DOLAR 32,5223 -0.11%
EURO 34,9589 0.27%
ALTIN 2.449,291,09
BIST 9.704,36-0,18%
BITCOIN 2064562-2,25%
Edirne
24°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Çiftçi destek alamazsa üretim zorlaşır”

“Çiftçi destek alamazsa üretim zorlaşır”

ABONE OL
21 Aralık 2021 11:06
“Çiftçi destek alamazsa üretim zorlaşır”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Birlik açısından 2021 yılını değerlendiren Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Safak Kırbiç, girdi maliyetlerinin artması ile çiftçinin sıkıntılı bir süreç yaşadığını belirterek, hükümetin vereceği desteklerle çiftçinin üretime devam edebileceğini ifade etti.

Geçen kampanya döneminde 278 bin ton ürün satın alarak üreticilere 1 milyar 600 milyon lira ödendiğini aktaran Şafak Kırbiç, bu yılın kar paylarını da 5 Ocak’ta dağıtılacağını aktardı. Kırbiç ayrıca, vahim sonuçlar doğurabileceği sebebiyle de üreticilere eksik gübre kullanımı konusunda tavsiyede bulundu.

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Safak Kırbiç, 2021yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 “278 BİN TON ÜRÜN ALDIK, 1 MİLYAR 600 MİLYON LİRA ÜRETİCİLERİMİZE ÖDEDİK”

2021 yılının üreticiler, ülkemiz ve dünya açısından zor bir yıl olduğunu belirterek, “Bazı bölgelerde sel, bazı bölgelerde kuraklık, pandemi etkili oldu. Bunların etkisiyle ürün fiyatlarında ciddi artışlar. Döviz artışından dolayı da fiyatlarda yükselişler oluştu. Ürün tedariki ile ilgili zaman zaman bizim alanımız olarak ayçiçeği yağında sıkıntı yok. Ülke üretiminde yaklaşık yüzde 50-60 civarı karşılanmakta. Diğer kalan kısmı ham yağ ve çekirdek olarak ithal edilip burada rafine edilerek tüketicilere sunulmakta. Trakya Birlik olarak bizde geçtiğimiz kampanya döneminde 278 bin ton ürün mubayaasında bulunduk. Yaklaşık parasal değeri 1 milyar 600 milyon lira civarında. Bunlar üreticilerimizin hesaplarına yatırılmıştır. 1 Ağustos itibariyle kampanyamız başlamıştı. Kampanya dönemi bitine kadar 15 gün içinde üreticilerimizin paralarını ödedik. Önümüzdeki süreçte de yeni ana sözleşmemiz gereği kar payı anlamında üreticilerimize ödeme oluşuyor. Bu kar payı 2020-2021 döneminin oluşacak. Bu yılın ki bir dahaki yıl oluşacak Trakya Birlik’in yılbaşı 1 Ağustos’ta başlıyor. Diğer şirketler gibi 1 Ocak’ta 31 Aralık’ta son değil. Yeni kampanya dönemi 31 Temmuz’da biter 1 Ağustos’ta yeni kampanya dönemi başlar. İnşallah bu dönemde de karlı bir yıl geçirip, bu yılın kar payını da inşallah ortaklarımıza ayın 5’i itibariyle kar payını dağıtacağız.  5 Ocak 2022 tarihinde birliğimizin mali genel kurulu yapılacak. Oradan da ortaklarımıza geçtiğimiz yılın kar payını dağıtacağız. Ortaklarımız inşallah memnun olacaklardır. Ortaklarımız bu süreçte pandemiden dolayı yaşanan dünyadaki olumsuz şartlardan dolayı zor bir dönem geçiriyor. Kurum, ülkemiz, dünya açısından da sıkıntılı bir süreç var. Şu anda işlerimiz iyi gidiyor. İnşallah olumsuz bir tablo oluşmaz. Böyle Verimli ve bereketli bir yıl geçiririz” dedi.

“BU GİRDİ MALİYETLERİ İLE ÇİFTÇİNİN ÜRETİM YAPMASI ZORLAŞMAKTA”

Çiftçilerin artan maliyetler sebebiyle zorluk yaşadığını ve beklentilerinin ileriki süreçte verilecek destekler olduğunu kaydeden Kırbiç, “Girdi maliyetleri son yılların en büyük artış gösterdiği zaman dilimindeyiz. Bunlar tabiki de Trakya Birliğin elinde değil. Tüm dünyada gübre fiyatlarında bir yükseliş söz konusu. Diğer girdi maliyetleri de tarım ilaçlarında, tohumda, akaryakıtta girdi maliyetleri çok yüksek seviyelere ulaştı. Bu sevilerde çiftçilerimizin üretim yapması zorlaşmakta. Bizim beklentimiz ileriki dönemlerde fiyat artışları ile bunların tamamlanması. Hükümetimiz tarafından bunların göz önünde bulundurulacağını tahmin ediyoruz. Desteklerin arttırılması ile devletimiz açıkladığı taban fiyattaki artışlar ile çünkü başka bir şekilde sürdürülebilirlik yürütülemez.  Bu çiftçinin üretimi devam ettirmesi için para kazanması gerekiyor” dedi.

“EKSİK GÜBRE KULLANIMINI TAVSİYE ETMİYORUM, VAHİM SONUÇLAR DOĞURABİLİR”

Eksik gübre kullanımı konusunda tavsiyede bulunan Kırbiç, “Buğdayda, ayçiçeğinde çok gübre kullanımı yok. Bazı bölgeler hiç kullanmıyor. Kullanılan bölgelerde de az miktarda kullanılabiliyor. Gübresiz ekim buğdayda az kullanıldığında o da sıkıntılı bir tablo. Verim kaybına neden olabilecektir. Her ne kadar yüksek maliyet getirse de eksik gübre kullanımını tercih etmemelerini tavsiye ediyorum. Çünkü o daha vahim sonuçlar doğurabilir. Hem kişisel bir kayıp hem de ülkenin milli geliri ekonomisi anlamında bir düşüş yaşatacaktır. Üreticilerin bunu dikkate alması önemlidir. Üretici bizim bölgemizden üretimden vazgeçmez. Çünkü Anadolu’daki bazı bölgelerde sulama ve kuraklıktan maliyeti karşılamama gibi bir tablo oluşuyor. Ama bizim bölgelerimizde üreticimiz üretimden vazgeçmesi söz konusu değil. Çok çorak arazilerde zaten orada 2 yıl nadas dediğimiz sistem işliyor. Bizim bölgelerimizde üretimden vazgeçme yok ama eksik gübre kullanımından dolayı eksik bir ürün alma gibi bir tablo oluşması ülkemiz açısından da çiftçimiz açısından da problem yaratabilir.  Devletimiz oluşan fiyat farkını tedavi edecek diye düşünüyorum” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.