DOLAR 32,4551 -0.11%
EURO 34,7458 -0.67%
ALTIN 2.436,800,04
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2063202-1,30%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çeltikte damla sulama dönemi

Çeltikte damla sulama dönemi

ABONE OL
13 Kasım 2021 22:44
Çeltikte damla sulama dönemi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de “Damla Sulama Yöntemi ile Çeltik Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında damla sulama yöntemi ile çeltik yetiştiriciliği yaygınlaşıyor. Edirne Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, damla sulama sisteminin çeltikte kullanımı ile bitkinin ihtiyaç duyduğu kadar su kullanılacağını ve su kayıplarının minimize edileceğini belirterek, “Bu sayede de yüzde 60’ın üzerinde su tasarrufu ile ilimizdeki su ve toprak kaynaklarının koruması sağlanacaktır” dedi.

Türkiye’nin çeltik üretiminin yüzde 41’inin karşılandığı Edirne’de, su tasarrufu sağlamak ve çeltik ekiminde kullanılamayan eğimli arazileri değerlendirmek için ‘Damla Sulama Yöntemi ile Çeltik Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi’ hayata geçirildi. Bölgede ilk kez uygulanan proje ile tarım arazileri daha verimli kullanılarak, tarımsal ekonomiye katkı sağlanacak.

Bu kapsamda dün Edirne Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, merkeze bağlı Karakasım köyünde damla sulama yöntemiyle ekim yapılan arazide üreticilerle birlikte incelemelerde bulundu.

Bayazıt, gazetecilere yaptığı açıklamada, damla sulama yöntemiyle çeltik ekiminin birçok avantajı olduğunu söyledi.

“Damla Sulama Yöntemi ile Çeltik Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi”nin lansmanını İpsala’nın Kumdere köyünde yapıldığını hatırlatan Beyazıt, “Proje kapsamında ilimizde 32 üreticimize yüzde 75 hibeli olarak toplam 20 bin 320 kilogram sertifikalı çeltik tohumu teslim edilerek 930 dekar alanda ekimi sağlanmıştır. Projemizin toplam bedeli 324 bin TL. olup, 265 bin TL’si Bakanlık katkısı, 59 bin TL’si çiftçi katkısıdır” dedi.

“2021’DE 500 BİN DEKAR ÇELTİĞİN EKİMİ BEKLENİYOR”

Çeltik, dünyada mısır ve buğdaydan sonra en fazla ekilişi gerçekleştirilen tarımsal

Ürün olduğuna dikkat çeken Bayazıt, “Sulama suyu sağlama olanaklarına bağlı olarak ülkemizin bütün coğrafi bölgelerin de, yaklaşık 35 ilde ekilmektedir. İlimiz; 2020 yılı TÜİK rakamlarına göre; 494 bin dekarlık ekim alanı ve 397 bin ton üretim miktarı ile ülkemiz çeltik üretiminin yüzde 41’ini gerçekleştirerek Türkiye çeltik üretimi sıralamasında 1. Sırada yer almaktadır. 2021 yılı üretim sezonunda ilimizde 500 bin dekar çeltik ekimi gerçekleşmesi beklenmektedir. Çeltik tarımında en önemli kısıtlayıcı etmen sulama suyunun sağlanması ve yönetimidir. Yoğun su ihtiyacı ve uygulamada yapılan hatalar birim alanda aşırı su kullanımı doğurmaktadır” dedi.

SU KAYNAĞI YETERSİZLİĞİ VE TOPOĞRAFYA BOZUKLUĞU, MİKRO SULAMAYI GÜNDEME GETİRDİ”

Bayazıt, İlimizde çeltik bitkisinin su tüketiminin iklim koşullarına göre değişmekle birlikte 1. dekar alanda bin 800 ila 2 bin ton arasında değiştiğini belirterek, “Bununla beraber uygulama da su tüketimi, kayıplardan dolayı tahmin edilen miktardan çok daha fazla gerçekleşmektedir. Ülkemizde genelde çeltik, devamlı sulama ile su altında tutularak yetiştirilir. Su kaynağının yetersiz ve topoğrafyanın bozuk olduğu alanlarda, mikro sulama dünyada olduğu gibi ülkemizde de gündeme gelmiştir” dedi.

“BİTKİLERİN İHTİYAÇ DUYDUĞU KADAR SU KULLANILACAK”

Proje ile damla sulama sisteminin çeltikte kullanımı gerçekleştirilerek; bitkinin ihtiyaç duyduğu kadar su kullanılacağını ve su kayıplarının minimize edileceğini belirten Bayazıt, “Bu sayede de yüzde 60’ın üzerinde su tasarrufu ile ilimizdeki su ve toprak kaynaklarının koruması sağlanacaktır. Tasarruf edilecek su ile daha fazla alan sulanabilecek, ayrıca daha önce çeltik ekilmemiş olan 930 dekarlık alan da çeltik üretimine kazandırılarak, ekim alanı arttırılacaktır. Bunun da beraberinde çiftçi ekonomisine katkı, bölge kalkınmasına ve dolayısıyla ülke ekonomisine katkı sağlaması beklenmektedir” dedi.

“DAMLA SULAMA YÖNTEMİ İLE ÇELTİK YETİŞTİRİCİLİĞİ PROJESİ’NİN ANA HEDEFLERİ”

Projesi ana hedeflerini de sıralayan Bayazıt, “Proje ile tarımda kuraklık tehlikesine karşı suyun kontrollü kullanımını sağlamak, “Çeltik yetiştiriciliğinde kullanılan sulama suyu miktarını ve yakıt tüketimini azaltarak tarım da doğal kaynakların tasarruflu kullanılması için örnek model oluşturmak, Çeltik tarımında münavebeli ekimi mümkün kılarak sürdürülebilirliği sağlamak, toprak hazırlığının tesviye işlemine gerek olmadan yapılabilmesini mümkün kılmak, Çeltik tarımının yalnızca ova arazilerde sınırlı kalmayıp eğimli arazilerde de yapılabilmesini sağlamak, Bir yıl içerisinde çeltik ekilen parselden özellikle yem bitkisi ekilişi yapılarak ikinci ürün elde etmek projemizdeki ana hedeflerimizdir” dedi.

“DAMLA SULAMA YÖNTEMİ ÜRETİCİLER İÇİN BÜYÜK KOLAYLIK”

Merkeze bağlı Tayakadın köyünden üretici Ersan Fırtına da, 1985 yılından bu yana çeltik üreticiliği yaptığını belirterek, “Geleneksel anlamda çeltik ekiciliği yapıyorum. Ama bu yıl ilk kez Edirne Tarım İl Müdürlüğünün destekleriyle, yardımlarıyla beraber Damlama Sulama yöntemiyle çeltik ektik. Tabi bu çeltik ekimini bayır arazide gerçekleştirdik. Çeltik ekiminin yapılamayacağı, suların daha az olduğu yerlerde gerçekleştirdik. Mayıs ayının 22’sinde biz çeltiğimizi ektik, ilaçlarımızı attık, ilk sulamamızı yaptık. Daha sonra yağmurların yardımıyla da buraya kadar getirdik. Bundan üç gün öncesine kadar ilaçlamasını yaptık. Onun için şimdi birkaç gün su vermeyeceğiz. Ondan sonra tekrar su vermeye devam edeceğiz. Tabi ki bu proje çok güzel bir proje gördüğümüz kadarıyla. Bu bize çeltik ekilemeyen alanlarda çeltik ekimi sağlıyor. Tabi ki bunu buğday ve ayçiçeğiyle kıyaslayacağız. Bize getirisinin daha fazla olacağını, bize daha fazla para kazandıracağını düşünüyoruz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.