DOLAR 32,3875 0.2%
EURO 35,1110 -0.04%
ALTIN 2.325,530,28
BIST 9.147,980,75%
BITCOIN 2278307-1,02%
Edirne
24°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çalışkan’dan Suriye eleştirisi

Çalışkan’dan Suriye eleştirisi

ABONE OL
13 Kasım 2021 15:42
Çalışkan’dan Suriye eleştirisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Saadet Partisi (SP) Genel Başkan Yardımcısı ve Genel İdare Kurulu Üyesi Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, hükümetin Suriye politikasını eleştirerek, “Biz ülke olarak Suriye konusunda ilk düğmeyi yanlış ilikledik. Başladığından beri hiçbir gün makul politika üretmediğimiz için bugünkü neticeler olumsuz bir noktaya geldi” dedi.

Partisinin İl Başkanlığı’nın Divan Kurulu toplantısına katılmak için Edirne’ye gelen SP Genel Başkan Yardımcısı ve Genel İdare Kurulu Üyesi Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

“ACIMIZ SON DERECE BÜYÜK”

İdbilb’te yaşanan saldırı sonucunda şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet, gazilere acil şifalar dileyen Çalışkan, “Ülkemiz içinde bulunduğumuz günlerde olağan üstü badireler atlatıyor. Gerçekten bugün itibariyle ülkemiz tam vatan matem haline geldi. Acımız son derece büyük. Bugün sadece şehitlerin cenazeleri kaldırılmadan belki şehitler üzerine konuşmak doğru değil. Üzülerek ifade etmek istemliyiz ki basına yansıyan devletin en üst kademesinde ki insanların daha şehit kanları yerde kurumadan, şehitlerin taziyeleri alınmadan, cenaze defnedilmeden, olayları başka yerlere çekmeleri asla kabul edilebilir durum değildir. Bu ne İslami ne insani ne vicdani ne de ahlakidir. Bunu şiddetle kınadığımızı özellikle belirtmek isterim. Tabi böyle bol miktarda şehit cenazesinin olduğu bir dönemde doğrusu insan kilitleniyor. Onun içinde acımızı paylaşmaktan başka ifade edebileceğimiz hiçbir şey yok. Elbette saadet partisi 2012 Ocak ayında Suriye’de iç savaş başlamadan önce bir heyet gönderdi. Bendenize sayın genel başkanımızın tercümanı olarak bu heyetin içerisinde yer aldım. Bundan tam 9 yıl önce Suriye konusunda ne söylediysek, bugünde aynı şeyleri tekrar ediyoruz. Diyoruz ki; en kötü barış en iyi savaştan iyidir. Her ne pahasına olursa olsun mutlaka en acil bir şekilde kanın durulması, durdurulması sağlanmalıdır. Biz ülke olarak Suriye konusunda ilk düğmeyi yanlış ilikledik. Başladığından beri hiçbir gün makul politika üretmediğimiz için bugünkü neticeler olumsuz bir noktaya geldi”dedi.

“ÇİRKİN SİYASET”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun saat başı Yunanistan’a geçen göçmen sayısını bildirmesi ve bu göçmenlerin serbest bırakılmasında İdlib’te ki olayın örtülmeye çabalandığını iddia eden Çalışkan “Soçi mutabakatı ile beraber Suriye’nin bu şekile geleceği belliydi. Soçi mutabakatıyla Suriye’de muhaliflerin kontrolünde ki Halep telsim edildi. Tüm muhalifler İdlib’e toplandı. Bugün yaşanan son mukadder bir sondu. Çok önceden belirlenmiş bir sondu. Bugün maalesef 9 yıl önce plansız bir şekilde sınırımızda ki mayınlarımızı temizleyenler, o mayın temizledikleri yere beton blok ördüler. Milyonlarca insan vatansız kaldı. Türkiye’nin 9 yıl boyunca Suriyelilere verdiği zarar sınır kapısını açıp milyonlarca Suriyelinin ülkemize mülteci olarak kabulüyle o milyonlarca insanın vatansız kalmasına zemin hazırlanmasıdır. Bugünde bu yaşadığımız kriz neticesinde sınır kapılarını açıp, bunları Avrupa’ya tehdit unsurunda göndermekte aynı çirkin siyasetin bir üslubunun yansımasıdır. Görüldüğü kadarıyla İdlib’te yaşanan bu acı felaketin gölgelemek üzere iş başındakiler değişik şekilde yöntemlere başvurmaktadırlar. Bunlardan bir tanesi botlardır. Şu anda uluslararası suç olmasına rağmen göz göre göre 20 kişilik botlara 40-0 insanın bindiğine şahit oluyoruz. Ve televizyonlar bu görüntüleri canlı olarak yayınlıyor. Öyle anlaşılıyor ki bot ölümleri ile yeni insanlar ölsün, böylece gündemi başka yerlere çekelim denmek isteniyor” dedi.

“KAPILARI KAPATILMASI TİCARİ ANLAMDA SIKINTIYA SOKACAK HAREKET”

İdlib’te verilen şehitlerin sınır kapıları kapatılarak unutturulmaya çalışıldığını öne süren Çalışkan, “Üçüncü olarak da yaşanan virüs hadisesinde dün gece itibariyle Irak’la, İtalya, Kore’yle sınır kapıları yüzde yüz kapandı. İdlib’te yaşanan o felaketin ört bas edilmesine yönelik yeni bir girişim. Bugün itibari ile bu virüsün Çin ve İran’da etkili olduğunu görüyoruz. Özellikle ülkemizi ticari açıdan sıkıntıya sokacak kesintisiz bir şekilde kapının sonuna kadar kapatılması da sadece yaşanan dramın ört bas edilmesinden başka bir şey değildir” dedi.

“BU HEPİMİZİN ACISIDIR”

İdlib’te ki facianın internet kesintisi ile çözüm bulunmasının manasız olduğunu belirten Çalışkan “Bir acı yaşadık milletçe üzüntülüyüz. Bu üzüntünün sonucunda oturup ağlayacak değiliz. İnternetin kesilmesini yaşadık. Facia yaşanmış buna çözüm olarak sosyal medyayı, internet veri akışını durdurarak çözüm bulmak bunlar ancak olağan üstü durum yaşayan üçüncü dünya ülkelerinde bile görülmeyecek çirkinlikte olaylar. Tüm ocaklara acı düşmüştür. Bu hepimizin acısıdır. Tüm milletimize baş sağlığı diliyorum. El birliği içerisinde bu acıları dindirmenin yollarını aramalıyız” dedi.

ULUSAL YAS İLAN EDİLMEMESİNİ ELEŞTİRDİ

Ulusal yas ilan edilmemesini ve meclisin olağan üstü toplanmamasını eleştiren Çalışkan, “Böyle bir günde TBMM olağan üstü toplanmalıydı. Herhangi bir günde ulusal yas ilan edenlerin, bu kadar çok sayıda vatan evladının şehit olduğu bir günde net bir tavır ortaya koymalıydılar. Meclisi olağan üstü toplanmaya çağırmalıydılar. Dünkü basına yansıyan kahkahalı gülümsemeler gerçekten tüm milletimizi üzdü. Bu acı tüm milletin ortak acısı” dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.