DOLAR 32,5798 0.1%
EURO 34,9282 0.23%
ALTIN 2.425,560,12
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2086015-3,47%
Edirne
21°

KAPALI

04:36

İMSAK'A KALAN SÜRE

Davullar vuruyor, zurnalar çalıyor

Davullar vuruyor, zurnalar çalıyor

ABONE OL
9 Kasım 2021 18:31
Davullar vuruyor, zurnalar çalıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de davullar ve zurnalar Kırkpınar’a özgü ezgilerle çalmaya başladı. Bu yıl 658’incisi düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Haftası renkli görüntüler eşliğinde start aldı.

 

Edirne Belediye Başkanlığı’nın organizasyonuyla 1-7 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen 658’incisi Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Haftası etkinlikleri dün gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı.

 

Saat 18.30’da Edirne Belediyesi önünde toplan tören korteji buradan Atatürk Anıtı’na yürüdü ve Atatürk Anıtı’nda çelenk sunup saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı seslendirildi. Ardından Belediye Bandosu Kırkpınar Marşı’nı çaldı.

 

“AĞALIĞI HAKKI, LAYIKIYLA, ŞEREFİYLE YAPAN BENDEN ALIR”

 

Ardından konuşan Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, “11 sene önce Edirne’ye geldiğim zaman demiştim ki ağalığı hakkıyla, onuruyla, şerefiyle yapan birisi olursa benden alır. Bu sözümü tuttum bundan sonra devam edeceğim. Allah nasip ederse ağalığı seven, Kırkpınar’a, ata sporuna layıkıyla yapan bir kardeşim çıkana kadar yaşımız el verdiğince devam edeceğiz. Bu demek değil ki seven bir kardeşimiz çıkınca vereceğiz. Edirne’yi seven ata sporunu seven, layık olan kardeşim alır devam eder. Yoksa ben ata sporunu, güreşi de hepinizi de seviyorum” dedi.

 

“2 BİN 500 ÜZERİNDE PEHLİVAN KATILIMI”

 

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da Türk’ün ata sporu olan, Hz Hamza’dan bu yana Türk adıyla özdeşleşmiş olan yağlı güreşin cefakar, vefakar seyircileri, tarihimizin en eski organizasyonlarından, en muhteşem etkinliklerinden 658.Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne hoş geldiniz diyerek sözlerine başlayarak, “Koca Yusufların, Adalı Halillerin, Kara Eminlerin diyarı olan onların bir zamanlar yiğitlikleri ile titrettikleri dualı çayırın başkentine hoş geldiniz. Kırkpınar Yağlı Güreşleri tüm dünyada olimpiyatlardan sonraki en eski spor organizasyonu. 1361’de Edirne’nin fethi ile başlayan bu mübarek, gurur verici müsabakalar, 658 yıldır dünyada hiçbir etkinliğe nasip olmayacak şekilde her ne olursa olsun, yoklukta da varlıkta da , savaşta da barışta da hep devam etmiş ve kesintiye uğramamıştır. Vatanı ve milleti için, ezanı için, bayrağı için gözünü kırpmadan şahadet mertebesine ulaşan tüm evlatlarımız gibi, bu dualı çayıra çıkan tüm pehlivanlarımızda cazgırların duasından sonra güreşe başlamaktadır. Bu Kırkpınar’ı bu kadar tarihsel, vazgeçilmez, yürekten yapan unsurdur. Bu yıl 2 bin 500 üzerinde olacak pehlivan katılımıyla, buraya yağlı güreşin olimpiyatlarını izlemeye gelecek güreş severlerle Cuma gününden itibaren Sarayiçi Er Meydanı’nda, dualı çayırda buluşacağız” dedi.

 

“YAĞLI GÜREŞİN DÜNYADA ŞAMPİYONU TÜRK MİLLETİ’DİR”

 

Edirne Valisi Ekrem Canalp ise dünyada her medeniyetin kendine özel töreleri olduğuna değinerek, “Zaman milletlerin içerisinde bazı gelenekleri kaldırır ve yeni gelenekler oluşturur. Kırkpınar dediğiniz zamanda Edirnemizin, bizim Türk milletimizin köklü geleneğinden bahsediyoruz. Kırkpınar 100 yılı aşkın zamandan beridir, Edirne’nin ev sahipliği yaptığı Türk Milleti’nin en köklü geleneklerinden birisi. Bu sadece Edirne’nin değil, Türk Milleti’nin değil aynı zamanda insanlığında kültürel mirasının da köklü mirasıdır. Biz Edirneliler olarak dünyanın da insanlığında en köklü geleneklerinden birisine ev sahipliği yapıyoruz. Dünyada pek çok millet güreşi seviyor. Ama yağlı güreş dediğiniz zaman dünyada bu işin şampiyonu Türk Milleti’dir. Dünya’da bu işin şampiyonluğunu Edirne yapıyor, bu gururu hep beraber yaşıyor ve yaşatıyorsunuz” dedi.

 

Konuşmaların ardından kortej Saraçlar Caddesi’nde kurulan sahnede halk oyunları ekipleri gösterini izledi.

 

HAFTA BOYUNCA KONSERLER VAR

 

Edirne Belediyesi’nin organizasyonuyla gerçekleştirilecek olan konserlerde ise birbirinden değeri sanatçılar Edirneliler için söyleyecek. Sanatçılar, Sarayiçi Konser Meydanı’nda hayranlarıyla buluşacak. 2 Temmuz Salı günü saat 19.00’da Saraçlar Caddesi’nde Belediye Bandosu’nun gösterisi yapılacak. 4 Temmuz Perşembe günü akşamı ise saat 22.00’de Sarayiçi konser alanında TRT Müzik kanalından canlı yayınlanacak olan, “TRT Alaturka Akşamlar” konseri düzenlenecek. Konserde İsmail Özkan ve Mine Geçili sahne alacak. 5 Temmuz Cuma akşamı Saat:21.00’de Beyza Durmaz saat 22.00’de ise Bilal Sonses sahne alacak. 6 Temmuz Cumartesi akşamı ise saat 21.00’de ünlü sanatçı Tuğba Yurt hayranları ile buluşacak. 7 Temmuz akşamı ise yine Sarayiçi Konser alanında saat 20.00’de şahin Cevizli konser verecek.

 

PEHLİVANLAR DUALI ÇAYIRA ÇIKICAK

 

Kırkpınar Yağlı Güreşleri 5 Temmuz Cuma günü saat 09.00’da Sarayiçi Er Meydanı’nda başlayacak. Saat 10.00’da ise 658. Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim Orduevi önünde karşılanacak. Pehlivanlar Mezarlığı’nda düzenlenecek törenin ardından öğlen Selimiye Camii’nde mevlüd okutulacak. Kırkpınar Güreşleri’nin resmi açılış programı ise aynı gün saat 18.30’da Sarayiçi Er Meydanı’nda gerçekleştirilecek.

 

KIRKPINAR’IN BAŞPEHLİVANI VE AĞASI BELİRLENECEK

 

Kırkpınar Güreşleri Ağası’nın belirlenmesi için düzenlenecek koç satışlı ihale 7 Temmuz Pazar günü saat 15.00’te Sarayiçi Er Meydanı’nda Belediye Encümeni huzurunda yapılacak. Saat 17.30’da ise 658. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Başpehlivanı’nın belirleneceği başpehlivanlık güreşinin startı verilecek. 658. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde 14 kategoride güreşler düzenlenecek.

 

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.