Edirne Ziraat Odası Başkanlığı, yaklaşan hasat dönemi öncesinde çiftçilere ve tarım araçları kullanıcılarına yönelik önemli uyarılarda bulundu. Ziraat Odası, traktör ve biçerdöver gibi tarım araçlarının kullanımının artacağı bu dönemde meydana gelebilecek kazaların en aza indirilmesi için dikkat edilmesi gereken hususları sıralarken, anız yakmanın da zararları hakkında uyarılarda bulundu.
TARIM ARAÇLARININ BAKIM VE GÜVENLİĞİ
Ziraat Odası, biçerdöver sahiplerine hasat sezonundan önce tamir, bakım ve ayarlarını tekniğine uygun şekilde yaptırarak araçlarını hasada hazır hale getirmeleri gerektiğini hatırlattı. Tarım ürünlerinin taşınmasında kullanılan lastik tekerlekli traktörlerin, bağlı römork veya yarı römorkların ışık donanımlarının eksiksiz olması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, bu araçların arka kısımlarına yansıtıcı şeritler ve reflektör takılması gerektiği ifade edildi.
Açıklamada, traktörlerde flaşörlü yanıp sönen sarı ışıklı dönerli uyarı lambalarının kullanılır durumda olması gerektiği ve traktörlerin zorunlu olmadıkça karayoluna çıkmaması gerektiği belirtildi. Trafiğe çıkacak olan traktör, biçerdöver gibi zirai araçların zorunlu trafik sigortalarının yapılmasının önemine de dikkat çekildi.
ANIZ YAKMANIN ZARARLARINA DİKKAT ÇEKİLDİ
Edirne Ziraat Odası Başkanlığı, çiftçilere hasat sonrası anız yakılmaması yönünde de uyarılarda bulundu. Açıklamada, “Hububat hasadından sonra ikinci ürün ekimi için kısa sürede toprak hazırlığını tamamlamak, toprak işlemede kolaylık sağlamak, hastalık ve zararlılarla mücadele edilmesi, yabancı ot kontrolü ve hasat sonrası artıkların ekonomik bir değer taşımadığı düşünceleri ve çoğu zaman bir alışkanlık haline geldiği için yasak olduğu halde anız yakma olaylarıyla karşılaşılmaktadır” denildi.
Anız yakmanın sayısız zararlarına değinilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Orman yangınları ve hasat edilmemiş komşu tarlalara yangın sıçraması, toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olması, toprakta bitkilere yararlı olan besin maddelerinin yanması ve azalması sonucu zamanla toprağın verimliliğinin düşmesi ve çorak topraklar haline gelmesi, su ve rüzgar erozyonunu artırarak toprağın en değerli üst katmanlarının taşınmasına yol açması, anız yakma sonucunda doğal dengenin bozularak zararlı böcekler ve hastalıkların çoğalması.”
DOĞRU HASAT VE TOPRAK İŞLEME
Hububat hasadı sırasında biçimin mümkün olduğu kadar alçaktan yapılması gerektiğine değinen açıklamada, “Hububat hasadı yapıldıktan sonra biçerdöverin arkasında bıraktığı sap samandan oluşan namlular balya makinesi ile balyalanarak hayvan yemi olarak veya ahırlarda altlık olarak kullanılabilir. Namlu denilen bu sap ve saman tarladan uzaklaştırıldıktan sonra geriye kalan anız, sap parçalayıcı makineler ile parçalanarak toprağa karıştırılmalıdır. Bu şekilde bir toprak işleme ile anızın toprağa karıştırılması, toprağa birçok fayda sağlar ve anız yakmanın doğuracağı zararlar da önlenmiş olur.”
YANGIN RİSKİNE KARŞI DİKKAT
Edirne Ziraat Odası Başkanlığı, ayrıca sigara izmariti ve mercek görevi gören cam şişe gibi malzemelerin ekili alanlara ve kuru otların olduğu yerlere atılmaması gerektiğini belirterek, bu tür malzemelerin yangın riskini artırdığına dikkat çekti.
Haber: Mehmet Güzey
GÜNCEL
11 Nisan 2025GÜNCEL
11 Nisan 2025GÜNCEL
11 Nisan 2025GÜNCEL
11 Nisan 2025MARMARA BÖLGESİ
11 Nisan 2025MARMARA BÖLGESİ
11 Nisan 2025GÜNCEL
11 Nisan 2025