DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20775041,52%
Edirne
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cumhuriyet çiftliğinde harman zamanı

Cumhuriyet çiftliğinde harman zamanı

ABONE OL
21 Temmuz 2023 15:38
Cumhuriyet çiftliğinde harman zamanı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Belediyesi tarafından Karaağaç Mahallesi’ndeki belediyeye ait 6 dönümlük bir alanda oluşturulan Cumhuriyet Çiftliği’nde “2022 Edirne Yılı”na istinaden Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından üretilen ekmeklik buğday “Harman22” ve arpa “Orak22” başta olmak üzere 13 farklı ürünün harmanı gerçekleştirildi. Olağanüstü bir verim aldıklarını belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, katkılarından dolayı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsüne teşekkür etti.

“Bir avuç tohum, bir ömür bağımsızlık demektir” anlayışı yola çıkan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın talimatlarıyla, iyi tarım uygulamalarıyla çiftçilere örnek olmak adına 16 Kasım 2019 tarihinde Karaağaç’taki 6 dönümlük bir alana Cumhuriyet Çiftliği kurulmuştu. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün katkılarıyla Edirne Belediyesi tarafından toprakla buluşturulan tohumların harmanı her yıl olduğu gibi bu yıl da gerçekleştirildi. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün “2022 Edirne Yılı”na istinaden geliştirdiği ve 2022 yılında tescil ettirilen ekmeklik buğday “Harman22” ve arpa “Orak22” başta olmak üzere 12 çeşit buğday ve 1 arpa çeşidinde bu yıl yüksek bir verim alındı.

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün çalışmaları ve toprağa can veren, emek veren, ter akıtan çalışanları, bilim insanlarıyla beraber Cumhuriyet Çiftliği’nde her yıl tarımda farkındalık yaratmaya ve iyi tarım uygulama örneklerini tüm Türkiye’ye göstermeye devam ettiklerini belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Bu yıl ekim zamanı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün uzmanları ile birlikte Edirne Belediyesi Cumhuriyet Çiftliği’nde biri arpa on ikisi buğday olmak üzere 13 farklı çeşidin ekimini yapmıştık. Bugün toprakla buluşturduğumuz ürünlerin harmanını gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

HARMAN22 REKOR KIRDI

2022 Edirne Yılı”na istinaden Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından üretilen ekmeklik buğday “Harman22” ve arpa “Orak22”nin ise ilk defa harmanının gerçekleştirildiğini belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne’nin Kurtuluşunun 100. yılına özel 2022 yılında üretilen Harman22’nin dekar başına 900 kilogram verime ulaşarak, rekor kırdığını söyledi.

Harma22 isimli buğdayın oldukça verimli; bölgeye, iklime ve toprağın ekolojisine de uygun olduğu belirten Gürkan, “Ekmeklik un olarak vasfı çok yüksek ve tek başına hiçbir başka unla karıştırılmadan doğrudan ekmeklik olarak kullanılabilecek bir ürün” ifadelerine yer verdi.

 

ORAK22 DEKAR BAŞINA BİN 56 KİLOGRAM VERİME ULAŞTI

Yine Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından 2022 Edirne Yılı’na istinaden üretilen Orak22 isimli arpa çeşidinin de dekar başına bin 56 kilogram verime ulaşarak olağanüstü bir başarıya imza attığını belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Trakya Tarımsal Araştırma Enstitümüzün Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek’i ve çalışma arkadaşlarını canı yürekten kutluyorum. Türk tarımına, Türk çiftçisine ve Türk milletine gerçekten büyük bir armağan bu. Bu arpa çeşidinin bu kadar yüksek verimli olması, dayanıklı olması, iklim koşullarına dayanıklı olması, sap uzunluğu, dane çeşitliliği, dane dolgunluğu gibi özellikleri ile çiftçilerimizin özellikle hayvansal yem ihtiyaçlarında çok önemli bir katkı yapacaktır. Harmanımız hayırlı olsun” dedi.

HARMAN22

Ekmeklik buğdayda “Harman22” çeşidi 900 kg/dekar verime ulaşması nedeni ile bölgede buğday üretimine önemli katkı yapacaktır. Yatmaya ve soğuklara dayanıklıdır. Özellikle yaprak ve kök hastalıklarına yüksek oranda toleranslı olduğu için çiftçilerimiz kimyasal ilaç kullanmasına gerek kalmayacaktır. En önemli özelliği de ekmeklik kalite değerinin ekmek yapımı dâhil birçok unlu mamullere uygun olmasıdır. Bu açıdan da gerek çiftçilerimize gerek un sanayicilerin taleplerine cevap verecek özelliktedir.

ORAK22

Arpada “Orak22” çeşidinin 1056 kg/dekar gibi çok yüksek verime ulaşması bölgede çiftlilerimizin üretimine özellikle hayvansal yem ihtiyacının karşılanmasında çok önemli katkı yapacaktır. Arpa çeşidi de tarımsal özelikleri açısından yatmaya ve soğuklara dayanıklıdır. Arpada görülen yaprak hastalıklarına yüksek oranda toleranslı olduğu için kimyasal ilaç kullanmasına gerek kalmayacaktır. Hayvansal üretimde yem için arpa üretimi olmazsa olmaz denecek kadar önemlidir. Yem sanayi için yüksek protein oranı ve tane iriliği çok önemli bir özellik olup Orak22 çeşidi bu açıdan da önemli bir ihtiyacı karşılayacaktır. Protein oran %15-18 arasında tane iriliği de %95 in üzerindedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.