DOLAR 32,5397 0.15%
EURO 34,9119 -0.26%
ALTIN 2.435,47-0,02
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 2092915-0,35%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cengiz’den “1746 Edirne Yangını” kitabı

Cengiz’den “1746 Edirne Yangını” kitabı

ABONE OL
21 Mart 2023 11:01
Cengiz’den “1746 Edirne Yangını” kitabı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Üniversitesi Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü Dr. Öğr. Üyesi Hasan Ali Cengiz, “1746 Edirne Yangını (Harîk-i Kebîr)” adlı kitabını, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na takdim etti.

Dr. Öğr. Üyesi Hasan Ali Cengiz’in, 1746 yılında Edirne’de yaşanan ve Harîk-i Kebîr (büyük yangın) olarak tarihe geçen yangını konu alan kitabı, Trakya Üniversitesi Yayınları’ndan okuyucuyla buluştu. Dr. Öğr. Üyesi Hasan Ali Cengiz, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nu ziyaret ederek kitap takdiminde bulundu.

Görüşmede, kaleme aldığı “1746 Edirne Yangını (Harîk-i Kebîr)” kitabına ilişkin Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na bilgiler veren Dr. Öğr. Üyesi Hasan Ali Cengiz, “Yangınlar, tarihte insanların engellemede zorlandıkları felaketlerden biri olmuştur. Bundan dolayı Osmanlı toplumu, deprem ve yangınlar için kıyâmet-i suğrâ (küçük kıyamet) olarak adlandırılmıştır. Yangınlar, şehirlerde oluşturduğu ağır hasarlar ile toplumları ekonomik, demografik ve sosyal açıdan etkilemiştir. Birçok Osmanlı şehrinin tarihinde sıklıkla rastlanılan ve etkileri büyük olan yangınlar, harîk-ı kebîr (büyük yangın) adıyla anılmıştır. Edirne’de de 1746 yangını 60’dan fazla mahalleyi etkilediğinden dolayı 1746 Harîk-i Kebîr’i olarak tarihe geçmiştir. Bu yangını konu edinen 1746 Edirne Yangını (Harîk-i Kebîr) isimli çalışmamız ile yangında zarar gören resmi, dini ve ticari yapılar ile hamam ve çeşmelerde oluşan hasar ortaya konulmuştur.” dedi.

Söz konusu kitabın Edirne’yi ve bir yaşanmışlığı ortaya koyması açısından önemli olduğu belirten Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, kitap takdiminden duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Edirne gerek dünya tarihi gerekse milli tarihimiz açısından önemli bir merkez olmuştur. Coğrafi ve stratejik konumu nedeniyle birçok savaşa sahne olan Edirne’de yaşanılan tahribatlar ve doğal afetler, var olan birçok eserin günümüze ulaşmasına engel olmuştur. Bu bakımdan Dr. Öğr. Üyesi Hasan Ali Cengiz’in 1746 yılında gerçekleşen Büyük Edirne Yangınını ele aldığı bu eseri oldukça kıymetli buluyorum. Hocamızın uzun uğraşlar ve kıymetli çalışmaları sonucu ortaya çıkan bu eserin, şehrimizin tarihinde bir noktayı daha aydınlatmasını ve yeni bilimsel çalışmalara öncülük etmesini temenni ederim.” ifadelerini kullandı.

Ziyaret, hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından sona erdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.