DOLAR 32,5437 0.19%
EURO 34,7309 -0.07%
ALTIN 2.485,880,08
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 20739723,50%
Edirne
16°

PARÇALI BULUTLU

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Direnişin simgesi ‘Türkan bebek’ anıldı

Direnişin simgesi ‘Türkan bebek’ anıldı

ABONE OL
26 Aralık 2022 11:45
Direnişin simgesi ‘Türkan bebek’ anıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bulgaristan’da 26 Aralık 1984 yılında totaliter baskıcı rejim tarafından Türklere yapılan zulümde annesinin kucağında 17 aylıkken vurularak hayatını kaybeden Türkan bebek, 38. ölüm yıldönümünde Edirne’de yapılan törende dualarla anıldı.

Bulgaristan’da 26 Aralık 1984 yılında Türklere karşı yapılan totaliter baskıcı rejim kampanyasına protestolarla direnip hayatını kaybeden şehitler ve annesinin kucağında daha 17 aylıkken katledilen Türkan bebek için Şükrüpaşa Mahallesi’ndeki Türkan Bebek Parkı’nda anma töreni düzenlendi.

Törene Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, Belediye Başkanı Recep Gürkan, Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi Milletvekilleri Mukaddes Nalbant, Sezgin Mehmed, Erten Anisova Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevat Güneş, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Anma töreni Türkan bebek anıtına çelenk bırakılmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

“DÜNYA VAR OLDUKÇA BU BİRLİK BERABERLİĞİMİZİ KORUYACAĞIZ”

Birlik ve beraberliğin öneminden bahseden Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, “Biz Türkler çok iyi biliyoruz ki tarih boyunca Türk olmanın Türk varlığını korumanın geliştirmenin bir bedeli olmuş. Bizler bu bedeli geçmişte defalarca ödemiş bir milletiz. Bugün de yine yeri geldiğince bu bedeli ödemeye devam ediyoruz. Günü gelmiş Balkan coğrafyasında 19. Yüzyılda 20. Yüzyılda yaşanan çalkantılı dönemde, Edirne’de bundan en çok etkilenen yerlerden bir tanesi. Yaklaşık 90 yıllık bir süreçte 4 kez işgale uğramış, 4 kez tekrar kurtulmak nasip olmuş bir şehir. Vatan olmanın ne demek olduğunu en iyi bilen vatana sahip olmanın kıymetini en iyi bilen şehirlerden bir tanesi. Tabii geldiğimiz noktada özellikle devletler arası ilişkilerde olumlu bir seyir olduğunu görüyoruz. Bunu geliştirmek de hepimizin görevi. Ancak tarihten aldığımız sorumluluklar, tarihten aldığımız dersleri de asla unutmamalı. Bunu gelecek nesillere düzgün ve doğru bir şekilde aktarmak, her birimizin ayrı ayrı sorumluluğu. Bu sorumluluk gerek Bulgaristan’da yaşayan türkülerimizin sorumluluğu, gerek çeşitli tarihlerde Türkiye’ye göç etmiş bugün Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde yaşayan göçmen soydaşlarımızın temel sorumlu olarak değerlendiriyorum.  Türkiye Cumhuriyeti Devleti ne kadar güçlü olursa bizler biliyoruz ki dünyanın her yerinde yaşayan Türkler de o kadar güçlü, o kadar huzurlu, o kadar mutlu oluyorlar. Dünya var oldukça bu birlik ve beraberliğimizi koruyacağımızı ümit ediyorum. Bugün burada toplanmamızın vesile olan elim hadisede hayatını kaybeden başta Türkan bebek olmak üzere yine Bulgaristan Türkleri’nin varlığını korumak, geliştirmek adına canları pahasına mücadele eden, kimi canını veren, kimi yıllarca yarın ölüp ölüp ölmeyeceğini bilmeden yaşamak zorunda kalan tüm büyüklerimizi saygıyla ebediyete intikal edenleri rahmetle anıyor. Bugün burada bu güzel etkinliğe imza atan arkadaşlarımızı kutluyor” diye ifade etti.

“SOYDAŞLARIMIZIN NEFES ALDIĞI HER YER BİZİM İÇİN KIYMETLİDİR”

Dünyadaki tüm dinlerde bebeklerin masum olduğunu söyleyen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “1984’te Bulgaristan’da Türkan bebeğin ve annesinin öldürülmesiyle başlayan o süreç bir insanlık suçudur, bir insanlık dramıdır. Tabi bir tarafından bakarsanız Türk Milletinin dünyanın hangi coğrafyasında yaşıyorsa yaşasın dini için, dili için bağımsızlığı ve özgürlüğü için, vatanı için ve bayrağı için gerektiğinde kendi yaşamından gözünü kırpmadan fedakarlık yaptığını da gösterir bu olay bize. Hangi coğrafyada yaşıyorsa yaşasın bir soydaşlarımızın nefes aldığı her yer bizim için kıymetlidir, değerlidir, anlamlıdır. Ve biz orada Türkiye Cumhuriyeti’nin bütün unsurlarıyla her şeyle ve herkesle olmaya devam ederiz. Biz Edirneliler olarak, Balkanlar’ın kadim başkenti olarak her daim Bulgaristan türklerinin soydaşlarımızın yanındayız. Bu dün de böyleydi. Bugün de böyle gelecekte de böyle olmaya devam edecek” dedi.

“BUGÜN ZULME KAŞI OLANLAR BURADA”

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, “Bir çocuğu katledecek kadar gözü dönmüş vahşetin, nerelere vardığını görmek, yaşamak hepimizin hakkı. Arkamızda gördüğünüz Türkan Bebek dünya tarihinde yerin almış ve her zaman zulmün karşısında direnmenin neleri getirdiğini göstermiştir. Bugün zulme karşı olanlar buradalar. Tarihte tekrar böyle bir vahşetin yaşanmamasını diliyorum” dedi.

“HAYATTA OLMAYAN SOYDAŞLARIMIZIN ZORLA VERİLEN İSİMLERİ ARŞİVLERDEN DÜZELTİLMELİ”

Bulgaristan hükümetinin vefat eden soydaşların isimlerini arşivlerden düzelmesi gerektiğini dile getiren Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevat Güneş, “Bulgaristan’da halen çözüm bulamamış bazı hususların çözümü için gerek Bulgaristan’da, gerek Türkiye’de, hatta ve hatta Avrupa’da yaşayan soydaşlarımızın 1989 zorunlu göçünden sonra yaşadığı sıkıntılardan birisi de devlet eliyle zorla verilen isimlerimizin devlet diliyle hala düzeltilmemiş olmasıdır. Kendi rızasıyla isimlerini almak isteyenler için kolaylık olmuş olsa da, ölmüş ve hatta hayatta olmayanların, yani babalarımızın, dedelerimizin, nenelerimizin kayıtlarda olan rencide edici bu isimleri için Bulgaristan Devleti’nin, onların temsilcilerinin bu konuda geriye dönük ve bir daha arşivlerde gözükmemek üzere bu kişiliğimiz rencide eden olayı hafızalardan ve belgelerden kazanmasını görmek istiyoruz. Türkan Feyzullah ve Bulgaristan Türklüğü adına şehit olmuş tüm şehitlerimizi ve vefat eden gazilerimizi de gani gani rahmet olsun Allah’tan onlara rahmet diliyorum. Ruhları şad olsun”diye konuştu.

“TÜRKAN BİR GÜNAHSIZLIĞIN SİMGESİDİR”

Hak ve Özgürlükler Hareketi Milletvekili Mukaddes Nalbant da “Türkan bir günahsızlığın bir simgesidir. Türkan kimlik savunmasının bir simgesidir. Türkan hepimizin bir simgesidir. Yeni nesiller Türkan ismini kalbinde taşırlar ve ömür boyu herkese o gururu  aynı zamanda hüznü de insanlarla paylaşabilirler, bir daha teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından soydaş öğrencilerin okudukları şiir sonrası Türkan bebek ve şahadete ulaşmış tüm şehitler için edilen dua sonrası program sona erdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.