DOLAR 32,5062 -0.11%
EURO 34,9501 0.32%
ALTIN 2.430,030,30
BIST 9.803,070,83%
BITCOIN 2075541-3,77%
Edirne
19°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Diyabet hastalarına oruç uyarısı!

Diyabet hastalarına oruç uyarısı!

ABONE OL
23 Nisan 2022 14:44
Diyabet hastalarına oruç uyarısı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dr. İyiiz ayrıca, diyabetin kalp damar hastalıklarına sebep olduğuna dikkat çekerek, kan şekerinin yüksek olmasının damarlarda bozulma ve tıkanıklığa neden olduğunun altını çizdi.

Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Can İyiiz, hastanenin konferans salonunda halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet hastalığı hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu.

“DİYABET, KALP DAMAR HASTALIKLARINA SEBEP OLUYOR”

Diyabetin kalp damar hastalıklarına sebep olduğuna işaret eden Dr. İyiiz, “Kandaki şekerimiz ne kadar yüksekse damar çeperindeki bozulma o kadar şiddetli oluyor. Ve o kadar sıklıkla, o kadar fazla bir şekilde kalp damar hastalıklarına maruz kalıyoruz. Diyabet, böbrek açısından çok önemli bir hastalık. İşte bu kılcal damar tutulumu yüzünden. Ayaklarda ise bizim çok korktuğumuz hastaların da devamlı işte aradıkları, çekindikleri, bize başvurdukları ülsere yaralar oluşuyor. Bu yaralar bir ülser şeklinde başlıyor. Akıntı oluyor, kemiğe doğru ilerlerse zaman müdahale edilmezse maalesef ayak kayıplarına kadar gidebiliyorlar. Bunlar kılcal damar hastalıkları. Bir de büyük damarları tutuyor bu hastalıkta. Büyük damarları tuttuğu zaman işte beyni tuttuğu zaman felçle karşılaşıyoruz. Inme dediğimiz halk arasındaki. Kalp Kalp damarların tuttuğu zaman işte göğüs ağrısı, kalp yetmezliği ve kalp krizi dediğimiz durumlarla karşılaşıyoruz. Yine ayak damarları, büyük damarlar da beraberinde tutuluyor. Buradaki damar tıkanıklığı işte kalpteki bacaktaki kangrene kadar gidebiliyor. Bu da maalesef ayağının kaybına yol açabiliyor hastanın”dedi

“NE KADAR YÜKSEK KAN ŞEKERİ O KADAR DAMARLARDA BOZULMA VE TIKANMA SEBEBİ”

Kan şekerinin yüksek olmasının damarlarda bozulma ve tıkanıklığa neden olduğunu anlatan Dr.  İyiiz “Damar sertliğini nasıl hızlandırıyor? Yani ben hastaların anlaması için şöyle örnekler veriyorum. Şimdi diyorum ki onlara bir kalebodur, bir marley zemine bir kola ya da şekerli bir suyu dökün. İki üç saat kuruması için bekleyin. Ondan sonra lastik ayakkabınızla ya da lastik terliğinizle onun üzerine yürümeye çalışın. O zemin ayakkabınızı böyle tutacaktır, yapıştıracaktır, yürümekte zorluk çekeceksiniz. İşte bu şekilde kanımızdaki yağlar gidip damar çeperine şekerin çok yüksek olduğu bir ortamda yapışıyorlar. Yağ plaktan oluşturuyorlar. Ve bu yağ plakları çatladığı zaman o damarlarımızda gezen pıhtılaşma hücreleri hemen oraya yapışıyor. Bir yapıştığı zamanda işte pıhtı oluşuyor, damar tıkanıklığı, felç, kalp krizi bu şekilde şeker hastalığıyla birlikte oluşuyor. Onun için ne kadar yüksek kan şekeri o kadar damarlarda bozulma, tıkanma gibi şeylere sebep oluyor. Peki diyabetin tanımını yaptık. damar hastalıklarından bahsettik” dedi.

“NEDEN DİYABET OLUYOR”

Diyabetin neden olduğundan bahseden Dr. İyiiz, “Diyabet oluşumunun birkaç sebebi var aslında. Bir tanesi insülin direnci. Bir tanesi kilo fazlalığı dediğimiz obezite. Uluslararası tanımıyla. Rafine karbonhidratların aşırı tüketimi ki bunlar aslında birbiriyle bağlantılı durumlar. Ve hareketsiz yaşam. hepsi dikkat edersiniz birbirinin içine geçmiş durumda” dedi.

“İNSULİN KULLANAN HASTA ORUÇ TUTMAMALI”

İnsülin kullanan bir hastanın oruç tutmasının hayati tehlike oluşturabileceğine dikkat çeken Dr. İyiiz, “Eğer gizli şeker hastasıysanız, insülin direnciniz varsa ya da şeker hastasıysanız çok daha fazla insülin salgılayıp, acıkmanız daha şiddetli oluyor. Bir kere hastamız insülin kullanıyorsa oruç tutmayacak. Ya insülin kullanan bir hastada oruç tutmak gerçekten hayati tehlike oluşturabilir. Eğer ilaç kullanıyorsanız ilaç gruplarının bazıları gerçekten kan şekerini ani düşürmüyorlar, dengeliyorlar. Hekiminizle bunu konuşarak, eğer bu ilaç gruplarından kullanıyorsanız ayrıntısına girmek istemiyorum. Oruç tutmanız çok önerilmez ama en azından hayati risk oluşturmaz, oruç tutmanız. Bu tür ilaçları kullanıyorsanız oruç tutabilirsiniz. Ancak ilaç kullanmanıza rağmen, bazıları direkt ilaçların insülin üzerinden etki ediyorlar. Yani kandaki insülin düzeyini arttırıyorlar. Kan şekerini dengelemek için. Eğer bu grup ilaç kullanıyorsanız, tıpkı insülin kullanıyormuş gibi hayatı tehdit eden kan şekeri düşmeleriyle karşılaşabilirsiniz. Onun için bu hassas bir konu bu. Mutlaka hasta özelinde hastayı takip eden hekimle beraber hastanın hekimine oturup buna göre karar vermesi gerekiyor. Ancak ben insülin kullanan hastaları bunun dışında tutuyorum. Oruç tutmamalarını öneriyorum” dedi.

“TATLANDIRICI ÖNERMİYORUZ”

Dr. İyiiz, çayı şekersiz içemeyen hastalarına tatlandırıcı önermediklerini ancak şeker yerine tatlandırıcı kullanmak isteyene de karışmadıklarını belirterek, Yani sağlıklı ürünler değiller. Hastalarıma önermiyorum. Ama bir diyabet hastası tip1 diyabet, tip2 diyabet hastası eğer çayına beyaz şeker koyacaksa ve o tatlandırıcı koysun. Ama biz önermiyoruz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.