DOLAR 32,5532 0.01%
EURO 34,9182 0.08%
ALTIN 2.429,670,00
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 2168130-0,21%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

13:08

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Çanakkale’den Cumhuriyet’e

Çanakkale’den Cumhuriyet’e

ABONE OL
13 Kasım 2021 22:06
Çanakkale’den Cumhuriyet’e
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de “Çanakkale’den Cumhuriyet’e Gerçek Tarihi Objeler Sergisi” açıldı. Çanakkale ve İstiklal Harbi’nin sembolü olmuş kahramanlar ve yapılarla ilgili maketler, fotoğraflar, gerçek savaş objeleri ve müziklerin yer aldığı sergide, Çanakkale mücadelesinden Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı dönemlere kadar yeniden yaşatılıyor.

Dünya Eğitim Gönüllüler Birliği Derneği, Telgraf Yapım ve Güneş yapımcılık işbirliği ile başlatılan ‘Çanakkale’den Cumhuriyet’e Gerçek Tarihi Objeler Sergisi’ Edirne Erasta AVM’de açıldı. Sergi, Haziran’ın 15’ine kadar açık kalacak.

Serginin Milli Mücadelenin her yaştan insana odaklı olduğunu ama özellikle genç nesile çok önem verildiğini belirten serginin yöneticisi Suat Yılmaz “Biz bu yüzden Süperman, Batman, Spiderman, Barbie gibi sanal kahramanlar yerine özellikle çocuklarımıza sevdirerek öğretmek için çizgi romanlar, oyunlar, resimli öyküler yapıyoruz. Madem çocuklarımız büyük işler yapacaklar kahramanları gerçek kahramanlar olmalı” dedi.

“YAŞLISINDAN GENCİNE ÇANAKKALE’DEN CUMHURİYETE SERGİSİ”

Çanakkale’den Cumhuriyet’e Gerçek Tarihi Objeler Sergisi’projesini aile etkinliği olarak tasarladıklarını belirten Yılmaz, Sadece gerçek objeler, tarihi objeler yok aynı zamanda çocukların ilgisini çekecek birebir maketler var burada. İnsanlara Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı sürecinde kullanılmış gerçek tarihi objeler olan silahları, süngüleri, mataraları, askeri kıyafetleri, ilaç şişelerini görüyorlar. Hemde o dönemleri yansıtan maketleri görüyorlar. Aslında bizim bu çalışmalar başlamamız 2005 yılına dayanıyor. Çanakkale’nin 90.yıl etkinliklerini yapan reklam ajansıyız aynı zamanda. O çalışmalarla birlikte çocuklara, özellikler gençlere tarih bilinci kazandırmak için hem bu projeleri yapıyoruz hemde bunları sevdirecek çizgi romanlar, resimli öyküler, kutu oyunları şeklinde eserleri getiriyoruz. Bu projenin adı Çanakkale’den Cumhuriyete. Bu sene milli mücadelenin 100.yılı. Pandemi döneminde Ağustos ayında başladık, bu bizim 35. Şehrimiz. Her şehirde 8-9 gün süren etkinlikler yapıyoruz. Burada da ayın 15’ine kadar bu AVM’nin ev sahipliğinde olacak”dedi.

“SERGİDE HEM MAKETLER HEM GERÇEK OBJELER YER ALMAKTA”

Çanakkale’nin bir süngü savaşı olduğunu hatırlatarak birçok gerçek tarihi objenin yer aldığını söyleyen Yılmaz, “İçerik olarak Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı’nda kullanılmış top araması maketi var, İstiklal Savaşı’nın sembolü olmuş İnebolu’dan kanılarla taşınan cephaneler çok önemlidir Kurtuluş Savaşı’nda. Onu temsilen kanı maketi var. Yine Kurtuluş Savaşı’nda kullanılmış makineli tüfek maketi var. Çanakkale’nin sembolü şehitler abidesi var.  Hem Çanakkale’nin hem Kurtuluş Savaşı’nın kahramanları, komutanları, yerel kahramanlarıyla ilgili maketler var. Cam mekanlarda gerçek objeler var. Mataralar süngüler, mesela Çanakkale Savaşı bir nevi süngü savaşıdır. Orada kullanılmış hem Türk hem yabancı askerlere ait süngüler var. El bombaları, top mermileri, tabancalar, kişisel eşyalar gözlükler kaşıklar, çatallar, çarıklar gibi bir çok gerçek obje var” dedi.

“EDİRNELİLER SERGİMİZE COŞKU VE İLGİ İLE YAKLAŞTI”

Edirne Halkı’nın milli mücadeleyle ilgili coşkulu yaklaşımlarının kendilerini mutlu ettiğini kaydeden Yılmaz, “Biz gittiğimiz yerlerde çok ilgi görüyoruz. Çünkü temsil ettiğimiz konu hakikaten halkın ortak nokta kabul ettiği konular. Mesela bir şehitler abidesindeki mezar taşlarına dikkat edilirse orada her şehirden şehit var. Diyarbakır’dan da var, Edirne’den de var, Tekirdağ’dan, Rize’den, Karadeniz’den de var. Dolayısı ile her gittiğimiz yerde ilgi görüyoruz. Ama Edirne’de özellikle Atatürk’le ilgili, milli mücadeleyle ilgili, coşku ve ilgi ile yaklaştıklarını gördük ve mutlu olduk tabi. Bizim amacımız zaten bu duyguları uyandırmak bu değerleri hatırlatmak. Güzel geçiyor bizim açımızdan.”

“SANAL KAHRAMANLAR YERİNE GERÇEK KAHRAMANLAR”

Sergide Spiderman, Batman gibi sanal kahramanların çocukların zihinlerini işgal etmesi yerine gerçek kahramanları örnek almaları gerektiğine değinen Yılmaz “Etkinliğin bir bölümü aile etkinliği bir bölümü de bizim bu tarihi konuları bilmemiz yetişkinler adına çok önemli ama asıl konu bu değerleri çocuklarımıza aktarmak. Geleceğimiz olan, gelecekte bu ülkeyi yönetecek olan kahramanlarımızı öğretmek. Biz bu yüzden Süperman, Batman, Spiderman, Barbie gibi sanal kahramanlar yerine özellikle çocuklarımıza sevdirerek öğretmek için çizgi romanlar, oyunlar, resimli öyküler yapıyoruz. Madem çocuklarımız büyük işler yapacaklar kahramanları gerçek kahramanlar olmalı. Atatürk öyle diyor, Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır. O sanal kahramanların çocuklarımızın zihinlerini işgal etmesine izin vermiyoruz. Etkinliğin bu tarafıda aileler ve çocuklar tarafından çok ilgi görüyor. Gelen ziyaretçiler çocuklarına bu bilinci kazandıracak şeylerle de karşılaşacaklar yani” şeklinde sözlerini sonlandırdı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.