DOLAR 32,3431 0.18%
EURO 35,2150 0.06%
ALTIN 2.246,360,14
BIST 7.962,343,14%
BITCOIN 2126792-3,06%
Edirne
11°

KAPALI

13:18

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Çoklu Baro’ya ‘hayır’ dediler!

Çoklu Baro’ya ‘hayır’ dediler!

ABONE OL
6 Kasım 2021 17:54
Çoklu Baro’ya ‘hayır’ dediler!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Baro Başkanı Av. Alper Pınar, barolara ilişkin yeni kanun tekliği ile ilgili gerçekleştirdikleri yürüyüş eyleminde, “Siyasallaşma ve de kutuplaşma konusunda sıkıntılar yaşayacağız, iktidar barosu, muhalefet barosu yaftalamaları oluşabilecek. Adalet mekanizmasında kırılmalar olacak” dedi.

Edirne Barosu Avukatları, Çilingirler Caddesi çıkışından Atatürk Anıtı’na kadar, barolara ilişkin yeni kanun teklifini karşın ellerindeki, ‘güçlü baro güçlü avukat’, ‘çoklu baroya hayır’, şeklinde yazılı dövizlerle yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş sırasında avukatlara çevredeki vatandaşlar alkışlarıyla destek verdi. Atatürk Anıtına gelindiğinde bir basın açıklaması yapan Edirne Baro Başkanı Av. Alper Pınar, çoklu baro projesinin bağımsız yargıda ve savunmada kutuplaşmaya ve bölünmeye yol açacağını iddia ederek şunları sıraladı: “Yapılmak istenen değişikliklerin daha dikkatle değerlendirilmesi gerektiği, baroların zayıflatılmasının esasen yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmanın zayıflatılması anlamına geleceğinin kuşkusuz olduğu öncelikle saptanmalıdır.  Sonuç olarak; Çoklu baro projesi sadece barolar açısından değil, bağımsız savunmada, yargıda kutuplaştırmaya ve bölünmeye yol açacak bir projedir. Geri dönüşü olmayan sorunlarla karşı karşıya kalacağız.

Kamu görevlerinin yerine getirilmesinde, CMK ve adli yardım görevlendirmelerinde büyük sorunlarla karşı karşıya kalacağız. Avukatlık disiplin hukukunda büyük sıkıntılar yaşayacağız ve de vatandaşımız da bundan mutlaka etkilenecektir. Siyasallaşma ve de kutuplaşma konusunda sıkıntılar yaşayacağız, iktidar barosu, muhalefet barosu yaftalamaları oluşabilecek. Adalet mekanizmasında kırılmalar olacak. Bağımsızlık ve tarafsızlık ilkesinin önde olduğu yargı sistemimiz içinde avukatların cepheleşmesi, kutuplaşması kesinlikle yargının bütününe zarar verecek ve yargıya olan güveni daha da azaltacaktır. Vatandaşın zihninde “davamı iktidarın barosu çözer” anlayışının oluşmasına yol açabilecektir.

Bu ve buna benzer birçok sakıncaları içeren teklifin bu kadar kısa bir süreç içerisinde hazırlanması, meclise teklif edilmesi, komisyondan geçmesi asla sağlıklı değildir.

GELİN BU YANLIŞTAN DÖNÜNÜZ

Bunu defalarca dile getirdik. Yasanın, yargı reformu strateji belgesinde olduğu gibi tüm paydaşları ile geniş bir perspektifte çalışılarak hazırlanması ve de üzerinde mutabık kalınmasının daha sağlıklı olacağı defalarca dile getirildi. Bu kapsamda 19 Mayıs ve 01 Haziran tarihlerinde ortaklaşarak tüm barolar ve TBB olarak imzaladığımız bildirilerin arkasında durduğumuzu ifade etmek isterim. Sürekli olarak üzerinde durduğumuz kaygı ve üzüntülerle birlikte teklifin geri çekilmesini talep ettik. Ancak maalesef önce teklif meclise sevk edildi, sonrasında da komisyona geldi ve de sabah saatlerinde kabul edildi. Ancak yine söylüyoruz; Komisyonda kabul edilen teklifin yasalaşmaması için henüz geç değil.

Genel kurulda içtüzük 81’nci madde gereğince teklifin maddelerine geçilmeden reddedilmesi düzenlenmiştir ve de bunu uygulamak için de geç değildir. Tekraren söylüyoruz ve de işaret ediyoruz gelin bu yanlıştan dönünüz.

Çoklu baro teklifini içeren ve komisyonda kabul edilen teklifi genel kurulda red ediniz. Adalet ve hukuk sistemimize zafiyet yaşatmayınız. Ülkedeki tüm barolar, büyük bir çoğunlukla hukukçular, akademisyenler çoklu baronun yanlışlığını haykırıyor ise bunu dikkate alınız.”

Hüsnü SARIGÜL

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.