DOLAR 32,5096 -0.12%
EURO 34,7805 -0.27%
ALTIN 2.423,10-0,27
BIST 9.742,581,01%
BITCOIN 21632700,10%
Edirne
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çeltik üreticisinin isyanı

Çeltik üreticisinin isyanı

ABONE OL
24 Mart 2020 12:32
Çeltik üreticisinin isyanı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Altınyazı Barajı’nın işletmesinde çöken kooperatif sistemi bu kez Çakmak Barajın da deneniyor…

Uzunköprü ve İpsala bölgesinde binlerce dönüm tarım alanını sulamak için inşa edilen Çakmak Barajının işletmesinin kooperatife devredilmesi çiftçileri isyan ettirdi. Sulamanın çöken kooperatif sistemi yerine Hamzadere Barajı’nda olduğu gibi Sulama Birliği aracılığıyla yapılması isteniyor.

İpsalalı Çeltik Üreticisi Mehmet Emin Akay, yıllardır bölgede devlete yük olmadan üretim yaptığını, ekmeğini topraktan kazandığını söyleyerek, “Devletimiz bizler için milyarlarca para harcayarak çok büyük sulama projeleri yaparak bizlerin hizmetine verdi. Ancak milyarlık bu projeler basiretsiz, iş bilmez, eğitimsiz yöneticiler elinde çiftçiler için kolaylık yerine belirli kesimlere peşkeş çekilen, çiftçiye zulüm edilen merkezler haline geldi.” değerlendirmesinde bulundu.

KOOPERATİFLER BATIRILDI

Çeltik Üreticisi Mehmet Emin Akay, tarım alanlarının Sultanköy Sulama Projesi içerisinde kaldığını, 20 yıl süreyle Karasaz Sulama Kooperatifi tarafından barajın işletildiğini hatırlatarak, “Kooperatif elektrik borçlarını ödemedi. Borç batağına girdi. Bölgedeki tarım alanları baraja su basılamaması nedeniyle ekilemez hale geldi. Ancak 2017 yılında Sultanköy Barajı kooperatiften alınarak Hamzadere Sulama Birliğine devredildi “açıklamasını yaptı.

BARAJ KURTULDU

Sultanköy Barajının, Hamzadere Sulama Birliği’ne devredilmesinden sonra Meriç Nehri’nden su basan Tevfikiye ve Sarıcaali pompa istasyonlarının yeniden devreye alınarak aktif hale geldiğini ifade eden Çeltik Üreticisi Mehmet Emin Akay, “Bu sayede Sultanköy Barajına yeniden dolduruldu.  Sulama kooperatifinin batırdığı sistem yeniden çalışır hale geldi. Tesisler hizmet edemez, atıl durumdaki tesis Hamzadere Sulama Birliğine tarafından kurtarılmış oldu. Hamzadere Sulama Birliği tesisleri devir alır almaz, öncelikli olarak Sarıcaali ve Tevfikiye pompa istasyonlarındaki pompaları faal hale getirerek, hemen Sultanköy Barajını doldurmaya başladı. “dedi.

ÜÇ YILDIR BARAJ DOLDURULUYOR

Sultanköy Barajının son üç yıldan beri Hamzadere Sulama Birliği tarafından kış aylarında Meriç Nehri’nden pompalar ile doldurulması sonucu çiftçinin bölgede çeltik ekimi yaptığını kaydeden Mehmet Emin Akay, “Ancak bu dönemde Sultanköy Barajı kurtarıldı ama maalesef DSİ Altınyazı Barajı’nın yönetimini kooperatifte bıraktı. Bu büyük bir hata oldu. Bugün Altınyazı Barajı boş durumdadır. Sultanköy ise doludur. Barajların kooperatifler tarafından işletildiğinde üreticiler yönetimsel hatalar nedeniyle mağdur olmaktadır. Birlik yönetimlerinin daha sağlıklı işlediği açıkça ortadadır. “ifadelerini kullandı.

DSİ SEYREDİYOR

Altınyazı Barajı’nı kooperatife devreden DSİ’nin yaşanan bu gelişmeleri seyrettiğini ve müdahale etmediğini, birlikler aracılığı ile yönetilmesi için adım atmadığını da anlatan Çeltik Üreticisi Mehmet Emin Akay, “Söz konusu sorunlarla ilgili olarak DSİ yetkililerine aktarıldığında, ‘kooperatifler bizim denetimimiz’ dışında diyerek kurtuluyorlar. Tamam kooperatif denetiminin dışında ama, barajlar sağlıklı işetilmediği için tahsisler iptal edilebilir. Sonunda üretici mağdur oluyor. Devlet milyarlarca lira harcayıp baraj yapmış, vermişsin kooperatife işletmeye, sistem çökmüş, neden seyrediyorsun.”eleştirisinde buludu.

HAMZADERE SİSTEMİN YÜZAKI

Hamzadere Barajının işletilmesi için kurulan birliğin başarılı olduğunu, bölgedeki çiftçilerin memnun olduğunu, yönetimde DSİ yetkililerin de yer alması nedeniyle sürekli denetim altında olduğunu anlatan Mehmet Emin Akay, “Bu nedenle DSİ tarafından hazırlanan tanıtım kitaplarında sistem örnek olarak gösteriliyor.

BATAK SİSTEM ÇAKMAK BARAJINDA DEVREYE GİRİYOR

Sultanköy Barajı’nın işletmesinde denenen ve Altınyazı Barajı’nı kullanamaz hale gelen kooperatif sisteminin şimdi de yapımı yeni biten Çakmak Barajı’nda devreye sokulduğu ortaya çıktı. DSİ tarafından 7 kişinin bir araya gelerek kurduğu, hiçbir altyapısı olmayan, daha önce deninmiş ve sonucu hüsranla bitmiş kooperatife Çakmak Barajının işletmesinin DSİ tarafından tahsis edildiğini kaydeden Çeltik Üreticisi Mehmet Emin Akay, “Bu nasıl bir mantıktır. Altınyazı ortada atıl durumda bulunuyor. Şimdi de aynı akıbeti Çakmak bekliyor. Hamzadere Sulama Birliği 6172 Sayılı Kanun gereği DSİ’nin tesislerini işletmek üzere kuruldu. Kar amacı gütmeyen, tesislerden faydalanmak isteyenlerin üye olma mecburiyeti olan ve denetlenen bir kuruluş. Başarılı da oldu. Türkiye’nin en başarılı Birliği 185 bin dekar alanı işletirken, hemen yanı başındaki 500 bin dekar alana sahip Çakmak Barajı Sulama Tesisinin yeni bir kooperatife devir etmesi sonucu belli bir oyundur. “dedi.

HAMZADERE BİRLİĞİNE VERİLSİN

Hamzadere Sulama Birliği’nin tecrübesi ve başarılı işletmesiyle üreticinin güvenini kazandığını bu nedenle iki baraj arasında entegre bir sistem kurulması için Çakmak Barajının DSİ tarafından bu koruma verilmesi gerektiğinin altını çizen üretici Mehmet Emin Akay, “Ortada işleyen bir sistem var. Neden bu sistem yerine yeni kuruluşmuş bir kooperatife veriliyor. Bunu anlamam mümkün değil. Çakmak Projesi ile Hamzadere Projesinin aynı merkezden yönetilmemesi durumunda, ilerleyen zaman diliminde Meriç, İpsala, Keşan ve Enez ilçelerindeki çeltik alanlarının ekilemeyeceği, kontrolsüz bir biçimde kullanılacağı için ekim maliyetlerinin çok artacağı, su kontrolünün tek merkezden olmaması sonucunda çiftçilerin ve ülkemizin milyonlarca lira zarar edeceği ortadadır. “değerlendirmesi yaptı.

Çeltik üreticisinin DSİ’nin bu kararı ile ateşe atıldığını, ortada kamu yararı olmadığını anlatan Akay, hatalı karardan dönülmesi isteğinde bulundu.

Haber Merkezi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.