DOLAR 32,5036 0.04%
EURO 34,9738 -0.18%
ALTIN 2.440,880,21
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 20980100,11%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Çocuklar güvenli ellerde olmalı”

“Çocuklar güvenli ellerde olmalı”

ABONE OL
9 Şubat 2023 11:27
“Çocuklar güvenli ellerde olmalı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 10 ili etkileyen depremler nedeniyle dün bir basın açıklaması gerçekleştiren Edirne Çocuk Hakları Derneği Yönetim Kurulu, “Güneydoğu Depremi hepimizi darmadağın etti. Çok üzgünüz, tarifi çok zor bir acı” denildi

Yapılan açıklamada, ülke tarihinin en zor zamanlarından birine tanıklık edildiği belirtilerek, “10 şehir, binlerce insan. Yaralılar ve hayatını kaybedenler. Sıcak evinde utanarak yemek yiyenlerin, ezilerek yatağa girenlerin sesiyiz bugün. Türkiye’nin başı sağ olsun, hepimize geçmiş olsun” denildi.

Edirne Çocuk Hakları Derneği Yönetim Kurulu adına basın açıklamasını okuyan Dernek Başkanı ve TÜ. Öğretim Görevlisi Nur Yılmaz Ercin, “Edirne Çocuk Hakları Derneği olarak, yetkililerin, ilgililerin ve tüm sorumluların bu dönemde, şeffaf, bilimsel ve vicdanlı bir ortak akılla mücadele etmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

“KURTARILAN HER CAN BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ”

“Deprem bölgesinde yaşama tutunmaya çalışan herkes için bizler de elimizden geleni yapacağımızı belirtmek isteriz” diyen Ercin, şöyle konuştu.

“Çok daha güzel, aydınlık cümleler kurmak isterdik. Ancak, gerçekliğin görüntüleri gözümüzün önünden gitmiyor. Yıllarca da, hafızalardan silinecek gibi görünmüyor. Çok zor bir döneme gireceğimizi biliyoruz. Ama, birlikte ve dayanışmayla üstesinden gelinebileceğini de. Gün, samimiyetle birlik olma günü. Ülkemizin her yerinden sağlık, gıda, giysi yardımı yollarda. Kurtarma ekipleri, gönüllüler, sade yurttaşlar tek yürek. Bundan sonrası mücadele. Kurtarılan her can bizim için çok değerli. Enkazdan kurtarılan her nefes bizim yarına biraz daha umutla bakmamız demek. İhtiyacımız olan, bu zorlu süreci atlatabilmek için, partiler üstü, ideolojiler ötesi bir beraberlik. Ancak, özellikle çocuklarla ilgili olarak, yetkililerin, sorumluların duyarlı olmasını beklediğimiz bazı kaygılarımız var.

“ÇOCUKLAR GÜVENLİ ELLERDE OLMALI, ÜRKÜTÜCÜ HABERLERE KONU OLMAMALI”

Öncelikle, yaralı kurtarılan çocukların tedaviye erişimleri ve tedavilerinin sürdürülebilirliği hepimiz için son derece önemli. Ancak, bunun yanı sıra, yara almadan kurtarılan çocukların, barınma, beslenme gibi temel ihtiyaçları karşılanırken, aileyle birlikteliğinin sağlanması, ne yazık ki, sağlanamadığı durumda, psikolojik destek verilebilmesi gerekiyor. Çocuklar güvenli ellerde olmalı. Ürkütücü haberlere konu olmamalı. Dahası, kurtarılırken dahi, çocuklar fotoğraflarıyla, görüntüleriyle habere konu olmamalı. Çok iyi niyetlerle yapılan ama sonrası sorgulanmayan paylaşımlar ve haberlerle ne yazık ki, çocukların hakları görmezden geliniyor. Kurtarılan çocukların üstün yararı, enkaz altında kalmamalı!

“ÇOCUKLARIN GÜNDELİK HAYATLARINA DÖNMELERİ İÇİN, İLGİLİ, YETKİLİ, SORUMLU HERKES ÜSTÜNE DÜŞENİ YAPMALI”

Ayrıca, deprem gerçeğiyle yüzleşen çocukların, bundan sonraki hayatlarında fiziksel olduğu kadar mental gelişimlerinin de azami düzeyde takip edilmesi gerekecek. Bu yaşanılan travmanın olumsuz etkilerinin en aza indirilebilmesi ve çocukların en kısa zamanda gündelik hayatlarına dönmeleri için, ilgili, yetkili, sorumlu herkesin üstüne düşeni yapması gerekiyor.

Deprem bölgesinde olmasa bile, farklı şehirlerde yaşayıp travmatik haberlere yoğun bir biçimde maruz kalan çocukların olumsuz etkilenmemesi için, ailelerin, eğitimcilerin, sosyal destek uzmanlarının, kısaca ilgili, etkili, yetkili herkesin dikkatli ve soğukkanlı davranması gerekiyor.

“YAŞANILAN SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ OLMAK İÇİN DERNEK OLARAK UZUN BİR YOLUMUZ VAR”

Derneğimiz, bölge halkına her tür malzeme yardımı için bir köprü olmanın yanı sıra, bünyesindeki gönüllü psikologlarıyla da, bu konuda katkı sunmaya devam edecektir. Gerek yüz yüze gerek uzaktan çevrimiçi bağlantıyla ihtiyaç duyan çocuklarımıza psikolojik destek vermeye hazırız. Edirne Çocuk Hakları Derneği, çocuğun üstün yararını her şeyin önüne koyarak, her türlü ayrımcılığa karşı, çocukların haklarını korumayı gözetmektedir. Bugüne dek, eğitimde, sağlıkta ve sosyal hayatta çocukların eşit bir biçimde erişebilirliği için yaptığı çalışmaları, farklı çözüm önerileri ile yarına taşımayı amaçlamaktadır. Yaşanılan sorunların çözümü olmak için dernek olarak uzun bir yolumuz olduğunu biliyoruz. O nedenle, bu mücadelede, bir sivil toplum örgütü olarak üzerimize düşen sorumlulukları üstlenmeye hazırız. Ancak, tüm merkezi ve yerel yöneticilerin, tüm ilgililerin, yetkililerin de samimiyetle sorumluluklarını üstlenmelerini, bu konuda herkesin hem gerçeklerle hem de vicdanlarıyla yüzleşmelerini bekliyoruz. Çok zahmetli olacağını düşünmüyoruz. 23 Nisan’a az kaldı. Biz o bayram gününde çocukları nasıl eğlendireceğimizi düşünelim. Sizler de, el birliğiyle, çocukların her günü nasıl bayram olur, onu sorgulayın, olur mu?” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.