bu soğuk Kasım gününde bizlerle beraber olduğunuz için teşekkür ederim” şeklinde noktaladı.
Tören anıt önünde toplu hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.
Haber: Erkan Ekşi
GÜNCEL
10 Nisan 2025GÜNCEL
10 Nisan 2025GÜNCEL
10 Nisan 2025GÜNCEL
10 Nisan 2025MARMARA BÖLGESİ
10 Nisan 2025MARMARA BÖLGESİ
10 Nisan 2025GÜNCEL
10 Nisan 2025