DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2050440-2,18%
Edirne
16°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bindallı sektöründe iki erkeğin ticari azmi

Bindallı sektöründe iki erkeğin ticari azmi

ABONE OL
13 Nisan 2022 11:02
Bindallı sektöründe iki erkeğin ticari azmi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çocukken gittikleri kına gecesinde tarihi dönemleri andıran tasarımıyla bindallıyı çok beğenen ve birbirine söz vererek büyüyünce bir mağaza açmak isteyen iki arkadaş Recep Mert Erten ve Kadircan Göğen, pandemiye rağmen bir araya gelip bindallı dükkanı açtı. Pandeminin etkisiyle düğün ve kına gecelerine getirilen tedbirlerden ve kapanma süreçlerinden dolayı yine de pes etmeyen iki arkadaş, yediklerinden keserek dükkanı ayakta tutmayı başardı.

Kadınlara hitap eden bindallıyı erkekler yapamaz yorumlarına kulak asmadan sektöre hızlı giriş yapan ve daha şimdiden bindallı kiralama siparişlerine yetişmeye çalıştıklarını söyleyen Recep Mert Erten ve Kadircan Göğen, “Erkeklerin yapamayacağı bir işmiş gibi  geliyor akla. Ama baktığınız zaman şoför olan, sanayide çalışan kadınlar var. Bizde dedik ki onlar bu işi yapabiliyorsa bizde bu işi yapabiliriz. Gelip görsünler, fikir edinsinler, sunduğumuz kaliteli ve güven içindeki hizmet konusunda bilgi alsınlar” şeklinde sözlerine yer verdi.

“GEREKİRSE YEDİĞİMİZ, İÇTİĞİMİZDEN KESTİK AMA VAZGEÇMEDİK”

Geçen sene Mart ayında bu işe başladıklarını belirten Erten, “O zaman pandemi vardı. Yasaklar oldu, ona rağmen dükkana gelmeye çalıştık. Aniden arkadaşımla sektöre girmeye karar verdik. Sezon kapalıydı pandemiden dolayı, elimizdeki ile çevirmeye çalıştık. Gerekirse yediğimiz, içtiğimizden kestik ama vazgeçmedik. O dönem hizmet sektörleri dahil bir sürü sektör kapalıydı. Tabi düğün sektörü da kapalıydı. Yaşımız genç ileride güzel bir hayat yaşayabilmek için bir yola girdik arkadaşımla” dedi

“KADINLAR ERKEK İŞİ YAPABİLİYORSA, BİZDE BU İŞİ YAPABİLİRİZ”

Kadınlara hitap eden bindallı sektöründe birçok olumsuz yönlendirmeye kulak asmadan sektöre giriş yaptıklarını vurgulayan Erten “Bu sektör seçme sebebimiz hizmet. Bindallı sektörüne baktığınızda erkeklerin yapamayacağı bir işmiş gibi duruyor. Bindallı dediğiniz zaman kına gecesi akla gelir. Erkeklerin yapamayacağı bir işmiş gibi geliyor akla. Ama baktığınız zaman şoför olan, sanayide çalışan kadınlar var. Bizde dedik ki onlar bu işi yapabiliyorsa bizde bu işi yapabiliriz. Meslek güzel bir meslek. İnsanlarla diyaloğa girip bir şeyler anlatıyorsun, fikir sunuyorsun. Bizim içinde insanlarla iletişim ve ticaret açısından güzel bir adım oldu” dedi.

“YAŞÇA KÜÇÜK GÖRÜP YAPAMAYACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORLARDI”

Vatandaşlara kendilerini daha iyi anlatmak için internet ortamında da birçok reklam verdiklerini kaydeden Erten, “Pandemi sürecinde çok direndik. Normal zamanda bakıldığında belki 100 düğün olur, baktığınızda 15 civarı bindallı dükkanı var. Biz sektöre yeni girdiğimizde insanlar bizi tanımıyordu. Şimdi gelen insanlar bizi yaşça küçük gördükleri için bu işi becerebilir miyiz, güvenilir mi diye bakıyorlardı.  İnsanlara kendimizi tanıtmak için internette reklamlar verdik, sosyal medyada uğraşıyoruz. Bu işi ciddiye aldığımız için kendi çapımızda çalışmalar yaptık ve yapıyoruz” dedi.

“BİZ KAFALARDA FARKLI DÜŞÜNCE YARATMADAN GÜVEN İÇİNDE İŞİMİZİ YAPIYORUZ”

Kafalarda hiçbir yanlış düşünce bırakmadan müşterilerle güven hizmeti sunduklarını ve kendilerine gelen tüm müşterilerin memnun olduğunu söyleyen Erten “İki erkek olarak bu işe girdiğimizde garipsediler. Giyim sektörü olduğu için kadınlara hitap ediyoruz. İnsanlar buraya geldiklerinde kimisi sevgilisi, nişanlısı ile geliyor. Kafalarda bir bayanın kıyafeti denediğinde erkek dükkan sahibi olarak farklı düşünüyor buda sıkıntı yaratıyor. Benim tek amacım yaptığım işte insanlara iyi bir izlenim yaratmak. Ben esnafım, işimi tam yapmak isterim. Kimsenin yanlış düşünmemesi için bizim işlerimiz güven içinde ilerliyor” dedi.

“ESKİ DÖNEMLERİ HATIRLATAN BİNDALLI BİZİM GİYİM SEKTÖRÜNE GİRME HAYALİMİZ OLDU”

Gittikleri kına gecesinde bindallının motif, desen tasarımından etkilendiklerini ve büyüdüklerinde hayali gerçekleştirme vakti olduğunu düşündüklerine değinen Recep Mert Erten “Biz arkadaşımla beraber yıllar önce çocukken kına gecesine gitmiştik. Orada kına gecesi sahibi gelinin giydiği kaftan yani bindallıyı gördük. Biz o kıyafeti beğendik, eski zamanları çağrıştırıyor diye. Biz o kaftandaki motif, deseni, tasarımı görüp hangi sektörde bunu hizmet verebiliriz diye düşünmüştük. Arkadaşımla elimiz ekmek tutmaya başladığında beraber o hayali gerçekleştirme vakti olduğunu düşündük. Bindallı da tarihi dönemlere hitap etmesi, motifleri, desenleri bizi bu sektöre yöneltti ve küçüklük hayalimiz olan işi bu sektörde bulduk. Erkeklerinde bu işi yapabileceğini herkese göstererek, pandemiye de inat mücadele vererek bindallı sektörüne girdik” dedi.

“BİZİM SEZON YAZIN DEĞİL, OCAKTA BAŞLIYOR”

Kına geceleri, düğünlerin yaz sezonunda yapılsa da müşterilerin daha Ocak Ayı’nda bindallı ve gelinlik kiralamaya geldiğini kaydeden Göğen, “Sezonun başlama ayı Mayıs’ın ikinci haftası. Aslında bizim sektörde sezonun başlama bitme durumu gibi yok. Bizde sezon Ocak’ta başlıyor. Vatandaşlar gelip Ocak, Şubat Mart, Nisan Ayı’nda bize gelip gün ve tarih ayırtıyorlar. Bize Ocak Ayı’nda da müşteri geliyor Mayıs, Haziran için bindallı kiralıyorlar. Sezonluk durum var Mayıs Haziran, Temmuz Ağustos, Eylül gibi sürüyor. Ancak bu iş hep devam ediyor” dedi.

“EKONOMİK DURUMDAN DOLAYI ÇOĞU MÜŞTERİ KİRALAMAYI SEÇİYOR”

Kimseyi kırmadan iş yaptıklarını bindallı sektöründe her bedene uygun kiralama seçenekleri sunabildiklerini belirten Göğen, “Maalesef bütçeden dolayı vatandaşlar kiralamayı daha çok tercih ediyor. Bir gelinlik düşündüğümüzde gelinlik günümüz şartlarında 10 bin lira civarı. İnsanlar bir gece giyip hatıra olarak saklıyor dolabında. Sonra ilerleyen zamanda yer kaplıyor. Bindallı da kına da 1-2 saat giyilen bir elbise. Satın almak yerine kiralamayı tercih ediyorlar.

“HER MÜŞTERİYE SÖZLEŞMEMİZ HAZIR, İŞİ PROFESYONEL YAPMAYI TERCİH EDİYORUZ”

Bindallı sektöründe kiralama işlemini avukatlarına danışarak ve terzilerle anlaşma sağlayarak sözleşme hazırlayarak yaptıklarını belirten Kadircan Göğen, “Sözleşme olduğu için her ürünün fiyatı farklı şekilde yazılı. İnsanlar bindallıyı kiraladığında sözleşmeli ürünü hor kullanmıyor.İnsanlara sözleşmeyi okutup imzalatıyoruz. Hep onlar bilsin hem biz. Bindallıyı kiraladığımızda kaşeli bir kağıt var, kaparo aldığımıza dair belge sunuyoruz. Yani işi profesyonel şekilde yapmayı tercih ediyoruz. Müşterilerimizin kafasında soru işareti bırakmadan gönül rahatlığıyla bizi tercih etmesini sağlıyoruz” dedi.

 “GEÇEN SENE 9 İŞ, BU SEZON DAHA ŞİMDİDEN 9 İŞ ALDIK”

Müşterilerin illa ürün satın alacak ya da kiralama zorunluluğu olmadığı önemli olan dükkanlarına gelerek fikir edinmelerini istediğinin altını çizen Recep Mert Erten “ Pandemi sürecinde yani 1 yıl içinde 8-9 iş yaptık. O da pandemi olduğu için. Ama şu an normale dönüşle birlikte geçen sene ile bu sene arasında fark var. Geçen sene bütün sezon yaptığımız 9 iş yaptık, bu sezon daha şimdiden sezon açılmadan 9 iş aldık. Daha gelecek müşterilerimiz var” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.