DOLAR 32,3794 -0.14%
EURO 34,7352 -0.21%
ALTIN 2.407,17-1,13
BIST 10.087,280,04%
BITCOIN 1979914-1,84%
Edirne
15°

KAPALI

16:57

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Diş Hekimleri sorunlarına çözüm bekliyor

Diş Hekimleri sorunlarına çözüm bekliyor

Edirne Diş Hekimleri Odası Başkanı Hasret Kolcular, Diş Hekimliği mesleğinin enfeksiyon, stres, yüksek fiziki mesleki deformasyon, kimyasallara maruz kalma gibi riskler nedeniyle Genel Sağlık Sigortası ve Sosyal Sigortalar yasasında pozitif ayrımcılığı hak ettiğini belirterek, sorunlar ve çözüm önerilerine yönelik hazırlanan raporun her odanın bölge milletvekillerine anlatıldığı ve destek talep edildiğini söyledi.

ABONE OL
22 Kasım 2023 15:59
Diş Hekimleri sorunlarına çözüm bekliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de Bilimsel Diş Hekimliğinin 115’inci yıl dönümü ve Ağız ve Diş Sağlığı Haftası nedeniyle Atatürk Anıtı’nda tören düzenlendi.

Anıta çelenk sunumun ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

“SORUNLAR VE ZÖÇÜM ÖNERİLERİNE İLİŞKİN RAPOR HAZIRLANDI”

Ardından konuşan Edirne Diş Hekimleri Odası Başkanı Hasret Kolcular, 115’inci yılını kutladıkları Ağız Diş Sağlığı Haftasına meslektaşlarının ve halkın geçmiş yıllara oranla büyümüş sorunlarını halen tartışarak girdiklerini belirterek, “Meslek örgütümüz TDB ve 41 odamızla birlikte, sesimizin duyulması için TBMM’ne yönelik çalışmalar yapılmış olup sorunlarımız ve çözümleri konusunda hazırlanan raporlar her odanın bölge milletvekillerine anlatılmış ve destek talep edilmiştir.

“DİŞ HEKİMLERİ POZİTİF AYRIMCILIĞI HAK EDİYOR”

Diş hekimliği mesleğinin enfeksiyon, stres, yüksek fiziki mesleki deformasyon, kimyasallara maruz kalma gibi riskler nedeniyle Genel Sağlık Sigortası ve Sosyal Sigortalar yasasında pozitif ayrımcılığı hak etmekte olduğunu belirten Kolcular, “Hekimlerimize maaş düzenlemesi ve yıpranma payı sağlanmalıdır. Muayenehane, poliklinik açma süreci diğer mesleklere kıyasla oldukça zorlayıcı şartları içerdiğinden mezunlarımız, meslek dışı kişilerin açtığı sağlık kuruluşlarında ücretli çalışmak zorunda kalmaktadırlar. Bir diş hekimi yanında başka bir meslektaşını çalıştıramadığı için, yeni mezunlarımız deneyimli meslektaşından alabileceği eğitimden mahrum kalmakta ve hekim olmayan, parasını işletmek üzere bu alana aktaran patronların, ticarete dönüşen olumsuz koşullarında çalışmaya mahkum olmaktadırlar. Geri kalan ihtiyaç fazlası mezunlar bu olumsuz koşullarda, kendi başlarına devlet desteğinden mahrum, sorunlarla boğuşmak zorunda kalmaktadırlar” dedi.

“BAŞARI SIRALAMASI 80 BİNDEN 50 BİNE İNDİRİLSİN”

Kolcular, Ülkemizde mevcut 105 diş hekimliği fakültesinden henüz 14 tanesi eğitime başlamamış olsa da bu yıl mezun olacak 6 bin 500 diş hekimin ihtiyaç fazlası olarak göründüğünü belirterek, “Kamuda yapılan istihdamın oldukça düşük olması, muayenehane açmanın şartlarının zorlaştırılması, ekonomik krizler, işsizliğin giderek artmasına neden olmaktadır. Oysa yapılan çalışmalar mevcut durumda, 2 bin diş hekiminin yeterli olduğunu göstermektedir. Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftamızda bu vesileyle, yetkililere şöyle seslenmekteyiz; Fakültelerdeki kontenjanları düşürün. Akademik kadrosu yetersiz yeni açılmış fakültelerde eğitime başlatmayın! Diş hekimliği fakültelerine girişteki başarı sıralamasını 80 binden, 50 bine indirin. Artık yeni diş hekimliği fakültesi açmayın! Diş Hekimliği fakültelerinin ihtiyaç duyduğu akademik kadroları tahsis edin! Sayın YÖK başkanı ve YÖK üyeleri bu talepleri artık biz söylemiyoruz biz söylediğimizde duymadınız size artık 12. Kalkınma planını hazırlayan birimler söylüyor size eğitimin niteliğini arttırır diyor!” dedi.

“BİR DİŞ HEKİMİNİN YANINDA DİĞER DİŞ HEKİMİNİN ÇALIŞMASININ ÖNÜNÜ AÇIN”

Diş hekimlerinin yaşadığı sıkıntılar nedeniyle Sağlık Bakanlığı’na seslenen Kolcular, “Sağlık Bakanlığına sesleniyoruz; Diş hekimi muayenehanesinde bir diş hekiminin yanında bir diş hekiminin çalışabilmesinin önünü açın! İstihdamı arttırmak açısından yeni mezun diş hekimlerinin iş bulması açısından bu çok önemlidir. Diş hekimi olmayanların, ticaret amaçlı ağız diş sağlığı kuruluşlarında ortaklık yapmasının önüne geçin! İhtiyaç fazlası yeni diş hekimliği fakülteleri açarak, ülke kaynaklarımızı boşa harcamayın, bu vesileyle gençlerimizin ve ailelerinin beklentilerini yanlış yönlendirmekten vazgeçin. Kamuda çalışan diş hekimlerimizin özlük haklarının gerçeklere uygun olarak düzenleyin ve halkımızın sağlık hizmetlerinin daha iyi şartlarda almasını sağlayın! Sigorta ve BAĞ-KUR’dan emekli olmuş diş hekimlerinin emekli aylıklarını hak ettiği seviyeye getirin. İlave ve ek ödemeleri verin. Meslekte belirli bir süre geçirmiş diş hekimlerimize bazı mesleklerin alabildiği gibi yeşil pasaport verilmesini sağlayın. Bu vesileyle Bilimsel Diş Hekimliğinin 115. yılını kutluyorum” ifadelerini kullandı.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.