DOLAR 32,3310 0.24%
EURO 35,0949 -0.12%
ALTIN 2.298,420,93
BIST 9.054,222,81%
BITCOIN 22791750,57%
Edirne
22°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cingöz’den tarife üzeri fiyat veren esnaflara sert uyarı

Cingöz’den tarife üzeri fiyat veren esnaflara sert uyarı

ABONE OL
5 Kasım 2022 10:52
Cingöz’den tarife üzeri fiyat veren esnaflara sert uyarı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, piyasada tarifesi 75 lira olan ciğer 90 lira uygulayan, bazı esnaflarında çorba ve döner satışında farklı fiyat uygulayanları disiplin kuruluna sevk edeceklerini, denetimlerin artması gerektiğini de belirtti.

Edirne kamuoyunda çift tarife söylentilerine karşı çıkan Başkan Cingöz, tarifenin tek olduğunu bazı esnafların kafasına göre 2 farklı fiyat uyguladığını aktardı. Tarifenin üzerine fiyat verenler için işlem başlatacaklarını belirten Başkan Cingöz, “Esnaf tarifenin üzerinde mal ve ürün satamaz. Esnafa benim çağrım esnafa tarifeye uysunlar. Şu anda da zam verilecek konjonktür de yok. Bana gelen şikayetle ilgili disiplin soruşturmasını başlatacağım” dedi.

 “ESNAF TARİFENİN ÜZERİNE MAL VEYA ÜRÜN SATAMAZ”

Bazı esnafların tarife üzerine fiyat verdiğini ve bunu yapamayacağını söyleyen Başkan Kemal Cingöz, “Bize henüz gelen zam talebi yok. Ancak piyasada şu an tava ciğeri zamlı satan esnafların olduğu söyleniyor ve bu konuda da şikayetler var. Şikayet bana da geldi. Ama esnaf tarifenin üzerinde satış yapamaz. Yapıyorsa da denetlenir, yetkililer gereğini yapar. Şimdi bu sabah ben geldim, bana bir şikayet geldi, sordum. Bu esnaf, ticaret odasına mı kayıtlı, esnaf odaları birliğine mi? Bize kayıtlıymış. Bugün disiplin işlemini başlatacağım. Disipline sevk edeceğiz. Ama disiplinin vereceği ceza bir şey ifade etmez. Çünkü verebileceğimiz rakam belli. İki tas çorbada çıkaracak adamı cezanın farkını. Tava ciğeri bazı esnafların 90 lira yaptıklarını bende yeni duydum. Yapamaz. Esnaf az önce de ifade ettiğim gibi tarifenin üzerinde mal ve ürün satamaz. Satıyorsa sonuçlarına katlanmak zorundadır. Bunu denetimini yapıp, fahiş fiyat artışı haksız fiyat değerlendirme kuruluna kadar da gidebilir bu iş. Olmaması lazım” dedi.

“PİYASADA TARİFE DEĞİL ÇİFT FİYAT VAR”

Esnaflar arasında başka bir tarife değil tek tarife olduğunu, ancak bazı esnafların farklı fiyatlarla yol izlediklerine değinen Cingöz, “Piyasada çift tarife yok çift fiyat var. Esnafın kendi belirlediği fiyat. Tarife her yerde aynı tarife var. Çünkü tarifeyi veren iki kurum var. Ticaret odasına kayıtlı olanlara ticaret odası, esnaf odasına kayıtlı olan esnaflara da esnaf odası. Ben Ticaret Odasıyla da görüştüm. Henüz ticaret odasının vermiş olduğu bir zam ortada yok. Tarifesiz satış, tarife dışı” dedi.

“SORUŞTURMA BAŞLATACAĞIM”

Şu anda ortada zam yapılacak bir konjonktür olmadığını, yılbaşında belirlenecek asgari ücrete göre fiyatların evrileceğinin altını çizen Cingöz, “Esnaf kafasına göre mi derseniz, çıkan sonuç o. Kafasına göre tabii. Tarife olmadıktan sonra neye göre yüksek satıyor ki? Bunun denetlemesini belediyede yapabilir, il ticaret de yapabilir. Bağlı bulunduğu odalar da yapar. Ben dediğim gibi disiplin soruşturmasını başlatacağım bana gelen şikayetle ilgili. Bana gelen şikayette çok yüksek, aşırı. Ciğer falan da değil bana gelen çorba ve döner. Bana gelen ciğerle ilgili değil.  Esnafa benim çağrım esnafa tarifeye uysunlar. Şu anda da zam verilecek konjonktür de yok orta yerde, bana göre. Çünkü aşağı yukarı iki, iki buçuk aydır fiyatlarda geliyor.  Önce bir yılbaşını görelim. Yılbaşı’na da bir şey kalmadı. Aralık ayının ortasına doğru zaten bu asgari ücret tespit komisyonu. Asgari ücreti de belirleyecek. Fiyatlar nereye evrilecek? Dün Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle trafik cezaları, motorlu taşıtlar vergisi, pasaport harçları yüzde 122 arttırıldı. Bekleyelim görelim bakalım nereye gidecek bu fiyatlar? Zamdan sonra işler mutlaka azalır ama şimdi Edirne ayrı bir kent. Edirne’de işlerin düşeceğini ben düşünmüyorum. Edirne halkı zaten çok fazla alışveriş yapmıyor esnaftan. Yapan Bulgarlar. Onun için Edirne’yi fiyatların yükselmesi çok fazla etkilemez. Ama ilçeleri etkiler” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.