DOLAR 32,3813 0.18%
EURO 35,0954 -0.04%
ALTIN 2.325,120,26
BIST 9.089,430,10%
BITCOIN 2272172-0,62%
Edirne
24°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bir Türk’ün gözünden ABD seçimleri

Bir Türk’ün gözünden ABD seçimleri

ABONE OL
7 Kasım 2020 11:57
Bir Türk’ün gözünden ABD seçimleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye, ABD ve Dünya açısından değerlendiren Amerika’da yakından takip eden Yazar Gökhan Ateş tüm detaylarıyla gazetemize anlattı. Joe Biden ve Donald Trump’ın arasında yaşanan başkanlık seçimindeki büyük yarışın Türkiye ve dünya açısından değerlendiren bir dönem Edirne’de Gazetecilik görevinde bulunan Yazar Gökhan Ateş, Joe Biden’in hem Amerika hem Dünya geneline daha faydalı olacağını söyledi. Trump’ı nükleer bir bombaya benzeten ve başkanlık döneminde herkesi kutuplaştırdığını aktaran Ateş, Joe Biden’in ülkedeki kaosu durduracağını söylerken, Türkiye’ye yararı konusunda iki başkan adayını da iki ucu sıkıntılı değneğe benzetti.

“AMERİKA’DA TÜRKLER TRUMP’I DESTEKLİYOR”

Amerika’da ki Türkler’in desteklediği ismin Trump olduğunu aktaran ve seçim sisteminden bahseden Amerika’da yaşayan Yazar Gökhan Ateş, “Hala kesin bir şey yok, neden yok. Çünkü geçen seçimden Amerika’da, sistemin açığı bu herhalde genel toplama bakılmıyor. Genel toplama bakılmadığı için burada eyalet eyalet delegasyon sistemi var. Her 50 eyaletinde farklı delegasyon sitemleri var. O yüzden Biden kazandı diyemiyoruz. Şu an kilit olan dört eyalet var. O eyaletlerde sayımlar devam ediyor. Uzaktan posta yoluyla kullanılan oylar ağırlıkla devam ediyor. Bu oylarında yaklaşık yüzde 65-70’i Biden olarak tahmin ediliyor. Demokratlar bu işte Coronavirüs kapsamında birebir oy vermeye gitmediler. Burada Silikon Vadisi’nde çalışan Türkler benim gözlemlediğim kadarıyla hepsi Trump’ı destekliyorlar. Türkiye’nin ekonomisi, Ermeni sorunu ile alakalı kaygıları olanlar var. Doların kur artışında ki önlenemeyecek yükseliş öngörenler var. Halkbank olayında Türkiye aleyhine gelişecek olaylar Biden gelirse daha hızlı olabilir diye düşünenler var. Dolayısıyla burada ki Türkler Trump taraftarı olarak gözüküyor. Ben ilk defa Amerika’da bir mülteci ya da oturma izni olan kişilerin Cumhuriyetçi kesimi desteklediğini ilk kes görüyorum. Bu konuda Türkler ilktir herhalde Kübalılarla birlikte” dedi.

“BIDEN AMERİKA VE DÜNYA İÇİN DAHA İYİ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

Seçimi önde götüren Joe Biden’ın hem diyolağa açık hem başkanlığı kadrosuyla birlikte yönetmek istediğin söyleyen Ateş “Joe Biden, Obama döneminde ikinci başkandı. Dolayısıyla orada bir tecrübesi var ve Amerika politikalarına çok hakim. Benim anladığım kadarıyla Obama’dan daha baskın bir karakter.  Uygulanacak politikalar konusunda daha kararlı bir tutum alabilir. Buradaki Amerika ve Dünya için Joe Biden’in daha iyi olacağına inanıyorum. Tabi Joe Biden tek başına yapmıyor. Amerika’da iki tane meclis var. Şu an büyük mecliste Cumhuriyetçiler öne geçti. Dolayısıyla Joe Biden bir nevi onu da aşmak zorunda kalacak aldığı kararlarla. Zaten dış politika Pentagon’dan yönetiliyor büyük ölçüde. Joe Biden’in önümüzdeki süreçte dış politikaya ya da Ortadoğu politikasına çok büyük etkileri olacağını düşünmüyorum. Çünkü Pentagon tarafından geliştirilen ve yönetilen bir süreç bu. Joe Biden klasik bir demokrat. Ama diyaloğa çok önem veren bir demokrat. Adaylık yarışındaki kişilerle sürekli diyalog halinde kalmayı taahhüt eden birisi. Kadroyla yola çıkan biri, kendi yürüme istemiyor. Yardımcı Başkanı Kamala Harris’te çok umut vaat eden ve herkesin bayıla bayıla içine sinen bir yardımcı başkan oldu. Dolayısıyla kadro hareketi olarak yola çıktı Joe Biden burada. O yüzden demokratların çok içine sinen bir aday. Herkesin yaşı dolayısıyla büyük kaygıları vardı. Zamanla bu bir kadro hareketine dönüşüyor. Yardımcı bakanını iyi seçtiği için insanlar birazcık daha gönlü rahat şekilde çalıştı ve oy verdi. İyi bir karakter olduğu söyleniyor. Amerika için iyi olacağını düşünüyorum Joe Biden’in”dedi.

“BIDEN’IN ÇEVRESİ SİYAHİLERLE İÇ İÇE, ARALARINDA HİÇBİR PROBLEM YOK”

Amerika’da yıllardır yaşanan ve Trump ile zirveye tırmanan Siyahi meselesinin Biden ile çözüleceğini aktaran Gökhan Ateş “Biden’in başkan yardımcısı zaten bir beyaz değil. Biden’in başkan yardımcısı Hindistan kökenli. Dolayısıyla demokratların hiçbirinin siyahilere bakış açısında bir sorun yok. Biden’in çevresindeki insanların siyahilerle hiçbir sorunu yok hatta iç içeler. Onlar bu konuyla barışmış. Siyahilerle problemi olanlar daha çok ülkenin iç kesiminde yaşayan, çiftçi kesim. Biden yine bir siyahi Obama’nın başkan yardımcısıydı. Biden’in başkan yardımcısı yine siyahi sayılır. O konuda problem yok” dedi.

“TRUMP’IN YAPABİLECEĞİ EN İYİ ŞEY İNSANLARI KUTUPLAŞTIRMAK”

Donald Trump’ın Dünya görüşünde küresel ısınmayı reddeden, Amerika içinde ise kutuplaşmayı kendi döneminde arttırdığını söyleyen Gökhan Ateş, “Trump’ın dış politikaya dair yaptığı şeyler daha çok ekonomik atılımlardı. Araplardan milyar dolarlarca silah anlaşması yaptı. O coğrafyayı soydu geldi. Dolayısıyla Trump’ın yaptığı şeyler ekonomik adımlardı. Onun dışında Amerika’nın gelceğine veya durumuna katkısı olmadı. Tamamen ekonomik olarak bir gelişim gösterdi, Corona virüsle oda sekteye uğradı. Corona Virüs çıkınca oda patladı. Corona Virüs sürecini iyi yönetemedi.  Amerika’yı mahvetti diyebiliriz. Trump bilime çok inanan birisi değil. Dünyadaki küresel ısınma gerçeğini de göz ardı ediyor. Dolayısıyla bu dünya içinde büyük bir tehlike. Küresel ısınmayı reddeden bir dünyanın en büyük gücü konumunda ki ABD’nin başkanı küresel ısınmayı reddediyorsa bu ürkütücü bir durum. Genel ölçekle bakıldığında Trump dünya için iyi bir seçim olmaz. Çünkü tamamen ekonomik odaklı, popülist insanların sinir uçlarına dokunup oralarda kutuplaşmayı artırabilecek, öyle propaganda malzemesi yapabiliyor. Türkiye’de ki Atatürk din üçgeni gibi. Burada siyahilerle ve dinle alakalı oralara hafif hafif vuruyor. Siyahilerle alakalı çok büyük sıkıntılar yaşandı. Amerika hiç bu kadar kutuplaşmamış. Dört yılda adam Amerika’yı çok acayip bir yerle çevirdi ve insanları kutuplara ayırdı. Benim gözlemlediğim içinde bulunduğum ailede bile büyük tartışmalar döndü, daha önce böyle tartışmalar yaşanmamış. Trump’ın yapabileceği en iyi şey insanları kutupları ayırıp, hepsini konsilde edip o kutuplarda kalmayı sağlamak. O kutupların birbirine yakınlaştığı zaman zaten Trump’ın yaşama ihtimali yok”dedi

“İKİ ADAYDA TÜRKİYE İÇİN İKİ UCU SIKINTILI DEĞNEK”

Amerika başkan adaylarını Türkiye açısından değerlendiren Ateş, “Bana göre iki ucu sıkıntılı bir değnek. Birisi daha az sıkıntılı. Oda Trump. Trump’ın bakış açısı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderlik tarzını beğenen biri Trump. Dolayısıyla onunla iyi anlaşıyorlar. Papaz döneminde Erdoğan’a tırnak içinde aptal yazmıştı. Orada bir gerginlik olmuştu. Erdoğan’la bir şekilde anlaşıyorlar. Halkbank’la ilgili dosyaları Trump’ın gündeme getirmediği, Türkiye’nin çıkarına birtakım işler yaptığı söyleniyor. Bende arka planını bilmiyorum. Trump’ın daha iyi olduğu söylense de bana göre ikisi de aynı”dedi.

“TÜRKİYE’NİN BU SEÇİMLERE NİYE KANALİZE OLDUĞUNU ANLAMIŞ DEĞİLİM”

Medyada sürekli ABD seçimlerinin canlı takip edilmesine dikkat ettiğini ve bu durumu anlayamadığını dile getiren Ateş, “Türkiye’nin farklı gündemler var. Türkiye’nin deprem gerçeği var. Buna kanalize olmak yerine Amerika seçimine kanalize olmalarını ben zaten anlayamıyorum. Trump geldiğinde dolar 3 lira civarındaydı. Bugün 8-9 liraya dayandı. Trump ile Biden gelmesi arasında Türkiye’nin lehine ya da aleyhine olacak bir durum söz konusu göremiyorum. Türkiye’nin bu seçimlere niye kanalize olduğunu anlamış değilim”dedi.

“BIDEN SONUNDA YİNE ERDOĞAN’LA İŞ YAPACAK”

Biden’ın her ne kadar Türkiye’de ki muhalefeti destekleyeceğini söylese de, Türkiye’de Recep Tayyip Erdoğan’ı gönderebilecek bir muhalefetin olmadığını kaydeden Gökhan Ateş “Biden’ın adaylık sürecinde muhalefeti destekleyerek demokratik yolla Erdoğan’ı göndermek istiyoruz açıklamaları etkili olmuştur. Ama Türkiye’de Erdoğan’ı gönderebilecek kapasitede bir muhalefet olduğunu düşünmüyorum. Böyle bir ihtimal yok. Erdoğan şu an en güçsüz dönemini yaşıyor, buna rağmen Erdoğan’a kayda değer bir muhalefetlik yapılmıyor. Salı günü grup toplantılarında konuşuyorlar orada birbirlerini yiyorlar. Ben Türkiye’de gerçek anlamda suya dokunur bir muhalefet olduğunu düşünmüyorum. Biden günün sonunda yine Erdoğan’la iş yapacak. Yani ilişkilerinin büyük sıkıntılar içereceğini düşünmüyorum” dedi.

“CUMHURİYETÇİ VE DEMOKRATLAR KONU DIŞ POLİTKA OLUNA KUCAKLAŞIYORLAR”

Amerika’nın kendi içinde kavga etse de dış çıkarlar olduğunda Türkiye’ye cephe alındığının altını çizen Ateş, “Erdoğan’ın S400 meselesi, Rusya ve Avrasya atılımları vardı Türkiye’nin Trump döneminde. O bakımda yaptırımlar gelebilir. Cumhuriyetçiler ve demokratlar hiçbir konuda anlaşamıyorlar ve birbirlerini yiyorlar. Ama Türkiye’nin Rusya ve Çin’le ilişkileri konusuna gelince hiç anlaşamayan grup bir anda Türkiye’ye karşı kucaklaşıp cephe alabilecek konumdalar. Ama bunun Biden ya da Trump ile alakası yok. Bu Amerika’nın dış çıkarları alakalı bir durum” dedi.

“BIDEN’IN EN SAĞLAM VAADİ SAĞLIK SİSTEMİ”

Amerika’da sağlık sistemi yüzünden büyük sorunlar yaşandığını, Biden’ın en dikkat çeken vaadi sağlık olduğunu vurgulayan Ateş, “Benim için en iyi vaat sağlık konusu. Tabi buradaki Türkiye’de ki gibi değil. İnsanlar ölmeye 5 kala acile gidebiliyorlar. Çünkü acile gitmek çok ciddi bir maliyet. Acilin kapısından girdiğin an, sigortan olsa da olmasa da çok acayip bir fatura ile karşılaşabiliyorsun. Amerika’ya geldiğimden beri anlamsızca yoğunlaştığım şey sağlık konusu. Sağlık konusuna devletin daha etkin bir rol alacağını söyledi. Sigortası olmayanlara da devletin destek vereceği konusunda açıklamaları oldu. Hatta Obama sağlık sistemine büyük bir katkısı var. Obama Care diye bir şey var. Obama’nın sağlık sistemine katkısı da Joe Biden’in çabalarıyla olmuş ”dedi.

“BAŞKAN DEMOKRAT OLSADA PARLAMENTO CUMHURİYETÇİLERDE KALDI”

Biden başkan olmasa da parlamentonun Cumhuriyetçilerde olacağını söyleyen Ateş “Nasıl yapar bilmiyorum. Amerika’nın en büyük parlamentosu cumhuriyetçilerin elinde kaldı. Orda da bir savaş çıkacak. Bu Türkiye’de CHP’ye geçen büyükşehir belediye başkanları başkanlığı kazansa da belediye meclis çoğunluğunun iktidarda olması gibi. Tam bu. Yapacağın icraatları ne ölçüde yaparsın? Obama’da aynı sıkıntıları yaşamıştı ama o bir şekilde yaptı. Biden herkesin başkanı olacağım vaadi veriyor. Sadece demokratların değil cumhuriyetçilerinde. Bu biraz daha yumuşatır. Amerika şu an gergin bir ip gibi. Türkiye’nin de ihtiyacı olan bir mesele. Covid ne kadar sürer bilmiyorum ama o süreci de iyi yöneteceğini düşünüyorum. Trump biraz daha zor, Trump dünya için büyük bir tehlike. Trump nükleer bir bombadan daha tehlikeli ”dedi.

“TÜRKİYE’NİN SEÇİM DEĞİL, DEPREM GİBİ YOĞUNLAŞMASI GEREKEN BİR PROBLEMİ VAR”

Amerika seçiminden önce Türkiye’nin ileriye dönük deprem sorununa yoğunlaşması gerketiğini savunan Gökhan Ateş “Türkiye’nin gerçek gündemi varken Amerika seçimi olamaz. Türkiye’de yaşadığım dönemi de hatırlıyorum. Kimsenin bu kadar ilgilendiğini hatırlamıyorum. Türkiye seçimi mi özledi. Nedir yani? Gerçekten anlam veremedim, garipsedim. Türkiye’nin daha büyük problemleri var yoğunlaşması gereken. İnsanların bunları daha çok sorgulamaları lazım. Yeni bir İzmir depremi oldu ne ara Amerika seçimine geçtik. Yüzlerce insan evsiz kaldı. Yüzlerce insan evini kaybetti. Enkazdan küçük çocuklar çıktı. Benimde 3 yaşında bir kızım var sonuçta. İnsanlar empati yeteneğini mi kaybetti. Türk toplumunun daha girişken ve aktif olması lazım bu konularda. Bu yolun sonu. Deprem Türkiye’nin büyük bir gerçeği” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.