DOLAR 32,3609 0.12%
EURO 34,9770 -0.3%
ALTIN 2.324,170,22
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22790841,35%
Edirne
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Buğdayda beklenti 7 lira üstü

Buğdayda beklenti 7 lira üstü

ABONE OL
16 Mayıs 2022 11:00
Buğdayda beklenti 7 lira üstü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, gübre, mazot, elektrik, ilaç fiyatlarındaki yüzde 300’lük artışla birlikte çiftçinin buğdaydaki fiyat beklentisinin 7 liranın üstünde olduğunu belirterek, pandemi, iklim krizi, girdi maliyetleri ve Ukrayna – Rusya savaşı ile birlikte tarımsal üretim noktasında acil önlem alınmadığı taktirde gıda krizinin de kapıda beklediği uyarısında bulundu.

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Edirne’de de 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü törenle kutlandı. Atatürk Anıtı’nda gerçekleştirilen törende çelengin sunulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşımız okundu.

Törene; Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Levent Yanılman, Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fedai Canım, Edirne Tarım ve Orman İl Müdürü Atilla Bayazıt, CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı ve çok sayıda çiftçi katıldı.

“GÜBRE VE MAZOTTA GİRDİ FİYATLARI ALDI BAŞINI GİTTİ”

Günün anlam ve önemine istinaden konuşma yapan Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nün çiftçilerin eksiklerini ve yapılması gerekenlere dikkat çekmek amacıyla bütün ülkelerde kutlandığını belirterek, “Geçtiğimiz günlerde Covid-19 derken şimdi iklim krizi, girdi maliyetleri ve Ukrayna – Rusya savaşı ile birlikte Tarımsal üretim noktasında acil önlem almazsak gıda krizi de bizleri kapıda bekliyor. Konu ciddi ve zaman az. Ama bizim güçlü silahlarımız var; geniş coğrafyamız, verimli topraklarımız ve üretmeye sevdalı çiftçilerimiz” dedi.

“ACİL ÖNLEMLER GEREKLİ”

Ödeme dönemlerinin hasattan sonra yapılması gerektiğine ve birçok acil çözümün oluşturulmasına değinen Arabacı, “Ülkemizin bu süreçten kötü bir şekilde etkilenmemesi için kesinlikle bir takım acil önemler alınmalıdır. Gübre ve mazot fiyatları bu üretim sezonunun başından beri ulaşılabilirlikten uzak ve tarımsal üretimin, gıda güvenliğinin geleceği için ciddi tehdittir.  Bu girdi kalemlerinde ciddi sübvansiyon uygulanmalıdır. ÇKS kaydına göre tarımsal üretimde kullanılan gerçek miktarda gübre ve mazot üreticiye en az yüzde 80 oranında sübvanse edilmelidir. Bugün yüksek rakamlar ile Hindistan’ dan satın alığımız buğdayları Hindistan hükümeti bu şekilde destek ödeyerek çiftçisine üretim yaptırmıştır. Elektrik girdi fiyatları da tarımsal üretimde bu yıl ciddi problem yaratacaktır. KDV oranında yapılan iyileştirme olumlu olsa da kesinlikle yeterli değildir. Ayrıca ödeme dönemlerinde çiftçimizin elinde nakit olmadığı için ödeme dönemleri hasattan sonra olması için çalışma yapılmalıdır. Bu yıl gübre fiyatları ile birlikte sulama faturalarından korkan çiftçi Çeltik ve Mısır ekilişlerini azaltmıştır” dedi.

“SU KAYNAKLARI ETKİN KULLANILMALI, BARAJ PROJELERİ ARTTIRILMALIDIR”

Suyun önemine dikkat çeken Arabacı, “Çiftçilerimizin Banka ve Tarım Kredi Kooperatiflerinde bulunan limitleri ile ancak üretim sezonu için gerekli olan mazot, gübre ve ilacın ortalama yüzde 30’u temin edilebilmekte, geri kalan girdiler için finansman sağlanamamaktadır.  Bunun için mevcut limitlerin ekonomik şartlar göz önünde alınarak tekrar revize edilmesi gerekmektedir. TMO düzenli olarak her ay tarımsal ürünler için mevcut ekonomik koşulları da göz önüne alarak yeni alım fiyatlarını açıklamalı ve serbest piyasada fiyatlar düştüğü zaman çiftçinin mağdur olmaması için 12 ay boyunca alım garantisi vermelidir.  Ürünler ithal edilmeden önce kendi çiftçimizden iç piyasadan temin edilmeli, eğer temin edilemez ise ithalat yapılmalıdır. Küresel ısınmanın etkileri gün geçtikçe daha da çok ortaya çıkmaktadır. Bunun etkisi ile tarımsal üretim ile gıda güvenliğinin geleceği için mevcut su kaynakları etkin kullanılmalıdır. Bunun içinde, damlama sulama başta olmak üzere yeni nesil tasarruflu sulama sistemleri kurularak suyun etkin kullanımı sağlanmalı, bu tür projelere verilen destekler ve baraj projeleri arttırılmalıdır. Unutulmamalıdır ki; iklim değişikliği sürecinde kendi kendine yetebilecek ülke olmak için en önemli nokta su olacaktır” dedi.

“ENFLASYON DÜŞMESİ İÇİN BASKI YAPILMASI GEREKEN ÇİFTÇİ DEĞİLDİR”

Enflasyonun en çok kendilerinin düşmesini istediğini belirten Arabacı “Hayvan yetiştiricilerimizde mutlu değildir. Süt ve besi hayvancılığımız zor bir süreçten geçmektedir. Acil olarak hayvancılığımızı kalkındırma paketi açıklanmalı, yem fiyatları düşürülmeli ve yemde ciddi sübvansiyon uygulanmalıdır. Süte yapılan zamlar aynı gün yeme gelen zamlar ile eriyip gitmektedir. Ayrıca Kaba yem açığı için yem bitkileri ekiminin teşvik edilmesi önemlidir. Üreticimiz ürettiği malı değerinde satmak, refah seviyesini yükseltmek istiyor.  Gıda sektöründe fırsatçılığı yapan aracılar ve sanayiciler olmaktadır. Bunların tespit edilmesi ve çözüm bulunması biz üreticilerin en büyük isteğidir. Çiftçi için her zaman TMO ithalat silahını kullanırken, aracılar, sanayiciler ve perakendeciler için neden herhangi bir önlem alınmamaktadır. Bizlerde ülkemizde enflasyon rakamlarının düşmesini çok istiyoruz, ama bu rakamların düşmesi için baskı yapılan tek sektör bir ülkenin bel kemiği ve geleceği olan Tarım Sektörü ve çiftçilerimiz olmamalıdır” dedi.

“ÇİFTÇİMİZİN BUĞDAY BEKLENTİSİ 7 LİRANIN ÜSTÜNDEDİR”

Gübre, mazot, elektrik, ilaç fiyatlarındaki yüzde 300’lük artışla birlikte çiftçinin buğday fiyat beklentisinin 7 lira olduğunun altını çizen Arabacı “Buğday hasadının yaklaştığı bu günlerde, Dünya buğday fiyatları rekor üstüne rekor kırmaktadır. En son yapılan ithalat ihalesinde buğdayın tonu 410 Dolardan seviyelerindedir. Üretimin devam ettiği bu süreçte gübre, ilaç, mazot ve elektrik fiyatlarındaki artış yüzde 300 seviyelerini bulmakta ve geçmektedir. Değerli Yöneticilerimizden, Tarım Bakanlığından ve TMO’dan çiftçimizin mazotu 23 Liradan, gübreyi 16 Liradan satın aldığını görerek ve çiftçinin mağdur edilmemesi için mutlaka maliyetinin üzerinde bir refah payı da eklenerek fiyat açıklanmasını talep ediyoruz. Bugün çiftçimizin buğday için fiyat beklentisi 7 Liranın üstündedir” dedi.

“SEKTÖR SİYASETİN ÜSTÜNDE TUTULARAK TARIM POLİTİKASI OLUŞTURULMALI”

Tarımın ve gıdanın savunma sanayisi kadar önemli olduğuna işaret eden Arabacı, “Bu sektör kesinlikle siyasetin üstünde ayrı tutularak uzun dönemli tarım politikası oluşturulmalıdır. Unutmayalım ki Türkiye gıdada kendi kendine yeterli sözünün gerçekleşmesi için üretmemiz gerekiyor. Buda ancak İthalatla değil, üretimle gerçekleşebilir” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.