DOLAR 32,3719 0.16%
EURO 34,9716 -0.32%
ALTIN 2.324,300,22
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22750060,54%
Edirne
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Devren kiralık çarşı!

Devren kiralık çarşı!

ABONE OL
14 Temmuz 2022 11:23
Devren kiralık çarşı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarihi Bedesten Çarşısı’nda 98 dükkanın üçte biri devredilmeyi bekliyor. Çarşıya müşteri akımının sağlanmaması ile yüksek belirlenen kiraların ödenememesiyle Bedesten Çarşısı’nda iç dükkanlarda yaşanan kriz dış kısmına da yansıdı. Bir zamanlar içerideki dükkanların boş kalması dikkat çekerken Bedesten Çarşısı’nın adeta vitrin olan dış dükkanları da devretme durumuna geldi.

Kiraların can yakması ve Bedesten Çarşısı’nın fark edilmesi için kimsenin elini taşın altına koymadığından dert yanarak esnafların artık dayanacak gücü kalmadığını söyleyen Bedesten Çarşı Dernek Başkanı Hakan Fındıklı, “Bedesten Çarşısı’na kimi nasıl getireceksin? Otoparkın yok. Yolun yok. Etrafın kuşatılmış. Dört tarafımız da kapalı. Kiralar hakikaten artık can yakıyor. Devren kiralık yazıları bedesten çarşısında dış dükkanlarda da artarak devam edecek” şeklinde dile getirdi.

“KİMSE ELİNİ TAŞIN ALTINA SOKMADI, DEVREN KİRALIK YAZILARI ARTARAK DEVAM EDECEK”

Müşterilerin Bedesten Çarşısı’na gelmemesi ile yüksek belirlenen kiraların ödenememesi sonucu Bedesten’in içi kadar artık dış dükkanları da pes etmeye başladığını söyleyen Fındıklı, “İçeride ki boş dükkanlara herkesin gözü alışık. Basının da esnafın da gözü alıştı. Gelen geçen de alıştı. Ama şu anda bedesten diş dükkanlarında da devren kiralık dükkanlar var. Sebebi tek kelimeyle iş olmaması, iş yapılamaması, kiraların ödenememesi, kiraların yüksek olması yani tabii bu alana az, verene çok her zaman bu işler böyle ama kiralar hakikaten artık can yakıyor. Yani Bedesten Çarşısı gibi bir çarşıda. Şimdi rakam olarak küçük kira. Ama Bedesten’e kimi nasıl getireceksin? Otoparkın yok. Yolun yok. Etrafın kuşatılmış. Dört tarafımız da kapalı. Antik park arkası ortada. Şu anda taksi durağı, Meriç Taksi Durağı’nın orası kapalı. Ve burada Kadın Hakları Parkı yıllardır söylüyoruz böyle. Arka tarafımızda Köfteci Osman tarafı böyle yani araçla ulaşılabilecek, onu geçtik yaya ulaşılabilecek durumda bile değil artık çarşı. Esnaf da tabii buradan bir çıkış arıyor. En kolayı artık bu iş düzelmeyecek. Bu çarşının etrafını toparlamayacaklar. Biz de artık buradan çıkalım, gidelim. İşte tezgahlarımız yani dükkanlarda devren kiralık yazıyor ama her ne kadar devren kiralık yazsa da hava parası falan isteyen yok. Adam içerideki tezgahını veya işte malının parası karşılığında dükkanını bırakıp gidiyor. Dükkanında ne kadar sermayesi varsa adamın dükkanında 20 bin liralık malı varsa yirmi bin liraya 200 bin liralık malı varsa, 200 bin liraya sadece adam dükkanındaki malının parası karşılığında dükkanını bırakıp gidiyor. Tabii yani bir türlü olmadı. Yani bu bedesten etrafını biz açamadık. Açılmadı. Yani kimse bununla ilgili elini taşın altına sokmadı. Dolayısıyla da bu devren kiralık yazıları bedesten çarşısında dış dükkanlarda da artarak devam edecek” dedi.

“BEDESTEN’İN ÜÇTE BİRİ DEVREDİLMEYE HAZIR”

Şu anda 98 tane dükkan var içerisi ve dışarısı. 2 tanesi şu an ihalede, zaten boş. Dış dükkanlarda 50 dükkanımız var. 50 dükkanın 20’si halihazırda devrolmaya hazır. Birilerini bekliyorlar gelip alacak. Yani şu anda vakıflarda dilekçesi var benim bildiğim zaten. Devretmiş durumdalar. Ama o onların sorgulamaları, soruşturmaları falan işte devam ediyor.  İçeride şu anda 2 tane boş dükkanımız var. Devredeceğim diyenle gene bir 10 tane arkadaşımız var. Toplamda 20 boş, 2 ihalede, 10 tanede devretmeye hazır, 32 tane. Üçte bir oranında. Bugün, birisi gelse dükkanların üçte biri değişir” dedi.

“EN AZINDAN ESKİ CAMİ İLE BEDESTEN YOLUNU BİRLEŞTİRELİM İSTEDİK, AMA YAPAN YOK”

Kiraların isterse bin lira bile olması durumunda çarşıya gelecek yolların olmaması sebebiyle çarşıya müşteri akımının olmadığını vurgulayan Fındıklı, “Son şu anda 3 bin liranın altında doğru dürüst kira kalmadı. Yani bahsi geçen dükkanda en düşük 3 bin. 3 bin lirayla devirlerde de bu buralara geliyor. Yani 2 bin liradır. 2 bin 200 liradır. 2 bin 300 liradır. Ama şimdi müşteri gelmedikten sonra kiranın kaç para olduğu önemli değil ki. Yani senin kiran isterse bin lira olsun. Ulaşım yok yani. Gelemiyor insanlar. Eski caminin önündeki yol olduğu gibi Meriç taksi durağına döndürüyor insanları. Veya Eski caminin kapısından çıkar insanlar. Büfenin önünden, Ali Paşa’ya Saraçlar’a doğru gidiyorlar. Yani çarşıya bir akar yok. En azından şu Eski Cami ile Bedesten’i birleştirelim. Yani oradan çıkan bu çarşıyı görsün, öyle bir yol olsun, bir akış olsun. Yok, yapan yok. Yani bunu defalarca kez haber yaptınız, biz söyledik. Ama hala yapılmadı. Yapılacağı da yok.  Dolayısıyla millet de artık vazgeçti. Yani bırakalım gidelim diyorlar” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.