DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2046495-2,22%
Edirne
16°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bu laboratuvar düşme riskini ölçecek

Bu laboratuvar düşme riskini ölçecek

ABONE OL
3 Mart 2022 10:57
Bu laboratuvar düşme riskini ölçecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından Düşme Riski Ölçme ve İzleme Laboratuvarı açılışı gerçekleşti. 40 yaş üzeri bireylerin düşme riskini ölçen ve TÜ Öğrencilerinin sanal gerçeklik teknolojisi ile eğitim alacağı Laboratuvar kurdele kesimi ile hizmete girdi. Açılışa Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. İshak Yıldırım, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, Edirne Şehir Gönüllüleri Vakfı Başkanı ve Edirne Valisi Ekrem Canalp’in eşi Dr. Ayten Canalp ve çok sayıda akademisyen katılım gösterdi.

“40 YAŞ ÜZERİ DÜŞME RİSKİ OLAN BİREYLERİN ORANI YÜZDE 50.5”

Düşme riski kadar sanal gerçeklik eğitimi de vereceklerin söyleyen Prof. Dr. Sedat Üstündağ, “Bugün Trakya’nın ilk Türkiye’nin de bu kapsamdaki ilk Düşme Riski Ölçme ve İzleme Laboratuvarını açıyoruz. Bu laboratuvarın oluşmasında Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hilal Teklicek hanımın emeği çok fazla. Düşmenin halk sağlığı açısından ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. 40 yaşın üzerindeki her birey bir ölçüde düşme riskiyle karşı karşıya ama yaştan bağımsız olarak kronik hastalıkları olan her birey düşme riskiyle karşı karşıya. Edirne özelinde bakacak olursak 2021 verilerine göre Edirne’de düşme riski olan 40 yaşın üzerindeki bireylerin oranı yüzde 50.5, nüfusun yarısından fazlası. Düşme riskinin arttığı 65 yaşın üzerine bakacak olursak, yüzde 22 yani 4’te 1’i. Bu anlamda bu laboratuvar çok önemli bir vazife icra edecek. Laboratuvarın oluşmasında iki bilimsel kurum çok büyük destek verdi. Birisi Hilal hocamızın oluşturduğu TÜBİTAK projesiyle bugünkü kurla 1 buçuk milyon liralık yükte hafif ama pahada çok ağır aletler alınmış oldu. İkincisi ise başka bir kurum 250 bin liralık destek sağladı. Bu araştırmaların bir ürüne dönüşmesi, eğitimde ve hasta hizmetinde kullanılacak olması çok önemli. Burada sadece düşme riskini belirlemeyeceğiz ayrıca sanal gerçeklik yani artırılmış gerçeklik eğitimi de veriyoruz öğrencilerimize. Bu hem üniversitemizde hem de Türkiye’mizde bir ilk. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon öğrencileri anatomi eğitimini neredeyse gerçek ortamda, sanal gerçeklikte uygulayabiliyorlar” dedi.

“ŞU AN GELİŞME AŞAMASINDAYIZ”

Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Doç. Dr. Hilal Keklicek, “Laboratuvarı kurma amacımız bölgemize hizmet etmekti çünkü düşme nedeniyle tüm dünyada önlemler olmakta. Biz bunu önlemeyi hedeflediğimiz için çok disiplinli bir çalışmaya dönüştürmek istedik.  Bu nedenle fakültemizin bünyesinde başlattık ama fizyoterapi ile birlikte ergoterapi ve mühendislik fakülteleriyle de iş birliği yaptık. Birçok ön değerlendirme yapıyoruz, vakalarımızı veya düşme adayı olan kişileri değerlendirebiliyoruz. Onlarla ilgili gözlemlenemeyen fakat gelecekte yaşayabilecekleri düşme problemleriyle ilgili ön bir bilgiye sahip olup hesaplamaları yapabiliyoruz. Herkesin düşmeye eğilimi olan faktörleri belirledikten sonra tam nokta atış o probleme yönelik eğitim programına alabiliyoruz. Bir sanal gerçeklik modeli oluşturduk. Öğrencilerimiz hem hasta eğitiminde hem kendi gelişimlerinde hem de temel fizyoterapi eğitiminde bundan yararlanabilecekler. Şu an için gelişme aşamasındayız, henüz emekleme aşamasındayız. Daha büyük bir boyuta, daha uluslararası platformla rekabet edebilir bir şekle getirip daha bilinir hale getirmek istiyoruz” dedi.

“HASTALARIMIZIN BURAYA ULAŞMASINI SAĞLAYACAĞIZ”

Bu hizmetin Trakya’da bir ilk olduğunu kaydeden Edirne İl Sağlık Müdürü İshak Yıldırım da “Edirne olarak yaşlı bir nüfusumuz var, ilimiz ülkenin en yaşlı illerinden biri. Dolayısıyla düşme riski ve beraberindeki komplikasyonlar için çok önemli bir yer. Burası çok önemli bir hizmet, Trakya’da bir ilk. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Biz de bu yapılacak projeye ilk duyduğumuzda destek olmak istedik. Valiliğimizin Şehir Gönüllüleri Vakfı ile beraber bir çalışma yaptık, çeşitli broşürler ve tanıtım materyalleri hazırlandı. Vakfımız üzerinde hastanelerimize, aile sağlığı merkezlerimize ve hekimlerimize ilgili tanıtımları yaptık. İnşallah hastalarımızın da buraya ulaşmasını sağlayacağız” dedi.

“HEM İLİMİZ HEM TÜRKİYE’MİZ İÇİN FAYDALI OLACAK”

Çalışmayı duyduklarında desteklerinin sonsuz olduğunu ilettiklerini anlatan “Şehir Gönüllüleri Vakfı Başkanı Ayten Canalp ise “Bu çalışma bizim için çok kıymetli. Yaşlı nüfus açısından Türkiye’nin önde gelen illerindeniz dolayısıyla düşme riski de onlarda çok önemli biliyorsunuz. Biz ilk bu çalışmayı dinlediğimizde ilimiz için çok önemli ve anlamı bir proje olacağını düşündük. O nedenle kendilerine desteğimizin sonsuz olduğunu belirttik. Vakfımız da kuruluş amacı gereği bu tür çalışmaları da desteklemektedir. İnşallah hem ilimiz hem de Türkiye’miz için faydalı bir çalışma olur” dedi.

“BU LABORATUVARI ÇOK ANLAMLI BULUYORUM”

Çağ atlamış bir kurum haline geldiklerini dile getiren Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da “ Gerçekten ileri yaştaki bir bireyin düşmesi kadar tehlikeli bir şey bilmiyoruz. Hemen hayat kalitesini etkileyebilecek kırıklar oluşabiliyor. Bunu test edecek, riskli grubu ele alacak bu laboratuvarı çok anlamlı buluyorum. İkinci anlamlı bulduğumuz şey de, biliyorsunuz dünya artık dijital dünyaya gidiyor, artırılmış gerçeklik çok fazla eğitimde yer alacak. Arttırılmış gerçekliğin de kullanıldığı artık çağ atlamış bir eğitim kurumu hale geliyoruz, o da bizi mutlu ediyor” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.