DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20773841,96%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ciravoğlu’ndan aspirin uyarısı!

Ciravoğlu’ndan aspirin uyarısı!

ABONE OL
31 Ekim 2020 11:37
Ciravoğlu’ndan aspirin uyarısı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Eczacı Odası Denetleme Kurulu Başkanı Şükrü Ciravoğlu, ABD’de önerilen Aspirin’in Covid-19’a karşı herkes tarafından kullanılamayacağı, vatandaşların ilk hekime danışması gerektiğini söyledi.

ABD’nin Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, aspirin kullanımının kanda pıhtı oluşumunu engelleyerek Covid-19 kaynaklı ölüm riskini düşürdüğü duyurulmuştu. Ancak Türkiye’de özellikle mide ve bağırsak kanaması geçirmiş kişilerin bu ilacı Covid-19’dan korunmak için kullanmadan önce hekime başvurması gerektiği, aspirini her hasta için uygun olmayacağı görüşü geldi. Daha önce mide, bağırsak kanaması geçirmiş ve ülser hastalığı olan kişilerin doktor kontrolünde bu ilacı alması gerektiğini söyleyen Eczacı Şükrü Ciravoğlu, “Covid-19 gelince damar tıkanıklığı yapar diye koruyucu olarak aspirine başvurmak doğru değil. Panikle böyle bir önlem almaya çalışmak doğru bir yaklaşım değil. Mutlak suretle hekimin kontrolünde ve onun önerisi doğrultusunda kullanılması gerekiyor” şeklinde önemli uyarıda bulundu.

“PANİKLE BÖYLE ÖNLEM ALMAYA ÇALİŞMAK DOĞRU DEĞİL”

Ciravoğlu, “Adı üstünde Aspirin bir ilaç. Bunu böyle değerlendirmek lazım baştan. Her ne kadar çok yaygın kullanımı da olsa aspirinin kan sulandırıcı özelliği var. Pıhtı oluşmasını engelleyip, çok yüksek değerli kan sulandırıcı değil ama koruyucu olarak kanı sulandırarak pıhtı ya da damar tıkanıklığına yol açabilecek bazı kalp ve damar hastalıklarında koruyucu olarak, önlem olarak kullanılması mümkün ve kullanıyor da çokça herkes. Ancak bunun Kovid-19 ile ilişkisini irdelersek şöyle bir konu var; bir kere Covid-19’un ölüm nedenleri henüz tamamıyla netleştirilmiş değil. Ama çok sıkça görülen bir tanesi Akciğerlerde zatürreye neden oldu, diğeri de kanda pıhtı oluşmasını sağlayıp, damar tıkanıklığı nedeniyle ölüme sebebiyet vermesi. Bunu da kan pıhtılaşması nedeniyle oluşacak vakalara karşı aspirinin koruyucu olarak kullanılması ifade edilmiş anlaşıldığı kadarıyla. Ama bunun doktor kontrolü olmadan ya da kişinin kendi durumu belli olmadan kullanılması doğru değil. En basitinden sindirim sistemi için problem yaratabilen bir ilaç. Daha önce geçirilmiş mide, bağırsak kanaması veya mevcut ülser hastalığı varsa bunun kanamaya yol açabileceği ve çok ciddi sonuçlar doğurabileceği bilinen bir gerçek. Dolayısıyla dolaylı yoldan panikle böyle bir önlem almaya çalışmak doğru bir yaklaşım değil. Mutlak suretle hekimin kontrolünde ve onun önerisi doğrultusunda kullanılması gerekiyor “dedi

“HEKİM, ECZACI OLAYİ DİŞİNA ÇİKARSA TİCARİ ALANA GİRİYOR”

Bunun küresel bir ticaret meselesi olduğunu da söyleyen Şükrü Ciravoğlu “Burada tabi çıkış noktasını baz aldığımızda şuna da dikkat etmemiz gerekiyor. Bu bir küresel ticaret meselesi, sonuçta küresel sermaye ortadaki ürün ilaç dahi olsa tamamıyla pazarlama satış ve karı düşürme öncelikle. Dolayısıyla bu hekim eczacı kontrolü dışına çıktığı zaman iş ticari alana kayıyor. Ve bu şekilde bilerek ya da bilmeyerek bunları ortaya çıkarmak, kaynak oluşturmak ya da yayılmasına aracı olmak gibi bir durumla karşı karşıya sık sık geliyoruz. Onun için dikkatli olmamız gerekiyor” dedi.

“COVİD-19 GELİR DİYE ASPİRİNE BAŞVURMAK DOĞRU DEĞİL”

Aspirinin hekim ya da eczacılara danışması ile kullanılmasının daha doğru olacağını söyleyen Ciravoğlu” Mutlak suretle hekime danışılması gerekiyor. En azından çok olay ulaşabilecekleri eczacısı var mutlaka. Önce danışması gerekiyor ondan sonra hekim kontrolünde gerekiyorsa kullanılabilir. Bu tabi hastalıktan sonra kullanılması gereken bir şey. ‘Covid-19 gelir, damar tıkanıklığı yapar’ diye düşünerek koruyucu olarak aspirine başvurmak doğru değil. Başka nedenlerle koruyucu olarak kullanılabilir. Çokta kullanılmaktadır. Ama bu olayla bağdaştırmak çok örtüşmeyen bir şey” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.