DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2056771-0,89%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bosna Hersek’te Savaş Sonrası Geri Dönen Ailelere TİKA’dan Destek

Bosna Hersek’te Savaş Sonrası Geri Dönen Ailelere TİKA’dan Destek

ABONE OL
10 Ekim 2023 14:32
Bosna Hersek’te Savaş Sonrası Geri Dönen Ailelere TİKA’dan Destek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Bosna Hersek’te 1990’lı yıllarda yaşanan savaş sonrasında yurtlarına dönen 20 aileye, tarımsal ekipman ve traktör desteğinde bulunuldu.

Bosna Hersek’in doğusundaki Sokolac Belediyesine bağlı Vrhbarje köyü, 1990’lı yıllarda yaşanan savaşın ardından yurtlarını terk etmek zorunda kalan birçok ailenin dramını yaşamıştı.

Günümüzde ise geri dönen aileler, değişen sosyolojik ve ekonomik yapı nedeniyle ciddi geçim sıkıntılarıyla karşı karşıya.

Tarımda kullanılan ekipmanlara sahip olmayan Vrhbarje köyüne dönen 20 aile, üretim için ihtiyaç duydukları traktör ve diğer ekipmanları kiralamak zorunda kalıyordu. Ancak, maliyet girdilerinin artması ve ekim sezonu öncesi ekipman kiralamada yaşanan zorluklar, büyük miktarda ekilebilir arazinin boş kalmasına neden oluyordu. Bu durum, köyde yaşayan nüfusun artmasına ve yeni geri dönüşlere engel teşkil ediyordu.

TİKA tarafından yürütülen proje kapsamında temin edilen traktör ve tarım ekipmanları, çiftçilere daha geniş arazide tarım yapma imkânı sunarak daha iyi geçim şartlarına ulaşmalarını sağladı.

Vrba Organik Üretimi Koruma ve Teşvik Derneği Başkanı Mujo Zahiragiç, proje hakkında yaptığı açıklamada, “Bize sahip çıkan Türkiye halkına ve TİKA’ya müteşekkir olduğumuzu ifade etmek isterim. 2020 yılında TİKA tarafından Sokolac ve Rogatica belediyelerinde gerçekleştirilen projelerde, Vrhbarje köyü ve yaklaşık 15 Sırbistan ve Bosna Hersek köyü su şebekesine sahip oldu. Gerçekleştirilen bu proje, topraklarımızda kalmamızı ve geçinmemizi sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

2014 yılında faaliyet göstermeye başlayan Vrba Organik Üretimi Koruma ve Teşvik Derneği, savaş sonrası yurtlarına dönen aileleri desteklemek ve geri dönüşleri teşvik etmek amacıyla yaklaşık 3500 dönüm büyüklüğündeki tarım arazisini işletmeyi planlıyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.