DOLAR 32,3711 0.14%
EURO 35,0102 -0.23%
ALTIN 2.324,670,24
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22932482,15%
Edirne
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Eczacılıkta işsizlik sorunu büyüyor

Eczacılıkta işsizlik sorunu büyüyor

ABONE OL
16 Mart 2022 10:04
Eczacılıkta işsizlik sorunu büyüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eczacılık fakültelerinden yeni mezun olanların kanun gereği eczane açmak için 1 yıl zorunlu yardımcı eczacı statüsünde bir eczanede çalışması gerektiğini söyleyen Eczacı Şükrü Ciravoğlu, çok sayıda mezun verilmesi sebebiyle devletin bu konuda eczanelere destek olması gerektiğini söyledi. Eczacılık fakültelerinden mezun olanların istihdamının artık zorlaştığı ve her sene mezun olan sayısının giderek artıp biriktiğinin altını çizen Ciravoğlu, Eczacılıkta işsizlik sorunu yaşandığını, hesap kitap yapılmadığı için sektörde işsiz yoğunluğu olduğunu aktardı.

“MEZUNLARI NEREDE İSTİHDAM EDECEĞİZ?”

Eczacılık fakülte sayısının yüksek olduğunu ve mezun olacakların sektörde yaşayacağı problemler göz önünde bulundurulmadan başka Eczacılık Fakültelerinin de açılmaya devam ettiğini kaydeden Eczacı Şükrü Ciravoğlu “Temel sorun plansız, programsız, hesapsız kitapsız aşırı sayıda Eczacılık Fakültesi açılması. Halen açılmaya devam ediyor. Türkiye’de bildiğim kadarıyla 50 civarında eczacılık fakültesi var. Türkiye’nin ne kadar ihtiyacı var, bu mezunları nerede nasıl istihdam edeceğiz? Bunlar ya hiç düşünülüp planlanmıyor ya da siyasi gerekçelerle “biz açalım gitsin, geri kalan herkes başının çaresine baksın” mantığı mıdır yorumlamak zor.

“ECZACILIKTA İŞSİZLİK SORUNU MEZUN SAYILARININ ARTIŞI İLE DERİNLEŞİYOR”

Eczacılık mezunun 1 yıl zorunlu yardımcı eczacı olarak çalışması gerektiğini ancak bunun eczanelere yük oluşturduğunu ve devlet destek vermediği takdirde bu sorunun giderek büyüdüğünü ifade eden Ciravoğlu “Uygulamaya baktığında son yasa gereği mezun olanların bir yıl eczaneden çalışma zorunluluğu var. 1 yıl eczaneden çalışır bu konuda sorun yok, tüm eczaneler alır seve seve çalıştırır. Ama ekonomik yönü sıkıntılı. Maddi yönden. Bunları karşılayacak yönü yok eczanelerin. Belki bir tane iki tane eczane çıkar, ya da Türkiye’de yüzde 10 bunu kaldıracak kapasitede. Sadece 1 yıl kalacak sonra gidecek bir eleman için o boyutlarda maliyeti göğüsleme şansı yok. Burada devletin destekleme yapması gerekiyor. Devlet destekleme yaparsa eczaneler rahatlıkla alır çalıştırır. Ama yeni mezunlar için bu büyük bir sıkıntı. 1 yıl çalışmadan yeni eczane açamıyor. Köşeye sıkışmış durumda insanlar. Eczacılıkta bir işsizlik sorunu var, arkadan da artarak geldiğine göre bu kaos giderek derinleşecek gibi gözüküyor. Devletin buna çözüm bulması gerekiyor” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.