DOLAR 32,5841 0.13%
EURO 35,0568 0.48%
ALTIN 2.425,750,13
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2090496-3,95%
Edirne
18°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Demiryolu taşımacılığı masaya yatırıldı

Demiryolu taşımacılığı masaya yatırıldı

ABONE OL
2 Kasım 2022 11:35
Demiryolu taşımacılığı masaya yatırıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bulgaristan Ekonomik İşlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Hristo Aleksiev Kapıkule’de görüşen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, karayolu taşımacılığına ciddi yük bindiğini belirterek, hem Türk hem Bulgar tarafı demiryolundaki kapasitenin hızlı artırılması için önemli görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bulgaristan Ekonomik İşlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Hristo Aleksiev ile Kapıkule Sınır Kapısı’nda görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmenin ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu ve Bulgaristan Ekonomik İşlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Aleksiev ile basın toplantısı düzenledi.

“KARAYOLUNDAKİ YÜK KAPASİTESİNİ AZALTIP, YÜKÜN DEMİRYOLLARINA KAYDIRILMASI GÜNDEMİMİZDE”

Bakan Karaismailoğlu, Bakan Aleksiev ile çok verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, “Sınır geçişlerimiz, malumlarınız pandemi sonrası ticaret ihracatımız çok hızlı bir şekilde artıyor. Tabii hedeflerimizde büyük bu hedefler doğrultusunda tabii ki bu özellikle gümrük kapılarına çok büyük bir yük biniyor. Bu yükün hafifletilmesi buradaki geçişler hızlandırılması ayrıca Kapıkule Sınır Kapısı uzak doğudan Avrupa’ya kadar uzanan çok önemli ve güzergah üzerinde de bulunuyor.  Burada da yaşamış olduğumuz soruların ortadan kaldırılması için Sayın Başbakan Yardımcısı ve Bakanın çok önemli katkıları var. Geçtiğimiz günlerde kapılardaki uzun kuyruklar onların özverili çalışması neticesinde bugün çok azalmış durumda. Tabii ki bu ihracatın artması nedeniyle buralara yük önümüzdeki günlerde çok daha fazla binecek, o yüzden hem kapılardaki kara yoldaki kapasitenin ve buradaki geçişlerin hızlandırılması kapasitenin artırılması için önemli görüşmeler yapıyoruz. Tabi bunun yanında demiryolları vazgeçilmezimiz bizim. Sonuçta bu kapıların ve karayollarını belirli bir kapasitesi var. O kapasiteyi azaltmak ve oradaki sıkıntıları gidermek için demir yolundaki kapasiteyi oldukça arttırmamız gerekiyor ve yükün demir yoluna kaydırılması önemli bir ölçüde en büyük gündemlerimizden bir tanesi. Hem Türk tarafı hem de Bulgar tarafı demiryolundaki kapasiteyi ve hızlı artırmak için önemli görüşmeler yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde demiryollarındaki geçişleri çok çok daha fazla artıracağız. Bunun yanında demir, deniz yolunda ve Roro taşımalarını da desteklememiz gerekiyor. O yüzden Burgaz Varna ve Romanya bağlantılı Türkiye Roro seferlerimizi de geliştirmek için özellikle bakanlık olarak önemli politikalar gerçekleştiriyoruz ve oraya teşvikle ilgili yönetmeliklerimizde çıkarmıştık. İnşallah hem ticaretimiz artacak, hem kapılardaki sorunlarımız azalacak. Bulgaristan çünkü Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı hem uzun yıllara dayanan dost ilişkilerimiz ticaretimizi de yansımakta. O yüzden bu ticareti geliştirmek için sürekli istişare halinde olmamız gerekiyor. Ayrıca bununla birlikte Bulgaristan Sırbistan ve Macaristan olarak hem bu özellikle demiryolu ağırlıkta taşımayı nasıl geliştirebiliriz onun yönünde de önemli çalışmalarımız var. Bu dörtlü toplantılarımız da önümüzdeki günlerde tekrar yapacağız İnşallah. O yüzden Türkiye’den mi artan bu ticari tecrübelerinde çözüm bulmak hem de dost, kardeş ülkelerle ilişkilerimizi geliştirmek açısından bugünkü toplantı çok verimli geçti. İnşallah buradaki almış olduğumuz kararların süreçlerin takibi açısından yakın zamanda tekrar bir araya geleceğiz. Ben de kendilerine bugün  Edirne’de Kapıkule Sınır Kapısı’nda Türkiye’de  misafir etmekten büyük bir memnuniyet duydum ve ilgileriyle alakalarından dolayı da Kendilerine çok teşekkür ediyorum” dedi.

“RORO’YU CİDDİ ŞEKİLDE KULLANMAYA KARAR VERDİK”

Bulgaristan Ekonomik İşlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Hristo Aleksiev de Bakan Karaismailoğlu’na misafirperverliğinden dolayı teşekkür ederek, “Geçişlerin hızlanması için daha hızlı nasıl yapılabilir, neler daha fazla yapabiliriz diye konuştuk. Tabii çok yoğun bir trafiği hızlıca aldık bitirdik. Bütün yapması gereken Bulgar tarafındaki bütün kurumlar gerekeni yaptılar ve böylece hızlı bitti. Her iki ülkede memnun kaldı bu çalışmada ve bu şekilde de bu çalışmaları daha da hızlandırmak için gerekeni yapmaya çalışıyoruz. Fakat Covid’ten sonra ve Savaştan kaynaklanan bir çok lojistiğin tamamı bizi tercih ettiğini biliyorsunuz. Tabii bu kadar çok trafiğin akımını dahada kolaylaştırmak için sadece kara yollarının yetmeyeceğini Devlet Demir Yolları’nın ayrıca da Deniz Yolların’ın da bu trafiğe katılması gerektiğine karar verdik. Geçen yıl Ekim ayından bu yıl Ekim ayına kadar 100 binin üzerinden daha fazla tır geçişi oldu. Doğal olarak bu kadar büyük bir akımın her iki ülkenin çalışanları tarafından işlem gördü. Doğal olarak hepimiz biliyoruz ki Asya’dan Avrupa’ya bu akım tır ve yol akımı çoğalacak bununla ilgili de bizim önlem almamız gerekiyor. O yüzden Devlet Demir Yolları’nın ve Deniz Yolları’nın Roro’yu çok ciddi bir şekilde kullanmaya karar verdik. Biz biliyoruz ki Bulgaristan’daki taşımacılığın çoğunun Devlet Demir Yollarından geçmesini onaylıyor. Bizde bu şekilde Devlet Demir Yolları’nın Türkiye tarafından bu şekilde kullanılmasını ve insanlara normal karayolunu bırakıp Devlet Demir Yolları’ndan yüklerin geçmesini onaylıyoruz. İkinci noktada da şunu konuştuk, Hamzabeyli’nin karşısında Lesevo ve Yanbol Devlet Demir Yolları’nı yaparak oradan da geçsin bu trafik. Şu an ki var olan Devlet Demir Yolları dolu gözüküyor o yüzden bizim alternatif olarak yeni bir Devlet Demir Yolları gümrüğü açtırmamız gerekiyor. Diğer konuda Devlet Demir Yolları’nı aktifleştirerek Roro’yu Burgas Karasu olarak aktif hale getirmemiz gerektiğini konuştuk. Doğal olarak bu önlemleri aldık hızlıca yapılması gerekiyor, gerçekleşmesi lazım çabuk olması için. İş partnerim Sayın Bakan’a çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.