DOLAR 32,5916 0.34%
EURO 34,8561 0.34%
ALTIN 2.495,340,45
BIST 9.637,171,18%
BITCOIN 21184354,84%
Edirne
17°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çeltik ve ayçiçeği fiyatlarını değerlendirdi

Çeltik ve ayçiçeği fiyatlarını değerlendirdi

ABONE OL
16 Eylül 2022 10:34
Çeltik ve ayçiçeği fiyatlarını değerlendirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’de bu yıl rekor ayçiçeği üreteceğini söyleyen Gaytancıoğlu destek verildiğinde çiftçinin ekim yaptığını işaret etti.

Türkiye’deki pirinç ihtiyacını yüzde 55 ile Edirne’nin kaşıladığını hatırlatan Gaytancıoğlu, çeltikte 15 senedir desteğin 10 kuruş olduğunu bunun 2 lira olması gerektiği ifade etti

“BU YIL 1 MİLYON 700 BİN TON AYÇİÇEĞİ HASADI BEKLİYORUZ”

Çiftçinin maddi destek aldığında ciddi bir ekim yapabileceğini bu yıl üreticilerin gösterdiğini işaret eden Okan Gaytancıoğlu; “Şimdi ekin diyorlar. Her yeri ekin diyorlar. Ama arkasında durmayan bir iktidar var. Yani çiftçi ekti. Bakın ayçiçeğinden başlayalım. Hem de gerçekten fazlaydı. Geç̧miş̧ yıllara baktığımızda İl Başkanımın dediği gibi Erzurum’a gittim, ayç̧içeğ̆ini gö̈rdü̈m. Balıkesir’e gittik, mitinge her yer ayçiçeğiydi. Bursa’dan geçtik, ayçiçeğiydi. Konya’da görevlendirildim. Her yer ayçiçeğiydi. Hoşumuza gidiyor mu? Evet. Hatta Karadeniz Bölgesi’nde Samsun’da, Giresun’da, Tokat’ta, Çorum’da ciddi anlamda ekilişler var. Yani Türkiye bu yıl rekor bir ayçiçeği üretecek ama çiftçimiz de rekor bir zarar elde edecek. Bir milyon 700 bin tonlar civarı bir hasat bekliyoruz. Türkiye’nin ihtiyacı 2 buçuk milyon ton. Yani açığımızı kapatmaya 800 ton kalmış. Bu geçtiğimiz yıl 1 buçuk milyon tondu. Onun öncesinde bir milyon 300 bin tondu. Demek ki ‘Ekin’ dedikleri zaman çiftçi parayı gö̈rdü̈ğ̆ü̈ zaman ekmiş̧”dedi

“CHP İKTİDARINDA İLK KENDİ KENDİMİZE YETECEĞİZ SONRA İHRACATÇI ÜLKE OLUP PARA KAZANACAĞIZ”

Hükümeti artık eleştirmeyeceklerini çünkü gidici olduklarını söyleyerek kendi iktidarlarında tarıma büyük önem verecek kalkınma planlarını uygulayacaklarını vurgulayan Okan Gaytancıoğlu “Biz bunları son defa konuşuyoruz. 7 seneden beri biz bunları dile getiriyoruz. Çiftçinin sömürüldüğünden bahsediyoruz. Ama artık gidici olan bir Hükümetin çok da fazla eleştirisini yapmamıza gerek yok. Çünkü gidiyorlar. Göz göre göre bu görünüyor. Perşembenin gelişi Çarşamba’dan bellidir. Ama giderken de maalesef üreticinin kanını emiyorlar. Yani üreticimiz gözümüzün önünde eriyor. Yani ayçiçeği ekti çiftçi, arkasında duran olmadı. Kanola ekti yine bir yağ bitkisi, kanola çiftçisinin arkasında durulmadı. Ya bu üreticiden siz ne istiyorsunuz?. Ama Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında Biz planlı üretimle ayçiçeği üretimini arttıracağız. İkinci ürüne destek vereceğiz ve Türkiye ilk yıllarda kendi kendine yeterli olacak. Sonra da ihracatçı bir ülke olup para kazanacağız.
Çünkü bizim işleme kapasitemiz 8 milyon ton biz 2 buçuk milyon ton ürettiğimizde kendi kendimize yeterli oluyoruz”dedi

“TÜRKİYE’NİN YÜZDE 55 PİRİNCİNİ TRAKYA DĞEİL EDİRNE KARŞILIYOR”

Hükümet tarafından ekin denmesine rağmen çiftçinin ektiğini ancak desteklerin yetersiz kaldığını söyleyerek pirincin Türkiye’de yüzde 55’ini Edirne’nin karşıladığını hatırlatan Gaytancıoğlu “Yine ikinci ürünümüz bölgemizin en temel ürünlerinden biri. Türkiye’nin yüzde 55 pirincini sadece Edirne karşılıyor arkadaşlar. Trakya bölgesi değil Edirne. İki gün ö̈nce TMO fiyat açıkladı. Bazen açıklar niye açıkladın deriz. Bazen açıklamaz niye açıklamıyorsun deriz. Sözde üreticiyi korumak açısından fiyat.
Çeltikte 15 yıldan beri destekleme primi 10 kuruş̧. Hani ekin diyorlar, arkasında duran yok. Bunun primi en az 2 lira olmalı diye söyledik. Kaldı ki çeltik su içinde yetişen çok zor koşullarda yetişen bir üründür”şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.