DOLAR 32,4900 -0.17%
EURO 34,9553 0.31%
ALTIN 2.430,420,31
BIST 9.801,410,82%
BITCOIN 2062872-4,52%
Edirne
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çolak, “Mülteci ölümlerini durdurun!”

Çolak, “Mülteci ölümlerini durdurun!”

ABONE OL
8 Şubat 2022 11:45
Çolak, “Mülteci ölümlerini durdurun!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

SOL Parti Merkez İlçe Başkanı Şafak Engincan Çolak, Edirne’nin İpsala İlçesi’nde dolarak ölen göçmenlerin dramına dikkat çekerek, “Bu ölümlerin sorumlusu Uluslararası sermayedir. Göçmenleri pazarlık konusu yapan siyasi anlayışlardır” dedi.

SOL Parti Merkez İlçe Başkanı Şafak Engincan Çolak, yaptığı açıklamada geçtiğimiz günlerde İpsala İlçesi’nde Yunanistan’ın geri ittiği 19 göçmenin donarak ölmesine tepki gösterdi.

Ölümlerin sorumlusunun Uluslararası sermaye ve göçmenleri pazarlık konusu yapan siyasi anlayışlar olduğunu belirten Çolak, “Bugün yaşanan göçmen trajedilerinin nedeni, uluslararası sermayenin ulusal ekonomileri yağmalaması, bölgesel savaşlar çıkarması, etnik ve dini fanatizmi desteklemesinin bir sonucudur. Toplumsal barışın bozulması, etnik ve dini çatışmalara sürüklenen halklar, can havliyle sınırdan sınıra koşarak başka ülkelere kaçmaya ve yeni yaşam umudu aramaya çıkmış yoksullar. Geleceklerini Avrupa ya da gelişmiş ülkelerde arayan bu yoksul insanlar, pazarlık konusu yapılmaktadır. Yapılan anlaşma göçmenlerin anlaşma yapılan ülkede tutulması ve Avrupa tarafından fonlanarak bakılmasının sağlanmasıdır’” dedi.

Uluslararası göç hukukuna, birleşmiş milletler göçmen anlaşmalarına ve insan haklarına aykırı bu “Geri kabul anlaşması” AKP ve MHP iktidarı tarafından Avrupa ile imza altına alındığını belirten Çolak, “Bizim ülkemiz göçmenlerin kalmak istediği ülkelerden değildir. Daha çok geçiş ülkesi olarak kullanılmaktadır. Avrupa ülkeleri, Yunanistan ve Bulgaristan sınırlarında oluşturdukları “güvenlik” güçleri ile sınırı aşan “yasadışı göçmenleri”  “Geri kabul anlaşması”  gerekçesi ile anlaşma yapılan ülkeye geri yollanmaktadır. Bu geriye yollama genellikle yasadışı bir yöntem ile yapılmaktadır. Sınırda yakalanan “yasadışı göçmenler” zorla, işkence yapılarak yasal olmayan yöntemler ile geri yollanmaktadır. Bu da Edirne İpsala’da olduğu gibi; soğuktan donarak, nehirde-denizde boğularak ölümlerine sebep vermekte ve büyük acılara neden olmaktadır.

SOL Parti olarak mülteci ölümlerini durdurun! Çağrısı yapan Çolak, yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı;

Yağma ve talan politikalarına son verin. Sınırları açın. “Geri kabul anlaşmasını” iptal edin. Mültecilik hukukuna uygun politikalar geliştirin. Dünya hepimizindir ve sadece sermayeden kaldırılan sınırlar tüm insanlar adına kaldırılmalıdır. Sınırsız ve sömürüsüz ve herkesin her yere kimliği ile gidebileceği bir dünya için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.