DOLAR 32,5839 0.29%
EURO 35,0592 0.23%
ALTIN 2.456,580,85
BIST 9.815,381,01%
BITCOIN 20983610,75%
Edirne
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Cumhurbaşkanı’nın ricasını emir saydık”

“Cumhurbaşkanı’nın ricasını emir saydık”

ABONE OL
16 Ekim 2021 12:04
“Cumhurbaşkanı’nın ricasını emir saydık”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Selimiye Meydan Projesi’ni yapamadıkları için değil, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile projeyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na projeyi devrettiklerini belirterek, “Ben devlet adabı olan birisiyim. Sayın Cumhurbaşkanı’nın bu anlamdaki bir ricası bir emirdir. Ülkemizin Cumhurbaşkanıdır. Sayın Bakan da Türkiye Cumhuriyeti Bakanıdır” dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, meclis salonunda Selimiye Meydan Projesi’ne yönelik açıklamalarda bulundu.

“İLK İŞ KENTİN KİMLİĞİNİ, SELİMİYE’NİN SİLÜETİNİ KORUMAK”

Göreve geldiklerinde ilk olarak Edirne’nin tarihi ve Selimiye’nin silüeti için karar aldıklarını ifade eden Başkan Gürkan “30 mart 2014 tarihinde yapılan yerel yönetim seçimlerinde Edirne Halkı’nın teveccühü ile belediye başkanı ve belediye meclisi olarak seçildik ve göreve başladık. Göreve başladığımızda Selimiye Cami’nin şu andaki Yemiş Kapanı kazılarının olduğu alanda daha önceden yapılmış sondaj kazısı perdeleri vardı. Edirne’deki imar planlarında binayı istediğiniz kadar yükseklikte yapabilme serbestti. Daha acil olan bu serbest sorununun çözülmesi gerekiyordu. Selimiye’ye kentin siluetine bakış açısını hem sizlerin hem halkımızın anlaması için anlatıyorum. Bu yönetim ilk seçildiğinde ilk işi, tarihi kentin kimliğini ve Selimiye’nin siluetini korumak üzere karar almış demek. Birilerinin daha Selimiye’nin farkında olmadığı dönemlerde, birilerinin sadece bir güzel cami diyerek yanından geçtiği dönemlerde bu yönetim, Recep Gürkan 7 Mayıs 2014’te kentin tarihi kimliğini ve Selimiye’nin siluetini korumak amacıyla bu kararı almış. Bizden önceki dönemde koruma kurulunun kararıyla yapılmış olan sondaj kazılarının etrafında tahtalar vardı” dedi.

“SELİMİYE İÇİN KAVGA VERMEKTEN SELİMİYE’Yİ YAPAMADIK”

Yemiş Kapanı Han’ının yapılması halinde Selimiye’nin siluetinin kapatacağını anlatmak için 12 metrelik bir iskele kurduklarını anlatan Gürkan,  “Hatırlayacaksınız hanın kalıntılarının önüne 12 metre yüksekliğinde inşaat iskelesi kurdum ve arkadaşlara dedim ki ‘her açıdan fotoğraf video çekin’ dedim. Görelim bakalım, bu han yapılırsa biz farklı noktalardan Selimiye’yi nasıl göreceğiz, vatandaş nasıl görecek. Selimiye’nin silueti etkilenecek mi etkilenmeyecek mi? Recep Gürkan boşuna mı, haklı mı mücadele ediyor. Mimar Sinan heykelinin olduğu yerden Han binası yapılmış olsa Selimiye’yi görün, nerede Selimiye? Benim yıllardır Selimiye’nin önünün yapamadınız dediler bunun için yapamadık. Selimiye için kavga verdiğimizden dolayı Selimiye’yi yapamadık. Bizim mücadelemiz başka mücadele değil. Selimiye’nin siluetini koruma kavgasıydı. Hanın yapılmasın izin verseydim Selimiye’nin böyle görünmesini tercih eder miydiniz?” dedi.

“SELİMİYE PROJESİNİ CUMHURBAŞKANI İSTEDİ DİYE DEVRETTİK”

Bakan Murat Kurum’un Edirne ziyareti sonrası Cumhurbaşkanı’nın talimatı ile Selimiye projesini istediği süreci anlatan Gürkan, “Mahkemeyi kazanmamızla beraber projeyi hızlandırdık. Biz ihale hazırlıklarına başladık, geçtiğimiz Mart ayında Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Edirne’ye geldi. Sorunlarımızı, taleplerimizi dinlediler. Sayın bakan bana Selimiye’yi sordu bende süreci kendisine anlattım. O görüşmede kendisinin ya da benim talebim olmadı. Aradan 15 gün geçtikten sonra Sayın bakan Valimizi arayarak benimle görüşmek istemiş. Tamam dedim. Kendisini aradık. Dedi ki, ‘Cumhurbaşkanımızla görüştük, kendisine Selimiye’yi anlattım, “Yapın” diye talimat verdi. Bize devredin biz yapalım’ dedi. Bende randevu istedim Ankara’da Bakan Bey’in makamında bir buçuk saate yakın toplantı yaptık. Sayın Bakan, Sayın Cumhurbaşkanı’nın Selimiye’nin bir an evvel yapılmasını istediğini, bakanlık olarak da kendilerinin yapmasını istediğini, bu yüzden ‘projeyi bize devredin biz yapalım’ dedi. Bizde ihaleye çıkacağımızı sıkıntımız yok buraya yapacağım dedim. Kendisi de ‘paranızı harcamayın, başka şeylere harcarsınız, bakın Cumhurbaşkanımız da istiyor, verin biz yapalım’ dedi. Ben devlet adabı olan birisiyim. Sayın Cumhurbaşkanı’nın bu anlamdaki bir ricasını bir emirdir. Ülkemizin Cumhurbaşkanıdır. Sayın Bakan’da Türkiye Cumhuriyeti bakanıdır. Bende şunu söyledim ‘Sayın Bakanım elbette siz istiyorsanız yapabilirsiniz, bizi de Selimiye’ye hizmetten mahrum etmeyin dedim. Ne istiyorsunuz dedi, ‘bizim logomuzun orada olmasını istiyoruz’ dedim. Bizim bu kadar mücadelemizin sonucunda logomuz orada olmalı dedim. İş birliği protokolü kararımızı imzaladık” dedi.

“20 MİLYONLUK POJE, 2 MİLYARLIK DEĞİL”

Projeyi bakanlığa parasızlıktan değil uzlaşma örneğini göstermek amaçlı verdiklerini kaydeden Recep Gürkan, “Bizim paramız yok, biz Selimiye’yi yapamıyoruz diye asla ve asla bir talebimiz olmamıştır. Kim söylüyorsa çıksın karşımda söylesin. Elbette maddi sıkıntımız var. Hangi kurumun yok? Ama Selimiye için biz o parayı buluruz. 20 milyon 400 bin lira ihalesi yapıldı. Edirne Belediyesi araçlarını satar, gerekirse borçlanır bu parayı bulur. Zaten ihale hazırlığındaydık. Biz uzlaşma örneği vermek istedik. Sonuçta Selimiye Edirne’nin ve bütün İslam aleminin baş tacı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ihale ye çıktılar, bir firma ile 130 gün süreli sözleşmeyi yaptılar şu anda proje uygulanmaya başlandı. Proje bizim, mülkiyet bizim, bakanlık finanse etmek istedi. Şu anda Edirne Belediyesi’nin 7 yıllık bir mücadele sonunda kazanmış olduğu haklarla hazırladığı proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından uygulaması yapılıyor. 20 milyon 400 bin lira tutarındaki maliyetini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı finanse ediliyor. Bu gizlenecek bir şey değil. Altı üstü 20 milyonluk bir proje, 2 milyar liralık proje değil. Bu nezaketi görmeyenlere üzülüyorum. Bu devlet adabıdır” dedi

“BİZ 70 MİLYON LİRADAN VAZGEÇTİK”

İktidar kesiminden proje için 20 milyon liradan vazgeçildiği söylemlerine belediye dükkanlarından feragat ettiklerini vurgulayan Gürkan, “Şu anda inşaata başlandı 20 milyon 412 bin liraya. Biz Edirne Belediyesi olarak 16 dükkan bir kafeteryayı yıkıyoruz, bugün onları satsak 70 milyon Lira. Selimiye için. Kim daha çok para harcamış oluyor. Kim daha çok bir şeylerden vazgeçmiş oluyor. Siz 20 milyon liradan vazgeçmişsiniz biz 70 milyon liradan. Ne için? Selimiye gibi dünya şaheseri için” dedi.

“AKSAL İLLER BANKASI KREDİMİZİ DURDURDU”

AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal’ın altyapı çalışmalarını kredi onaylamasına yönelik bir süre engel olduğu iddiasında bulunan Gürkan, “Sayın Fatma Aksal’ın desteğiyle 5 Aralık 2019’da alt yapı kredimiz onaylandı ve çalışmalara başladık. 2 ay sonra 2 yıl dolacak. İlk 1 yıl gerçekten çok güzel gitti. İller bankası bize 30 milyonu nakit kredi olmak üzere 100 milyonlukta teminat mektubu verdi. Teminat mektubu bir kredi değildir adı üstünde o krediye garantör olmaktır. 2020 yılında biz iller bankasından 30 milyon TL kredi kullandık. 100 milyon TL almış̧ olduğumuz teminat mektubu ile başka bir bankadan kredi çektik ve onu kendimiz ödüyoruz. 2021 yılında da yine 20 milyonluk bir mektup daha verildi onu da piyasadan borçlandık ödemeye devam ediyoruz. Bunun dışında 20 milyon TL’de 2021 yılında nakit kredi verildi. 2021 yılında biz sayın Aksal’ın belediye alt yapıyı yapamıyor, beceremiyor, kötü yapıyor feryatlarından dolayı iller bankası kredimizi durdurdu ve 5 ayımız boşa geçti. 2021 yılında 5 ay kredimiz onaylanmadı. Sayın bakan Murat Kurum Edirne’ye gelip alt yapı durmaz, durdurulamaz biz alt yapıyı destekleyeceğiz demesinden sonra kredimiz mayıs ayında onaylandı. Sayın Aksal’ın Edirne halkına 5 ay borcu var. Kredileri durdurduğu için” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.