DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2071475-2,26%
Edirne
11°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Dükkan kiraları tavan yaptı

Dükkan kiraları tavan yaptı

ABONE OL
2 Eylül 2022 11:21
Dükkan kiraları tavan yaptı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Tatlıcı, Büfeci, Kebap ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Harun Özen, Bulgaristan vatandaşlarının Türkiye’ye kimlikle girişlerine izin verilmesinin kendi esnafının dükkan kirasını etkilediğini belirterek, kent dışındaki esnafın dükkan arayışına girmesinden dolayı, çarşı bölgesinde 10 bin liranın altında kira olmadığını söyledi.

Bulgaristan vatandaşlarının pasaportsuz kimlikle giriş serbestliğinin kendi esnafının dükkan kirasını etkilediğini söyledi. Bulgarların pasaportsuz gelişlerinin Edirne dışındaki esnafların iştahını kabartarak kentte iş yeri arayışına girmesinden dolayı çarşı bölgesinde boşaltılan dükkanın kirasına yüzde 50 bandında zam yapılırken, en düşük kiranın 10 bin liranın altında olmadığı öğrenildi.

“BULGARLARA KİMLİKLE GİRİŞ SERBESTLEŞMESİYLE KENT DIŞINDAN DÜKKAN TALEPLERİ ARTTI”

Elektrik maliyetlerinin hesabının yanı sıra şehir dışından esnafların kentte dükkan talep etmesiyle kendi dükkan kiraları ve  birçok boş olan dükkanlarının kiralarının arttığına işaret eden Harun Özen” Şehir dışından özellikle bu pasaportsuz gelişlerin başlamasıyla birlikte dışarıdan da, diğer şehirlerden de esnaflar talep etmeye başladı. Dolayısıyla biz burada artık işletme maliyeti olarak kiralarımız çok yüksek. Dolayısıyla da iş yerlerinin kiraları artmakta. Yani bu da bize işletme maliyeti olarak yansımakta. Bu da her şeye yansıyor. Sadece önceden elektrik giderimiz yoktu. Elektrik de bir kira maliyeti derken iş yerlerimizin kira maliyeti de çok yükseldiği için bu da fiyatlara da yansıyor ister istemez. Ve hala da şehir dışından birçok sektörde çarşıdan kiralık işyeri arayan firmalar var” diye söyledi.

“10 BİN LİRA ALTINDA KİRA YOK”

Kent dışından dükkan arayışlarının iş yeri sahiplerini cezbettiğini ve boşalan dükkan kiralarına yüzde 50 bandından fiyat artırıldığının altını çizen Özen, “Özellikle boş yerleri yani boşaltılan iş yerlerinin yüzde 40, yüzde 50 bandında daha yüksek kiralamalar yapıldığını duyuyoruz biz. Ama tabii bunun emlak sektörü buna daha hakimdir bu konuda. Şimdi benim alanım değil. Şöyle söyleyeyim 10 bin liranın altında kira olmadığını duyuyoruz açıkçası. Bizim sektörde.. Yani bizim sektörde gıda sektörü burada. Özellikle çarşı için çok ciddi talep var. Yani bu da ister istemez bütün her şeyi etkiliyor. Dışarıdan talep olması da mal sahiplerine, dükkan sahiplerine cezbediyor açıkçası. Yan dükkanın kirası X’ken diğerine daha fazla bir rakam verildiğinde ister istemez o da kafa karışıyor yani açıkçası burada. Dolayısıyla biz buna burada bunu müdahale de edemiyoruz. Çünkü dışarıdan ciddi bir talep var. Dolayısıyla artık önümüzdeki günlerde bununla ilgili nasıl bir düzenleme yapılır mı yapılmaz mı bilmiyorum. Ama şehrimiz pahalı bir şehir yani sonuç olarak” dedi.

“RESTORAN VE LOKANTALARDA YOĞUNLUK GÖRÜYORUZ”

Özen “Tabi ki yani şöyle baktığımız zaman restoranlarda, lokantalarımızda bir yoğunluk görmüyoruz yani. İşlerimizde bu anlamda esnafımızın işleri de çok iyi değil açıkçası. Yani sonuçta eskiden yüz müşterinin girdiği dükkana bugün elli müşteri giriyorsa ister istemez işler yoğun değil. Zaten siz de çarşıda fark ediyorsunuzdur. Dolayısıyla işletme maliyetleri açısından çok sıkıntı en büyük gider kalemlerimiz de burada kira ve elektrik oldu” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.