DOLAR 32,4855 -0.04%
EURO 34,7889 -0.55%
ALTIN 2.440,960,21
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2075709-1,33%
Edirne
20°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Eczacılar dezenfektan yapmaya başladı

Eczacılar dezenfektan yapmaya başladı

ABONE OL
20 Mart 2020 11:05
Eczacılar dezenfektan yapmaya başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından alınan kararla Corona Virüs tedbirleri kapsamında alkol sınırlaması kaldırılarak, eczanelere Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği formülle kendi dezenfektanın yapma yetkisi verildi.

Sağlık Bakanlığı’nın fiyat sistemi, Dünya Sağlık Örgütü’nün formülleri çerçevesinde hazırlanacak olan dezenfektanlar için vatandaşlara da seslenen Şifa Eczanesi sahibi Eczacı Şükrü Ciravoğlu, “Vatandaşında bunları kendi kendine hazırlamaya kalkışması doğru bir şey değil. Hatalı üretim olabilir. Cildine zarar verebilir ya da o dezenfeksiyon işlemini eksik yapmış olabilir. Dezenfektan için ambalajları temin ettiğimizde yavaş yavaş stoklarımızı tamamlayacağız” şeklinde belirtti.

“ALKOL KISITLAMASI KALKTI, DSÖ’NÜN FORMÜLÜ, BAKANLIĞIN FİYATI İLE YAPACAĞIZ”

Eczacı Şükrü Ciravoğlu “Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan duyuruya göre öncelikle şunu kabul etmek lazım el ve cilt antiseptiği, dezenfektan daha çok bilinen ismiyle konusunda sıkıntı oluştu. Ülkede Corona Virüsü salgını nedeniyle. Bu sıkıntının oluşma nedenlerinden bir tanesi de bunları üreten firmaların sayısının az olması, talebin yoğunluğu karşısında üretim yetmeyince herkesin kendine göre yetkili yetkisiz merdiven altı tabiri ile üretime kalkıp, bunun içerisinde kendisine göre fahiş fiyatlar koyup piyasayı karıştırması öne çıkan faktör oldu. Bunun önüne geçmeden önce eczanelerde yapılması çok mümkün. Ama sıkıntı alkoldeydi. Ana maddelerden bir tanesi alkoldür. Eczaneler bilindiği üzere alınan bir kararla alkol kısıtlaması getirilmişti. 2 litre alkol alabiliyorduk. Bu özellikle yapma ilaç yapan eczanelerde büyük sıkıntı yaratmıştı. Fakat geçen hafta bakanlık kararı ile bu kısıtlamayı kaldırdı. Dolayısıyla eczanelerin alkol alma olanağının önü açıldı. Şimdi talepte fazla. Alkolde gelmeye başladı, istediğimiz kadar alabiliyoruz ama üretimin yettiği miktarda. Yavaş yavaş stoklarımızı tamamlayacağız. Bunun doğrultusunda Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği formüllerden bir tanesini yaparak çok formül var. Bizde de kayıtlarımızda ve mevzuatımızda var. Ama burada Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği formüle uymamız gerekiyor. Bunu 4 maddeden oluşuyor. İçinde ana maddesi alkol. Bununla birlikte yapıp, rahatlıkla ve güvenli bir şekilde doğru fiyatıyla Sağlık Bakanlığı’nın onaylamış olduğu, onun sisteminden fiyatlandıracağımız fiyatla da verme imkanımız var. Bu işin güvenli yolu” dedi.

“DEZENFEKTE ŞİŞELERİ SIKINTISI VAR, VATANDAŞIMIZ BİRAZ SABRETMELİ”

Kararın alınmasının ardından eczane olarak yapılan dezenfektanları koymak için boş ambalaj şişelerinin elde toplanabilmesi için halkın acele etmemesi gerektiğini  Ciravoğlu, “Yaklaşık olarak 100 ml. Ambalajın maliyeti 17 lira, 500 ml. 35 lira, 1000 ml. Ambalajın maliyeti 58 lira gibi bir fiyat tutuyor bakanlığın tarifesine girdiğimizde. Bu şekilde ambalaj sıkıntısı oluşabilir. Biraz beklemeli vatandaşımız. Biz elimizde mevcut olan malzemeyle bunu yapma olağanımız var. Arkasının gelebilmesi için uygun boyutta şişenin gelmesi lazım. Bunun temini içinde ecza depoları, ecza kooperatifleri girişimlere başladı. Toplu halde yüksek miktarda ambalaj malzemesi temin edip gönderecekler. O zaman piyasa iyice rahatlamış olacak”dedi.

“VATANDAŞIN EVDE KENDİ YAPMASI CİLDE ZARAR VEREBİLİR”

Vatandaşların bu süreçte kendi kendine dezenfektan yapmaması gerektiği, dezenfektanın formüllerinine göre eczanelerin yapacağını söyleyen Ciravoğlu “Ayrıca bu tabi önemli bir konu. Vatandaşında bunları kendi kendine hazırlamaya kalkışması doğru bir şey değil. Hatalı üretim olabilir. Cildine zarar verebilir ya da o dezenfeksiyon işlemini eksik yapmış olabilir. Biz Dünya Sağlık Örgütü’nün formülüne göre yapacağız. Ya buna göre ya da Sağlık Bakanlığı veya Tarım Bakanlığı’ndan onaylı firmaların yasal yoldan ürettiği ürüne yönelmeleri gerekiyor. Ama bu şekilde eczanelerde yapılmasıyla halkımızın önüne önemli bir seçenek açılmış oluyor” dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.